„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. november 18., vasárnap

Jenny Han: Örökkön ​örökké: Lara Jean



A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk idén ősszel A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat befejező részét. Ha korábban azt hittük, hogy Peter és Lara Jean végre megnyugodhat a közös jövőjüket illetően, akkor nagyot tévedtünk, hiszen még csak a mostani kötetben bukkannak fel az igazán nehéz kérdések. A továbbtanulás, a családban történő változások, az elengedés, az új és félelmetes kihívásokkal való szembenézés, ezek mind-mind előkerülnek a könyvben. Természetesen mindezt a Jenny Hantól megszokott könnyed és bájos csomagolásban tálalva. Tartsatok a turné bloggereivel Ti is, és játsszatok az Örökkön örökké: Lara Jean egy példányáért.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. november 20
Eredeti megjelenés: 2017


A legszerethetőbb történet fiatalokról, fiataloknak és lélekben fiataloknak!
Lara Jean a legjobb végzős évét tölti. És még annyi minden áll előtte: egy osztálykirándulás New Yorkba; a végzősbál a barátjával, Peterrel; egy tengerparti hét a ballagás után. Aztán átköltöznek az egyetemre, ami elég közel esik az otthonához ahhoz, hogy hétvégenként hazaugorjon csokidarabos kekszet sütni.
Az élet nem is lehetne ennél tökéletesebb!
Legalábbis Lara Jean így gondolja… egészen addig, amíg váratlan híreket nem kap.
Most a lánynak, aki fél minden változástól, újra kell gondolnia a terveit. De ha a szív és az ész két különböző dolgot súg, melyikre érdemes hallgatni?
A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat nem csak top helyezett a New York Times sikerlistáján, de már tévésorozatban is hódít!
Íme a trilógia meglepetés lezárása!
Lara Jean levélíró napjai folytatódnak ebben a magával ragadó történetben.
Légy részese örömeinek!


A Fiúknak, akiket valaha szerettem könyv hatalmas kedvenc volt annak idején, Lara Jean egy elképesztően szerethető karakter, könnyen belopta magát a szívembe. A folytatás, az Utóirat: Még mindig szeretlek, már kisebbet ütött, habár olyan különösen nagy problémáim nem voltak vele. Mindenesetre nem tettem le a sorozatról, és alig vártam, hogy elolvashassam a befejező részt, kíváncsi voltam, hogy Jenny Han mit tud még kihozni a történetből.

Mielőtt elkezdtem volna olvasni a könyvet, megnéztem az első részből készült filmet, ami habár nagyon tetszett, utólag rájöttem, hogy lehet várni kellett volna vele, mert így a filmben lévő színészekkel azonosítottam a szereplőket. Ez egy kissé zavaró volt, de igyekeztem elnyomni az érzést, és nem hagyni, hogy befolyásolja az olvasás élményét.

Az élményt, ami szerintem visszahozta az első rész színvonalát. A harmadik részben ugyanis szerencsére nem bukkan fel még egy fiú Lara Jean múltjából, hanem sokkal fontosabb dolgokra helyeződik a hangsúly, és drámákból is jóval kevesebb van. Lara Jean és Peter utolsó évüket tapossák a gimnáziumban, és az ilyenkor felmerülő fontos kérdések kerülnek középpontba a történet során: a továbbtanulás, közel vagy távol, együtt vagy külön, az elengedés, vagy éppen a kapcsolatuk erőssége. Elsőre minden könnyűnek tűnik, hiszen elhatározzák, hogy egy helyre - a Virginiai Egyetemre - mennek egyetemre, ráadásul közel az otthonukhoz, így a családjuktól sem lesznek távol. Az élet azonban - jól tudjuk - nem ilyen egyszerű, Lara Jeant ugyanis nem veszik fel, míg Petert igen, ami igencsak megbonyolítja az életüket, és igyekeznek mindenféle forgatókönyvet kitalálni, hogy mi lenne a legjobb mindkettejük számára.

Lara Jeannnek tehát nagyon fontos döntéseket kell meghoznia a jövőjével kapcsolatban. Először nagyon megijednek Peterrel, és minden gondolatuk a körül forog, hogy miképpen tudják megoldani azt, hogy ne kelljen távkapcsolatban lenniük, kitalálják például, hogy a lány egy év után jelentkezzen át a Virginiaira. Azonban miután kiderül, hogy Lara Jean felvették egy másik helyre is, ami még tetszene is neki, ráébred, hogy talán máshol is jól tudná érezni magát, ha megpróbálja.

Lara Jean és Peter kapcsolata fordulóponthoz ér ebben az utolsó könyvben, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy külön utakon fognak elindulni a középiskola után, és nem tudhatják, hogy mit hoz a jövő. Az egyetemen ugyebár egy új világ nyílik meg mindenki számára, új helyzetek, kihívások, új barátok, sok tanulás, amik mellett valószínűleg csak kevés idejük marad arra, hogy találkozzanak, és hát telefonálni sem ugyanaz, mint a személyes kapcsolat.

Ami a mellékszereplőket illeti, természetesen Lara Jean családja is fontos helyet kap a történetben, de ebben az aspektusban is a változáson, a új élethelyzeteken van a hangsúly. A lányok apukája és Ms. Rothschild között komolyra fordulnak a dolgok, amit mindhárom lány máshogy él meg. Margot is megújul, új szerelemre talál, Kitty pedig nagyot nőtt, már nem az a kislány, akit az első részben ismerhettünk meg. Lara Jeannek el kell fogadnia az új helyzeteket a családjában, és bizony rá kell ébrednie, hogy nem maradhat örökre itthon, ki kell egy kicsi szakadnia, és ez nem feltétlenül jelent rosszat. Sőt!

Jenny Han nem sulykolt a történetbe egy kötelező, boldogan éltek, amíg befejezést, hiszen akárhogy is, Lara Jean és Peter még nagyon fiatalok, lehet, hogy együtt maradnak, de az is lehet, hogy nem, ezt előre senki sem tudhatja. Mindenesetre meghoztak egy döntést, amit nem értelmezhetünk lezárásnak, hiszen még annyi minden vár rájuk, sőt inkább most kezdődik el az igazi életük. Egy kicsit olyan érzésem is van, hogy igazából nem is zárult le a történetük, hanem most már egyetemre járnak, minden nap beszélnek, Peter amikor éppen nincs edzése, meglátogatja Lara Jeant, aki süt neki valami finomat, aztán majd ahogy telik az idő, kiderül, hogy működik-e, vagy sem.

Bármennyire is sajnáltam a kedvenc párosomat, szerintem mindenképpen jót tett Lara Jeannek, hogy egy kicsit egyedül is boldogulnia kell. Kicsit távolabb a családjától, Petertől, kilépve a komfortzónájából, nekem teljesen úgy jött át, hogy valami nagyon jó dolog fog várni rá az egyetemen. Ami persze először nem könnyű, de azért én úgy érzem, hogy Lara Jeannek szüksége van új tapasztalatokra, arra, hogy más emberek is körülvegyék a családján és Peteren kívül, hogy kicsit éljen, mielőtt még bármilyen nagyobb döntést kellene meghozna.

Bevallom, fájó szívvel búcsúzom ettől a sorozattól, mert nagyon megkedveltem a szereplőket. De a karaktereim nemcsak tőlem, hanem egymástól is búcsút vesznek, hiszen mindegyikőjük élete - Lara Jean, Peter, Chris - másfelé veszi az irányt, másféle élményekben lesz részük, és csak remélni tudom, hogy azért visszatalálnak egymáshoz. Egy kicsit olyan érzésem van, hogy a sorozat is felnőtt a szereplőkhöz, ebben a részben azért komolyabb, felelősségteljesebb döntéseket kellett meghozniuk a szereplőinknek. Minden hibájával együtt a szívemhez nőtt ez a sorozat, Jenny Han stílusa elképesztően bájos, a szereplőkkel könnyű azonosulni, és habár egy könnyed, habos ifjúsági történetről van szó, olykor az élet nehezebb oldalát is megmutatja, és bizony az ember ráébred, hogy nem is olyan könnyű és felelőtlen érzés fiatalnak lenni. Legalább is nem mindig.

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a sorozat befejező részének turnéja fut, egy kicsit nosztalgiázni fogunk! Emlékeztek még Lara Jean szerelmes leveleire, amiket az 5 fiúnak írt? Nos, reméljük igen, mivel ezek a levelek lesznek a mostani játékunk középpontjában. Minden állomáson találni fogtok egy részletet belőlük, a feladat pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok a címzettjét, hogy Lara Jean melyik gyerekkori szerelmének írta. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk!
“Tisztában vagy vele, hogy amikor megcsókoltál, beléd szerettem? Időnként azt hiszem, igen. Nagyon is tisztában vagy vele. Tudod, miért? Mert azt gondolod, téged MINDENKI szeret, (...). Ezt utálom benned. Mert tényleg mindenki szeret. Engem is beleértve. De ez már a múlté.”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11. 18. Könyvvilág
11. 20. Sorok között
11. 22. Deszy könyvajánlója
11. 24. CBooks
11. 26. Extra állomás: Sorok között



2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk! :)

      Törlés