„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. március 16., szombat

Lucy Strange: A ​világítótorony legendája


Lucy Strange különleges regényét egy angol kislányról, aki a világítótorony mellett lakik és részese lesz egy legendának, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, mi történik Petrával és családjával a második világháború kezdeti éveiben.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Kősziklák titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Könyv adatai
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés: 2019. február 14.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 366
Fordító: Ruff Orsolya
ISBN: 9789634035879





A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.











A világháborúk idején játszódó könyvek közel állnak hozzám, időnként vissza-visszatérek hozzájuk. Különösen azok a történetek fognak meg, amelyek nem nagy általánosságban írnak a háborúk eseményeiről, hanem kisebb részletet ragadnak ki, akár egy sziget, egy város, egy falu, vagy egy család történetét mesélik el, ahogy jelen esetben is ugyebár.

A világítótorony legendája történetét a 12 éves Petra (Pet) szemüvegén keresztül ismerhetjük meg, aki a családjával egy nem mindennapi helyen, egy világítótoronyban élnek. Nem messze tőlük húzódik egy angol falu, Stonegate, oda járnak iskolába, bevásárolni, ott élik a közösségi életüket. A történetet a háború első napjától kezdve követhetjük végig, ami nagyban megváltoztatja a család életét. Pet mindig is nagyon jóban volt nővérével, Magsszel, azonban a lány az utóbbi időben igencsak furcsán viselkedik, valamiféle titok áll a lányok közé. Aztán a történet másik fontos szereplője, a lányok édesanyja, akit Petra csak "Muttiként" emleget, hiszen Németországból származik. Mivel Mutti német, a háború kitörése után nagyon hamar a helyiek célpontjává válik, hiszen a németek támadták Angliát, ami miatt őt is árulónak titulálták. Az ő sorsa igencsak hamar megpecsételődik ebben a történetben.

Mivel a lányok anyukája német, és tartotta a kapcsolatot egy otthoni rokonával, árulással gyanúsítják őt, és elszakítva a családjától, internálótáborba küldik. Hogy van-e bármilyen alapja a vádaskodásnak, ez ebben az időben nem nagyon számított, a háború, a félelem teljesen megváltoztatta az embereket. Nagyon érdekes volt számomra ez a történet, mert elég sok második világháborús könyvet olvastam már, amik általában a zsidók kitelepedéséről szóltak, most viszont a háború egy teljesen más aspektusát helyezte előtérbe a könyv. Egy újabb szörnyű oldalát mutatta meg. Hogy milyen sok ember szenvedett csak azért, mert német, vagy olasz, vagy akármilyen olyan országból származott, akik Hitlert támogatták, ezért árulónak nevezték őket. Olyan emberek, akikkel azelőtt barátok voltak, munkatársak, akikkel csak megálltak beszélgetni az utcán, együtt nőttek fel a gyerekeik, hirtelen hátat fordítottak nekik, sugdolóztak róluk, és igen, még ellenük is fordultak a tárgyaláson. Annyira hihetetlen, hogy félelem, mennyire meg tudja változtatni az embert, szörnyeteggé tudja tenni.

"Mindig is emlékezni fogok arra a reggelre. Akkor nem tudhattam, de ez lett az utolsó, igazán boldog emlékem arról, hogy mind a négyen együtt vagyunk. Olyan volt, mintha az elmúlt napok feszültsége és bizalmatlansága elröppent volna, és olyanok voltunk, mint mielőtt kitört volna a háború. Úgy szerettem volna, ha valaki lefényképezett volna minket – a papát, amint átkarolja Mutti vállát, Magset, ahogy nevetés közben mindent összemorzsál, a Kőszikla Lányait, ahogy őrszemekként veszik körül a kis családunkat, felettünk pedig a roppant tavaszi égboltot, mely olyan kék volt, akár egy léggömb, és majd szétrepesztette az előttünk álló nyár ígérete."

Az egész könyvet rengeteg titok - családi és háborús egyaránt -, ármánykodás szövi át, nagyon sok a rejtélyes szereplő, akiket csak nehezen tudunk kiismerni. Ez nyilván azért is lehetett így, mert egy 12 éves lány a narrátorunk, akinek nagyon élénk a fantáziája, másrészt viszont sokszor tényleg igaza van, és valami nagyon fontos és súlyos dolog valóban zajlik ebben a faluban, aminek köze van a háborúhoz és a németek előretöréséhez. Igazán tetszett, hogy a valósággal párhuzamosan Pet fejében is egyfajta háború dúlt. Egy legendás vízi szörny, a Wyrm volt a kislány legnagyobb félelme, ami folyamatosan visszatért a rémálmaiban, és üldözte őt, amit ébren a németektől való félelme testesített meg. Mivel Petra még gyerek, nagyon is hihetőnek véltem, hogy ezzel az álomképpel próbálja feldolgozni a háborút, a támadásokat, a félelemeit.

Maga a háború bármennyire is rányomta a bélyegét az egész történetre, mégiscsak a háttérben maradt, legalábbis a "véres" része, egyetlen bomba robbant csak. A hangsúly inkább a rejtélyeken volt, a besúgón, a szabotőrön, amiknek persze mind a háborúhoz volt köze, csak közvetetten. Petra karaktere telitalálat volt, érdekes volt egy gyerek szemszögén keresztül megélni ezeket a borzalmakat. A kezdetben félős, visszahúzódó lány végül - mivel a családja szétesett - elképesztően megerősödött, kemény és talpraesett, egy szikla lett, aki sokat segített a rejtély megoldásában. Végül is sokkal érettebben viselkedett, mint a nővére.

Petra családjának a sorsa sok szempontból tragikus volt, sokszor megszakadt értük a szívem, persze egy olyan könyvben, amelyben a háború az egyik főszereplő, várható is volt. Végül mégis egyfajta pozitív hangulatban, egy kedves meglepetéssel zárult a történet, amihez hozzájárult az is, hogy Pet végig nagyon erős maradt, és benne volt még a gyermeki derűlátás. Maga a történet végig fenntartotta a figyelmemet, volt benne sok izgalom és fordulat a valóságban és Petra képzeletében egyaránt. A helyszín, a világítótorony pedig sokat adott a történethez, nekem nagyon tetszett, hogy itt lakott a család, nem utolsó sorban pedig a titkok leleplezésében is kulcsfontosságú volt. Még ha a család, a falu nem is volt valóságos, csak írói fantázia szüleménye, nagyon is el tudom képzelni, hogy rengeteg hozzájuk hasonló élt akkoriban, mert a háború és a borzalmai, azok nagyon is igazak voltak.
Nagyon ajánlom a könyvet minden korosztálynak!

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Petra története a második világháború idején játszódik. Nagyon sok ifjúsági regény dolgozta fel a 20. század ezen éveit. Ezek közül mutatunk minden állomáson 1-1 könyvborítót megfejtésnek az adott regény szerzőjét és címét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő dobozába.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
03.16. Könyvvilág
03.18. Szofisztikált Macska
03.20. Kelly és Lupi olvas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése