„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. február 4., hétfő

Mary Alice Monroe: Déli karácsony


A General Press gondozásában jelent meg Mary Alice Monroe Nyári emlékek sorozatának legújabb része, a Déli karácsony. A könyv a McClellan család szívmelengető történetét meséli el, amely karácsony idején játszódik. A családnak sok megpróbáltatáson kell keresztül mennie, azonban karácsonykor bármilyen csoda megtörténhet, ami reményt ad nekik arra, hogy minden rendbe jöjjön. Ha kíváncsiak vagytok McClellanék történetére, és arra, hogy miképpen kerül a képbe nem is egy, hanem két édes kutya is, akkor tartsatok a turné három bloggerével, és játsszatok a könyvért.


Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2018. október 8.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 304
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva
ISBN: 9789634521877



A karácsonyban mindig van valami varázslatos. A tízéves Miller McClellan mégis úgy érzi, hogy ezen a télen élete legrosszabb napjai várnak rá a szeretet ünnepén. Az édesapjának ugyanis végleg ki kell kötnie a halászhajóját, az édesanyja pedig több munkát is elvállal, hogy el tudja tartani a családot. Így aztán semmi esély sincs arra, hogy Miller megkapja azt a kiskutyát, amire már régóta vágyik. De legalább a bátyja, Taylor hazatér Afganisztánból, és ez igazi karácsonyi ajándék lehet mindannyiuk számára. Nemsokára azonban kiderül, hogy Taylor nemcsak komoly testi sebeket, hanem súlyos lelki sérüléseket is szerzett a háborúban, ez pedig még jobban beárnyékolja a mindennapjaikat. A feszült hangulatban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Millernek kell megmentenie az ünnepet…
A Dél-Karolina csodálatos tájain játszódó, örök érvényű történet szereplői megértik, mit is jelent igazán a karácsony, közben pedig megtapasztalják az ünnep és a családi kötelékek megtartó erejét.



Mary Alice Monroe Déli karácsonya a Nyári emlékek sorozat ötödik része, én azonban nem olvastam a sorozat egyetlen korábbi részét sem, mégis azt éreztem, hogy ez a könyv kell nekem. A fülszöveg megvett kilóra! Szerencsére egyáltalán nem okozott problémát az, hogy nem ismerem a sorozat a korábbi részeit, hiszen a prológustól és epilógustól eltekintve, egyáltalán nincs benne utalás rájuk, hiszen a múltban játszódik, Taylor McClellan és családja történetét meséli el.

Azt előre le kell szögeznem, hogy imádtam a könyvet, és a tény, hogy karácsonykor játszódik, nem jelenti azt, hogy ne lehetne az év bármely szakaszában olvasni, hiszen igazából bármikor fel tudja melegíteni az ember lelkét. Egy négytagú család története tárul elénk, három szemszögön keresztül: a tízéves Miller, a bátyja Taylor és az édesanyjuk, Jenny gondolataiba láthatunk bele. Karácsony előtti időszakban járunk, és Miller nagyon szeretne egy kiskutyát kapni ajándékba, vagyis nem egyet, hanem A Kiskutyát, amit már ki is választott magának. Csakhogy a szülei bármennyire is szeretnék megadni neki, az utóbbi időben, amióta apjuknak ki kellett kötnie a családi halászhajót, mert már egyszerűen nem érte meg, nagyon szűkösen állnak anyagilag, és nem biztos, hogy képesek lennének eltartani egy kutyát. Ez azonban egy tízéves szemében nem elég indok, még ha meg is érti az okokat, egy világ omlik össze benne, és haragszik mindenkire emiatt. Közben viszont karácsonyra hazaérkezik a bátyja, Taylor is, akit az egész család tisztel, és felnéznek rá, hiszen Afganisztánban harcolt a hazájáért. Azonban Taylor egyáltalán nincs olyan jól, mint ahogy azt gondolták, mivel habár testileg felépült a robbanásból, ami miatt haza kellett jönnie, a lelkében mély sebek maradtak.

A három szál közül nem tudnám megmondani, hogy melyik tetszett a legjobban, mindegyik mélyen a megérintett, és nyilván nagyon különvenni sem érdemes őket, hiszen egybe, egy családba tartoznak. Talán Taylor sorsáról volt a legnehezebb olvasni, mert elképesztően sajnáltam. Már hallottam korábban a poszttraumás stressz szindrómáról (PTSD), azonban így leírva, és "átélve" már teljesen más. Miután a fiú megérkezik, képtelen elengedni magát, szorong, rosszul érzi magát a tömegben, nem szereti ha hozzáérnek, bezárkózik a szobájába, nem törődik sem magával, sem mással. A legrosszabbak a rémálmok, amik állandóan visszatérnek, ami miatt képtelen aludni, ez pedig teljesen kiborítja. Érdekes volt olvasni arról, hogy a család számára milyen nehéz felismerni a tüneteket, majd utána pedig elfogadni és betegségként kezelni, és nem megbélyegezni, hogy lusta, vagy önző és nemtörődöm. Gyönyörűen érzékeltette az írónő, hogy az ilyen helyzetekben milyen elképesztően fontos a család szerepe, mennyire sokat segít abban hogy a beteg a gyógyulás útjára lépjen. Az elfogadás, az összetartás, a szeretet olyan sokat tud jelenteni ilyenkor, hozzájárul ahhoz, hogy Taylor ne adja fel. Aztán itt van nekünk még egy érdekesség, Taylor segítő kutyája, Thor, aki szintén rengeteg segít a gyógyulásban, hiszen felismeri a PTSD-ben szenvedő gazdája hangulatait, felébreszti a rémálmokból, egyszerűen megnyugtatja a jelenlétével. Nagyon érdekes volt erről olvasnom, mert sokféle segítő kutyáról olvastam már, de ilyenről még nem hallottam, ami ismét csak egy megerősítés volt, hogy milyen okosak is ezek az állatok.

Aztán itt van nekünk Miller is, aki ugyebár a saját meg nem kapott kutyáját gyászolja sokáig. Ő a korához képest érett karakter volt, mert habár sokáig duzzog és magába roskad az ügy miatt, látszik, hogy mennyire szereti a családját. Az anyukájával közös pillanatok nagyon tetszettek nekem, jókat mosolyogtam rajta. Aztán amikor megérkezik Taylor a kezdeti félelem és harag a bátyja irányába (hiszen ő kaphatott kutyát) lassacskán feloszlik, és összehozza őket egyrészt Taylor kutyája, Thor, másrészt pedig egy olvasónapló megírása a Karácsonyi énekről. Legjobban a testvérek közös pillanatait szerettem, mert áthatotta a testvéri gondoskodás, a szeretet, Taylor vissza akarta szerezni a régi bizalmat kettejük között, Miller pedig újra fel akart nézni a bátyjára, úgy ahogy gyerekként is tette.

Végül már csak a szülők maradtak, és bár csak Jenny érzéseiről olvashattunk közvetlenül, azért az apukáról, Alistairról, is sokat megtudhattunk. Jenny egy igazán jó anyuka, aki mindent megtesz azért, hogy összetartsa a családot, miközben egyensúlyozik a makacs férje, az egyik érzékeny fia és a másik magába zárkózó, de szintén makacs fia között. Nagyon megkedveltem a karakterét, a karácsony iránti megingathatatlan szeretetét, és hitét, hogy ilyenkor bármilyen csoda megtörténhet. Alistair is egy igazán jó ember volt, csak éppen nagyon nehezen nyílt meg, ezért a gyerekei nem mindig érezték a gondoskodást, és azt, hogy igazából bármit megtenne értük.

Igazi családregény a Déli karácsony, ami megmutatja, hogy bármennyi rossz is történjen egy családban, az, hogy a családtagok összetartanak, biztosítják egymást a szeretetükről, rengeteget tud segíteni. A könyv hangulata meghitt, otthonos, néhol szomorkás, máskor emelkedett, de végig magával ragadó. Nem egy hosszú történet, ami ráadásul beszippant, így hamar be lehet fejezni, de utána hagy némi időt az elmélkedésre. Én bátran ajánlom igazából mindenkinek, én magam sem olvastam a korábbi részeket, úgyhogy ez nem akadály. Ha szeretnétek egy lélekmelengető családi történetet olvasni, elképesztően szerethető karakterekkel, amelyben két nagyon édes és okos kutya is emeli a hangulatot, akkor a Déli karácsony a ti könyvetek! Én magam pedig kedvet kaptam a sorozat többi részére is!

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Nemcsak a könyv, hanem a játék főszereplői is a kutyák lesznek. Minden állomáson idéztünk egy-egy olyan könyv fülszövegéből, amelyben fontos szerepet kapnak a kutyák. A feladatotok mindössze annyi lesz, hogy kitaláljátok melyik könyvről van szó, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét!

Marley imádni való. Marley elviselhetetlen. Marley nélkül nem lehet élni. Marleyt azonnal el kell tüntetni. Mindez igaz. (...) Hogyan lehet egy labrador, a legkezesebb és legszelídebb munkakutya ilyen nevelhetetlen?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.04. Könyvvilág
02.06. Kelly és Lupi olvas
02.08. Szembetűnő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése