„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. február 11., hétfő

Emery Lord: Minden velünk kezdődött


Újabb lebilincselő Emery Lord könyv jelent meg a Menő Könyvek gondozásában januárban. A Minden velünk kezdődött főhőse a 16 éves Paige, aki barátja elvesztése után a továbblépés reményében új célokat tűz ki maga elé. Miközben legjobb barátnői segítségével új tapasztalatokra tesz szert, rá kell ébrednie, hogy nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezte, azonban ez nem biztos, hogy rosszat jelent. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen újul meg Paige a történet során, és hogy kerül a képbe az édes kocka fiú, Max, akkor tartsatok a turné bloggereivel és játsszatok a könyv egy példányáért!


Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2019. február 12.
Eredeti megjelenés: 2015


Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen.
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?







A Minden velünk kezdődött előtt csak egy könyvet olvastam Emery Lordtól, azonban a Miután összeütköztünk annyira tetszett akkor, hogy minden kétség nélkül tudtam, hogy az új könyvét is el akarom olvasni. Most már tudom, hogy ezt nagyon jól tettem, hiszen újra beleszerettem az írónő stílusába, az általa formált karakterekbe és a megragadó történetébe.

A főszereplőnk, Paige egy igen különös élethelyzetben van a történet elején, hiszen habár még csak 16 éves, már gyászolni kényszerül első barátját, aki egy éve vízbe fulladt. A fülszöveg alapján azt hittem, hogy sokkal mélyebb érzelmekről tanúskodik majd a lány, de igazából - és itt a különös rész -, Paige és Aaron csak pár hónapig jártak együtt, ezért nem volt lehetősége megismerni a fiút. A lányt természetesen lesújtotta tragédia, azonban mások, a fiú szülei vagy éppen a legjobb barátja fájdalmát sokkal jobban át tudta érezni, és jobbára azt a veszteséget gyászolta, hogy milyen kevés idejük volt együtt, hogy mi mindent meg tudtak volna még tenni, és hogy vajon mennyire mélyült volna el a szerelmük idővel, ha ez a baleset nem következett volna be. Nem csoda hát, hogy egy kicsit lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy az új tanévben szeretne tiszta lappal kezdeni, új élményeket szerezni. Ezekbe az új tapasztalatokba beletartozik többek között az is, hogy közelebb kerüljön a nagyon helyes Ryanhez, aki nemrég szakított a barátnőjével, ezért talán most már van esélye nála. Persze az élet nem mindig alakul úgy, ahogy eltervezzük, és erre Paige-nek is rá kell ébrednie egy idő után.

Paige nem csak azt fogadja meg, hogy közelebb kerül Ryanhez, hanem azt is, hogy beiratkozik valamilyen szakkörre, és itt jön a képbe Ryan unokatestvére, Max, akivel közösen kezd el járni a QuizBowlra. Nos, Max Ryan teljes ellentéte, egy igazi kocka és zseni, viszont elképesztően édes, egy pillanat alatt belopta magát a szívembe. Az hamar kiderül, hogy Max sokkal jobban illik a lányhoz, hiszen bármikről képesek beszélgetni mindenféle kötöttségek nélkül, míg Ryannel képtelen értelmesen kommunikálni, mármint a saját maga korlátai miatt.

Attól egyáltalán nem kell félnetek, hogy valami idegesítő szerelmi háromszög lenne a könyvben, mert igazából a két fiú, Paige, és a lány korábbi legjobb barátnői, Tessa, Morgan és Kayleigh egy nagy baráti társaságot alkotnak. Szerettem ezt a barátságot, ami kialakult a csapatban, annyira összhangban voltak, az ember szinte azt kívánja, bár közéjük tartozna. A legjobban mégis Paige és Tessa kapcsolata fogott meg, Tessa egy szuper legjobb barát, de nem azon az "mellékszereplős" módon, hogy legyen valaki, aki istápolja a szegény főszereplőnket, hanem igenis egyenrangúak voltak, és tényleg számíthattak egymásra.

Az az igazság, hogy nem tudok rosszat mondani a könyvről, Emery Lord ismét teljesen lenyűgözött. Ez a téma azért annyira nem ütött szíven, mit a korábbi könyvében, kicsit könnyedebb volt, de persze nagyon is együtt tudtam érezni a főszereplőnkkel: Paige-et nemcsak a gyásza, hanem saját maga, a gondosan felépített védőburka is visszafogja attól, hogy kilépjen a komfortzónájából, hogy új dolgokat tapasztaljon meg. Viszont találkozik két szuper sráccal, akik bekerülnek a baráti körébe, ezáltal kicsit kinyílik előtte a világ, amit megtanul élvezni is, és ha már itt tartunk, a szerelem is lassacskán rátalál. Azért pedig plusz pont jár az írónőnek, hogy nem azért nem Ryan lett a befutó, mert kiderült róla, hogy bár jóképű és sportos, de valójában bunkó, mert egyébként egyáltalán nem az, hanem egy tök jó srác. Nem, azért szeretett bele Maxbe, mert ő sokkal jobban illett hozzá, mert ő kihozta belőle a legjobbat (annyira cuki!).

Szóval ha szeretnél egy igényes ifjúsági könyvet a kezedbe venni, jól megformált és szerethető karakterekkel, nem könnyű témával, de azért könnyedebb, szívet melengető csomagolásban, akkor a Minden velünk kezdődött a te könyved. Az én kedvencem egyértelműen Max volt minden mennyiségben, illetve a QuizBowl jelenetek, Paige és Tessa, illetve Paige és a nagyija pillanatai, ó és a végén Max és Paige levelezése tette fel az i-re a pontot. Nagyon ajánlom!
Értékelés: 5/5

Blogturné extra - a folytatásról

Mivel beleszerettem a történetbe és a karakterekbe, még nem álltam készen arra, hogy elengedjem őket, egy kicsit utánanéztem a könyvnek, és szuper hírekre bukkantam, ugyanis Paige és barátai története ezzel még nem ért véget. Összeszedtem néhány információt, amit tudok a könyvről. Lássuk!

  • A második rész címe The Map from Here to There, a moly szerint 2020 januárjában érkezik, egyelőre még nincs borító.
  • A gimnázium utolsó évében fog játszódni a történet, ahol ugyebár nem könnyű döntéseket kell meghozniuk a fiataloknak.
  • A végzős évben sok minden történhet: szabadság, ünneplés, kemény munka bizonytalanság és szorongás. Ezekről is szó lesz a könyvben.
  • Megtudjuk, hogy mi történik Max és Paige boldog befejezése után, hogy élik meg a kapcsolatukat napról napra.
  • Lesz szó második, harmadik és negyedik esélyekről és megbocsátásról is..



NYEREMÉNYJÁTÉK

Paige álma, hogy forgatókönyvíró legyen, és rengeteg sorozatot néz, amiből sokat tanulhat, így a játék során mi is erre fogunk fókuszálni. Minden állomáson találni fogtok egy híres amerikai sorozatból egy képet és rövid leírást, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy beírjátok a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A sorozat főszereplője Ted Mosby, aki 2030-ban meséli el két gyerekének a hosszabb történetét annak, hogyan találkozott az anyjukkal.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.11. Könyvvilág
02.13. Könyv és más
02.15. Nem félünk a könyvektől




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése