„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. január 22., kedd

Mauri Kunnas: Mikulás


Bár a december elmúlt már, a tél még javában tombol, így remélhetőleg bloggereinkhez hasonlóan az olvasók is szívesen barangolnak még egy kicsit a havas tájakon. Mauri Kunnas Mikulás című gyerekkönyve 1981-ben jelent meg eredetileg, hazánkban pedig a Kolibri Kiadó jóvoltából most kézbe vehetjük a csodás, új kiadást. Ha szeretnétek bepillantást nyerni a lappföldi kulisszatitkokba és mindent megtudni a Mikulás és manói mindennapjairól, ez a könyv nektek íródott!
Tartsatok velünk a hat állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott három példány egyikét!


Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2018. november 22.
Eredeti megjelenés: 1981
Oldalszám: 42
Fordító: Kovács Ottilia
ISBN: 9789634372950




A Finnországban élő Mikulás és a lappföldi Korvatunturi-hegy pont olyan, amilyennek mindig is képzeltük! Mauri Kunnas régóta jó barátságban él a manókkal. Róluk írt könyvében most saját szemünkkel láthatjuk az óriási levélhegyeket Mikulás postáján, elkísérhetjük hírszerző útjukon a cserkészmanókat, bepillanthatunk az ajándékok készítésének titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogyan juttatják el azokat a világ legeldugottabb szegleteibe is. E könyvből minden kiderül Mikulásról, a manóiról és a varázslatos Korvatunturi-hegyről.









A Mikulás és karácsony időszaka elmúlt már, de ez nem jelenti azt, hogy egy könyv erejéig ne lehessen felidézni az ünnepi hangulatot. Egyébként az időjárás is ennek kedvez, hiszen a napokban nagyon hideg volt, ráadásul gyönyörű, deres látvány fogad, ha az ember kinéz az ablakon, ilyenkor azt kívánom bár karácsonykor lett volna ilyen idő! Na, de visszatérve a bejegyzésem fő témájához, a Kolibri Kiadó (és persze a blogturné) jóvoltából lehetőségem volt elolvasni Mauri Kunnas Mikulás c. könyvét. Mivel a kedvenc ünnepem a karácsony, nagyon szeretem a Mikulásról szóló könyveket, amelyek néhány apróságban eltérnek egymástól, azonban az alapok ugyanazok maradnak.

Magáról a történetről túl sokat nem tudok írni, hiszen a lényege ugyanaz, amit mind jól ismerünk, a Mikulás és a manói készítik az ajándékokat, majd pedig karácsony éjjelén elszállítják azokat a gyerekeknek. Habár itt nem magán a karácsony éjjelén van hangsúly, hanem a folyamaton, onnantól kezdve, hogy melyik gyerek mit szeretne, egészen addig, hogy miképpen jut el hozzájuk, mondhatni a Mikulás és a manók mindennapjait összegzi. Néhány újdonság persze volt a mesekönyvben, mint például, hogy mit csinálnak a manók lefekvés előtt, honnan tudja a Mikulás, hogy kik voltak jó gyerekek, és hogy a rénszarvasok mellett mivel szállítják még az ajándékokat.

A könyv hangulatával volt egy némi problémám, kicsit olyan érzésem volt, hogy a szerző nem elmesél egy történetet, hanem leír minden információt, amit tud a témában, és azt összegzi. Mivel egy mesekönyvről van szó, ez egy kicsit frusztráló volt számomra, még ha tényleg vannak is benne érdekességek a gyerekek számára, az átadás módja nekem nem igazán tetszett.


Azt tudni érdemes, hogy a könyv írója és felesége készítették a könyv illusztrációit, ami valami meseszép, egyértelműen a mesekönyv legnagyobb erőssége. Gyönyörű, aprólékos, teljesen el lehet benn veszni, mire az ember egy-egy oldalon mindent végignéz. Nekem is azzal ment el a legtöbb idő, hogy végigbogarásztam minden egyes részletét a rajzoknak, ez pedig a gyerekeknek szuper mulatság lehet, keresgethetnek rajtuk mindenfélét.

Úgy gondolom, hogy minden könyv érték, viszont a mesekönyvek különösen fontosak, hiszen azok az első olyan történetek, amelyeket átadunk a következő generációnak. Örülök, hogy a polcomon tudhatom Mauri Kunnas Mikulását, ha majd én is anyuka leszek, szeretném elővenni ezt a könyvet, ha nem is esti mesének, de a gyönyörű képeket nézegetni biztosan.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK

Szent Miklós, Télapó, Mikulás...még hazánkban is többfajta néven illetjük ezt a jóságos idős urat, aki minden télen megajándékozza a gyermekeket. De vajon hogyan szólítják őt más országokban? Minden állomáson találtok egyet-egyet a Mikulás külföldi elnevezéseiből, a ti feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok azt az országot, ahol azt használják.

Gyed Moroz

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
01.20. Dreamworld
01.22. Könyvvilág blog
01.23. Könyv és más
01.24. Szembetűnő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése