„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 5., szerda

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás


Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2018. november 21.
Eredeti megjelenés: 2017


Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…






Minden gyerek - és reméljük sok-sok felnőtt is - tudja, hogy milyen fontos a mai éjszaka, hiszen ilyenkor rengeteg varázslat van a levegőben, mivel az éjszaka folyamán a Mikulás megtölti sok-sok finomsággal az ablakba kirakott (vagy éppen akasztott) csizmánkat/zokninkat. Ezen alkalom miatt örülök nagyon, hogy éppen ma írhatok Matt Haig Karácsony apó és a csokitojás c. könyvéről. Persze a könyv egy kicsit másképp meséli el az apó történetét, mint ahogy azt a mi kis hazánkban véljük és hisszük, mindenesetre akárhogy legyen a pontos történet, az biztos, hogy a világ minden táján az összes gyermek életében fontos szerepet tölt be a Mikulás.

Ez a harmadik év, hogy Matt Haig könyvei kísérik a karácsony előtti időszakomat, az ünnepre való hangolódást. A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat harmadik és egyben befejező része is megjelent a Kolibri Kiadónál. Ha azt gondolnátok, hogy Haig már nem tud semmit kihozni Karácsony apó, a koboldok és immár Reményi Amelia történetből, hát jó nagyot tévedtek! Mert a harmadik kötetben is találkozhattok rengeteg varázslattal, még több kobolddal, sőt még Igazmondó Glimpi is visszatér, és ott van még az óhajtósóhajtás is, ami nélkül nem telhetnek el a karácsonyra készülő koboldok mindennapjai sem.

Biztosan mindenki emlékszik még Amelia történetére, aki miután édesanyja meghalt, a dologházban próbálta túlélni a keserves mindennapjait legjobb barátja, Kormos kapitány társaságában. Miután a lánynak sikerült megmentenie a karácsonyt, Karácsony apó magával vitte őt - és újdonsült szerelmét, Marit - Koboldfalvára, hogy ott éljen tovább. Itt kapcsolódik be a harmadik könyv, Amelia már Koboldfalván él egy ideje, Mari és Karácsony apó összeházasodtak, és így lett Mariból Karácsony anyó. Éppen véget ért a téli szünet, Amelia hamarosan megkezdi a koboldiskolát, miközben kezdődik a karácsonyra való készülődés legnagyobb hajrája. Úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben van, azonban, ahogy telnek a napok, Amelia úgy érzi, nem való ide. A koboldiskola egyáltalán nem olyan, mint az emberi, nagyon nehéz megszoknia, és mintha a tanárok sem szívelnék őt, nem repülhet rénszarvasokkal, nem sikerül barátokat szereznie, egyszóval úgy érzi, hogy képtelen (már elnézést a káromkodásért) beilleszkedni a koboldok közé..

Amelia tehát rettentően magányos, és hiába próbálja Karácsony apó és Mari vigasztalni őt, nem igazán sikerül nekik. Ehhez még hozzájön Vodol apó gonoszkodása is (biztos emlékeztek rá, korábban is rengeteg bosszúságot okozott), aki mindenféle hazugságokat terjeszt róla, és a koboldok szegények, eléggé befolyásolható kis teremtmények, el is hiszik neki rögtön. Szegény Amelia ismét magára marad, na jó, nem teljesen, hiszen Kormos kapitányra mindig számíthat, ó, és ki hinné, de Igazmondó Glimpi is segít neki a nyomozásban, szóval azért csak-csak próbál boldogulni a lány. De hogy milyen nyomozásról van szó? És hogy kerül a képbe a Húsvét Nyúl és a csokitojás? Nos, kedves olvasóim, ezt nektek kell kideríteni, hiszen mindent én sem árulhatok el, de az biztos, hogy nagyon meg fogtok lepődni az események alakulásán.

A második rész után azt gondoltam, hogy Haig nem tudja túlszárnyalni önmagát, de hatalmasat tévedtem, talán még jobban is élveztem a harmadik kötetet. Egyszerűen imádom Matt Haig stílusát, az elképesztő képzelőerejét, a kreatív megoldásait, és azt, hogy még mindig tud meglepetést okozni: nem hittem volna, hogy a Húsvéti Nyúl történetét is belevonja, de mindenesetre nagyon jó volt ez a megoldás. Önmagához híven volt egyszerre humoros és szívet melengető, tökéletes olvasmány karácsony előtt.

Mivel már három éve olvasok Matt Haig karácsonyi történetet az ünnepek előtt, nagyon szomorú vagyok, hogy véget ért a sorozat. Haig olyan nagyon jól ért ahhoz, hogy meghozza az ember kedvét az ünnepekhez, eléri, hogy higgyünk a csodákban, amik igenis ott vannak mindenhol, hogy újra gyereknek érezzük magunkat, akik bármiben képesek hinni, és meglátni a jót mindenben. A sorozat vége nagyon megható volt, megkönnyeztem Amelia történetét, a jövőjét, hiszen azt is megtudjuk, hogy mi lesz a sorsa a későbbiekben.

Ha esetleg nem tudnád, hogy mit vegyél olvasni szerető szüleidnek, barátodnak, de legfőképpen gyerekednek, szívből ajánlom ezt a sorozatot, mert ezekben a könyvekben megtalálod a karácsony lényegét, a lehetetlen lehetségessé válik, és egy kicsit… egy kicsit mindannyian gyerekek lehetünk újra. És ez egy nagyszerű érzés!


NYEREMÉNYJÁTÉK

Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is.
A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel!


Ez a regény  utolsó befejezett alkotása Charles Dickensnek. A könyv egy szövevényes cselekményű mű fő témája egyik kritikusa szerint: a pénz, a pénz, és újra csak a pénz. Az események hátterében persze, mint mindig, emberi tulajdonságok állnak, jelesül a romlottság és a kapzsiság.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.05. Könyvvilág
12.06. Dreamworld
12.08. KönyvParfé
12.09. Hagyjatok! Olvasok
12.10. Zakkant olvas
12.11. Olvasónapló
12.12. Deszy Könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése