„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 7., péntek

Katharina Neuschaefer: A ​világ legszebb mondái


Egy kis varázslat, egy kis történelem, egy kis mitológia. Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondái című könyve egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket. A gyönyörűen illusztrált kötetet most 5 bloggerünk véleményezi, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt.

Könyv adatai
Kiadó: Naphegy Kiadó
Megjelenés: 2018. november 20.
Eredeti megjelenés: 2018


Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?
Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.
A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.




Mindig érdekeltek a mondák, mítoszok, legendás történetek, viszont azt nem mondhatnám, hogy szakértője vagyok a témának, ezért nagyon örülök, hogy elolvashattam Katharina Neuschaefer könyvét, aki egy helyre gyűjtött különböző kultúrák több ilyen történetét is. Először mégis a borító keltette fel a figyelmem, ami véleményem szerint igazán gyönyörű, és csak azután a fülszöveg, ami nagyon sok érdekes történetet ígért, csak egy kicsit másképp.

Sokszor hallunk olyan neveket, hogy Tell Vilmos, Rőtszakál, Robin Hood, ismerünk görög, kelta és egyéb mondákat, homályosan emlékszünk iskolás éveinkből, hogy miről szólnak ezeknek az embereknek vagy éppen az isteneknek a történetei, de előfordul, hogy többször nem ismerjük a pontos történetet, legalábbis nem minden részletét. Katharina Neuschaefer összegyűjtött ilyen és ehhez hasonló regéket, mondákat egy könyvbe, hogy kedvünkre olvassuk őket újra.

A könyv 5 nagyobb fejezetet tartalmaz, északi, kelta, görög és germán mondák, illetve egyéb történetek Európából, végül pedig egy kevés egyiptomi és kis-ázsiai rész is van benne. Azt kicsit furcsálltam, hogy az utóbbi kettőből miért csak ennyire keveset kaptunk, míg a többiből azért jóval többet. A történetek egyébként nagyon tetszettek, voltak közöttük természetesen amiket jól ismertem, mást csak homályosan, és volt több újdonság is, főként az északi mondák közül. Mindegyik nagyobb fejezet előtt kaptunk egy kis összefoglalót, némi háttérinformációt a világról, amelyben éppen jártunk. Ezek egyébként nagyon jól is jöttek, hiszen maguk a történetek rövidek és tömörek voltak, így egy kicsit segítettek, hogy jobban bele tudjam érezni magam a történetekbe. Ezek a mondák és legendák eléggé egyszerűek, néhol tragikusak, máshol tanító jellegűek, nincsenek bennük túl nagy bonyodalmak, ha mégis, az hamar megoldódik, ennek ellenére van bennük valami plusz, amik miatt mégis csak lekötik az ember figyelmét, és különlegesség válnak.

A könyv nemcsak kívülről, de a belülről is gyönyörű, élvezet volt a kezemben fogni. Az illusztrátor, Bölecz Lilla elképesztően tehetséges, igazán ízlésesen rajzolta meg az egyes történetekhez a képeket.

Én ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a régi legendákat, mondákat, biztos, hogy találtok benne olyat, amiről még nem hallottatok vagy csak elfedtétek. És nyilván a nyelvezte is más, egyszerűbb, hoz egy kicsi újat a szerző stílusa is. És az, hogy maga a könyv pazarul fest az ember könyvespolcán, csak ráadás!

Értékelés: 5/4



NYEREMÉNYJÁTÉK

A világ legszebb mondáiban nem szerepelnek magyar mondák, de a ti feladatotok most az lesz, hogy a képek alapján kitaláljátok, mely híres mondákra gondoltunk. Írjátok be a Rafflecopterbe, hogy mely mondákról van szó.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12. 03. Függővég
12. 05. Olvasónapló
12. 07. Könyvvilág blog
12. 09. Könyv és más



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése