„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 1., szombat

Dr. Seuss: A ​Grincs


A Kolibri Kiadó jóvoltából megújult fordítással jelenik meg Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa, A Grincs. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere bemutatja a Kikfalva közelében élő Grincs történetét, aki szívből gyűlöli a karácsonyt, és emiatt úgy dönt, elrabolja azt.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a szeretet erejét, és játsszatok a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikéért.

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2018. november 21.
Eredeti megjelenés: 1957
Oldalszám: 64
Fordító: Tandori Dezső
ISBN: 9789634372851


Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve... Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.











"Kikfalva lakói, a Kik,
Mind úgy szerették a karácsonyt,
Úgy ám, nem is kicsit...

Hanem a Grincs,
Kikfalvától ott északkeletre,
Nagyon, de nagyon
NEM szerette!"

Gyerekkorom óta imádom a Grincs filmet, ha lehetőségem adódik, minden évben megnézem a tévében, így mondhatni a karácsonyom részese lett az évek alatt. A mozikban is hamarosan megjelenik a Grincs mese, amire szintén nagyon kíváncsi vagyok, tervezem is, hogy elmegyek rá. A mesekönyvet azonban csak most vettem először a kezembe - sokáig nem is tudtam, hogy a könyv az alapja -, ezért nagyon örülök, hogy a turné keretében lehetőségem volt elolvasni az új fordítású Grincs meséjét.

Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna már a Grincsről, akár a meséről, de sokaknak valószínűbb, hogy a Jim Carrey főszereplésével készült film jut eszébe róla. Az biztos, hogy megosztó "személyiség", amit már csak az is mutat, hogy a családunkban apu és én nagyon szeretjük, a nővérem és anyukám viszont ki nem állhatják. Az biztos, hogy bárki bármit gondol a könyvről vagy a filmről, a történet fontos üzenet ad át.

Maga a mesekönyv igencsak rövid, mindössze 68 oldal, és nagyon tömören fogalmazza meg a cselekményt. Itt azért látható, hogy a film alkotói igencsak kiszínezték, feldobták a sztorit, úgyhogy kicsit meg is lepődtem a tömörségén. A lényeg azonban így is átjön, nekem nagyon tetszett a fordítás (habár az eredetit nem olvastam), a furfangos, humoros rímek, jókat mosolyogtam rajta. A cselekményt talán mindannyian ismerjük, a Grincs nem szereti a karácsonyt, és nem bírja elviselni a Kik boldogságát, vidám éneklését, ezért úgy dönt, hogy ellopja az ünnepet. Szenteste éjszakáján azonban hiába repüli körbe Kikfalvát, és lopja el az összes ajándékot, karácsonyfát, és még az ételt is, a Kik mégsem szomorkodnak karácsony reggelén, hanem ugyanúgy boldogan énekelnek. A Grincs ekkor ráébred, hogy a karácsony szellemét nem lehet ellopni, hiszen az nem az ajándékokban rejlik.

A történet tehát nem túl bonyolult, de ne feledjük el, hogy egy mesekönyvről van szó, így egyszerűen átadható az üzenete a gyerekeknek. Én úgy gondolom azonban, hogy manapság nemcsak a gyerekeknek, de a felnőttek számára is tanulságos lehet. Holnap lesz advent első vasárnapja, aztán jövő héttől elindul a készülődés, vásárlás, a sok-sok tennivaló még karácsonyig. Ezekkel nincs is semmi baj, csak az a fontos, hogy ne essünk túlzásokba, ne hajszoljuk magunkat túl, hogy aztán amikor eljön maga az ünnep, hulla fáradtan dőljünk ki a karácsonyfa alatt. Inkább élvezzük ki ezt az időszakot!

A könyv illusztrációja is nagyon tetszett, szuperül passzoltak a történethez, és alapvetően az is tetszett, hogy szinte az egész fekete-fehér, csak pirossal színezetek. Habár azt azért bevallom, hogy hiányzott a Grincs zöld színe, mert ugyebár az vele együtt jár - legalábbis az én fejemben.



A Grincs a legegyszerűbb karácsonyi üzenetet adja át az olvasónak, hogy ne az ajándékokról szóljon az ünnep. Persze mondhatjuk, hogy manapság már a csapból is ez folyik, és hogy micsoda egy közhely, de nem véletlenül szól erről annyi könyv és film, mert hiába tudjuk, hogy így kellene lennie, mégis sokszor elfeledkezünk róla. És mivel egy mesekönyvről van szó, ez egy tökéletese alkalom arra, hogy ezt továbbadjuk a gyerekeknek is. Véleményem szerint a könyv egy szuper karácsonyi ajándék lehet kicsiknek és szülőnek egyaránt.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során felingereljük a Grincset és boldog karácsonyt kívánunk. Nektek csak azt kell kitalálni, melyik blogon milyen nyelven tesszük ezt.


Nadolig Llawen!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11.24. Szembetűnő
12.01. Könyvvilág
12.02. Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése