„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 15., szombat

Colleen Hoover: Túl késő



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a rajongók újabb Colleen Hoover kötettel gazdagodhatnak így év végére, a szerző pedig ezúttal egészen új oldaláról mutatkozik be a magyar olvasóknak Too Late – Túl késő c. könyvében. Ha titeket is érdekel az írónő izgalmas, romantikus thrillere, tartsatok a Blogturné Klub csapatával, s a turné végén hármótok akár gazdagabb is lehet a Túl késő egy-egy példányával!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. december 5.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 472
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789634575016



Sloan a poklok poklát is megjárná azokért, akiket szeret.
És meg is teszi, minden egyes nap. Amikor azonban rádöbben, hogy valójában börtönben él a veszélyes, erkölcstelen és züllött Asa Jackson mellett, Sloan kész bármit megtenni azért, hogy szabaduljon szorult helyzetéből. Akár a testi épségét is kockára tenné, aminek senki sem állhat az útjába. Senki, kivéve Cartert.
Asa életében Sloan a legjobb dolog. És Asa szerint Sloan életében ő a legjobb dolog. A lány nem nézi jó szemmel Asa züllött életmódját, pedig a srác szerint, ő csak azt teszi, amit tennie kell, ha mindig egy lépéssel az üzletfelei előtt akar járni. Mindent megtesz annak érdekében is, hogy egy lépéssel Sloan előtt járjon. Senki sem állhat az útjába.
Senki, kivéve Cartert.
Az év legmegrázóbb regénye arról, meddig élhetünk és hogyan szabadulhatunk egy bántalmazó kapcsolatból.
Ismerd meg Sloan példaértékű sorsát!




Colleen Hoover a new adult műfajt képviseli, nem is akárhogyan, hiszen habár már elég sok könyve jelent meg, mégis mindig tud újat mutatni, ráadásul igazán igényesen ír. Most azonban egy teljesen más oldalát is megismerhetjük a Túl késő c. könyvében, hiszen a thriller műfajban is megmutatta, hogy mire is képes. A romantikus szál azért itt is jelen volt, csak éppen teljesen máshogy, sokkal borzalmasabb keretek között.

Bevallom a fülszövegből nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, eléggé ködösen fogalmazott. Azonban ez, és a tény, hogy sok értékelésben olvastam, hogy ne a megszokott CoHo érzést várjuk a könyvtől, sem tartott vissza attól, hogy el akarjam olvasni, hiszen mégiscsak az egyik kedvenc írónőmről van szó a műfajban.

Ahogy a fülszöveg, úgy én sem nagyon szeretnék spoilerezni, viszont valami támpontot azért mégiscsak szeretnék adni nektek. Úgy gondoltam ezért, hogy a legfontosabb karaktereket és dilemmáikat veszem végig az értékelésem során. Három főszereplője van tehát a könyvnek, Sloan, Asa és Carter, mindhármuk szemszögén keresztül követhetjük a cselekmény alakulását. Sloannal kezdeném, akinek az élete, nos távolról sem egyszerű. A lány egy bántalmazó kapcsolatban él, mind testileg, mind lelkileg ki van szolgáltatva. Sloan története nagyon kegyetlen, az írónő egyáltalán nem bagatellizálta el a dolgot, akárhányszor hittem azt, hogy rosszabb már nem történhet vele, mindig valami újabb szörnyűséggel kellett szembenéznie. Huh, nem mondom, eléggé leforrázva olvastam sokszor a történteket. Habár rengeteg fizikai fájdalom is érte a lányt, mégis úgy éreztem, hogy a lelki terrorra helyezte a hangsúlyt az írónő. A maradásának oka, a fenyegetések, hogy tulajdonként, tárgyként bántak vele, ha még bele is egyezett bármiben a kapcsolat alatt, mégis egyértelműen érezhető volt, hogy a döntései, a tettei nem a sajátjai, hanem mint egy bábu, úgy élt ebben a sötétségben.

Sloan egy elképesztően erős karakter volt, az, hogy ennyi mindent kibírt, és mégis megmaradt a józan esze, hát le a kalappal előtte. Egy bántalmazó kapcsolatból akkor sem könnyű kilépni, ha valaki nincs annyira egyedül, mint a lány, így viszont még nehezebb volt neki. Viszont volt végig egy terve, egy reményugara, ami életben tartotta őt, és amit véghezvitt volna, ha nem tűnik fel Carter, és ettől vált ő annyira kemény és példaértékű karakterré a szememben.

Megjelenik azonban Carter, ami sok mindent megváltoztat Sloan életében. Hogy pontosan mik a körülmények, arra nem térnék ki, de csavar egy nagyot a sztorin, annyi biztos. Ő egy tipikus jófiú szereplő, aki meg akarja menteni a bajba jutott lányt, csak sajnos ez nem egy könnyű helyzet. Bevallom Carter karaktere annyira nem nyűgözött le, mármint igazából minden jól csinált, és különösebb problémám nem volt vele, de semleges maradt számomra. Egy kicsit azt éreztem, hogy az írónő Asa személyére helyezi a nagyobb hangsúlyt, hogy az ő személye sokkal kidolgozottabb lett.

Ha nem is kidolgozottabb, de összetettebb mindenképp. Asára nem lehet mást mondani, mint, hogy egy beteg elme. Nárcisztikus, lobbanékony, elképesztően öntörvényű, azt képzeli, hogy bármit megtehet, mindenkinek a lába előtt kell hevernie. Voltak valamiféle beteges érzelmei, azonban ezzel sokat nem tudtam kezdeni, legtöbbször felvont szemöldökkel, vagy éppen leesett állal olvastam a gondolatait, igazán tanulságos volt. A legdurvább az, hogy valóban léteznek ilyen emberek, akik tényleg azt hiszik, hogy övüké a világ, bármit megtehetnek, nem érdekli őket a következmények. Ezek mellett a szörnyű tulajdonságok mellett azonban még azt is, hozzá kell venni, hogy sajnos nagyon okos, durván vág az esze, mindent észrevesz, manipulatív, ráadásul élég nagy üldözési mániája van, mindenkiben a rosszat látja, képtelen bízni bárkiben, és ez nagyon veszélyessé teszi őt. Bevallom volt egyetlen pillanat - a kókuszos torta esete -, amikor megsajnáltam, amikor láttam benne a bántalmazott a gyereket, és felnőttet, aki lehet volna, de ez bizony nem tarthatott sokáig, mert amik még ezek után jöttek, hát eléggé lesokkolódtam.
"Olyan sokra vihetted volna. De életed minden egyes napját azzal töltötted, hogy azt vártad a világtól, hogy kárpótoljon téged a gyerekkorod zűrös éveiért. Ez nagy hiba volt. A világ nem tartozik nekünk semmivel. Elfogadjuk, amit kapunk, és megpróbálunk kezdeni vele valamit."
Annyi biztos, hogy ez a könyv sokban eltér az írónő korábbi műveitől, habár korábban is mindig eléggé nehéz témákat dolgozott fel, most mégis sokkal sötétebb, reménytelenebb volt végig a hangulata a történetnek. A stílusában, írásmódjában nem csalódtam, ismét nagyon igényes volt, a szokásához híven érzelmek százait váltotta ki belőlem, csak éppen sajnos ezek most inkább negatív irányba menetek el. A vége volt nekem kicsit hullámzó, ami már kevésbé tetszett. Azt tudni kell, hogy Colleen több epilógust is írt a könyvnek, és hát ezeket már kicsit soknak éreztem. Mindig az hittem, hogy most már rendbe jönnek a dolgok, de valahogy újra és újra elromlottak, és a legvégén, amit még el kellett szenvednie Sloannak, na az már betette nálam a kaput.

Mindent egybevetve ajánlom ezt a Colleen Hoover könyvet is, de készüljetek fel, hogy nem egy habos-babos olvasmány lesz. Habár azért Hoover szinte mindig megmozgatja a szívünket, lelkünket, eltalálja az érzékeny pontokat, de most ez még a szokottnál is súlyosabb volt. Sokkoló, fájdalmas, elgondolkodtató és nagyon tanulságos történet volt.

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK

A new adult könyvpiacon talán nincs is nagyobb név, mint Colleen Hooveré – erre való tekintettel pedig sorozatosan jelennek meg hazánkban is újabb és újabb regényei. A feladatotok nem lesz nehéz: a turné minden állomásán egy-egy idézetet találhattok az írónő korábbi könyveiből, a Rafflecopter dobozba pedig be kell írnotok annak a szereplőnek a keresztnevét, aki az adott idézetet mondta. A helyesen válaszolók közül három szerencsés gazdagodik majd a Túl késő egy-egy példányával.

„Képzeljetek el minden embert, akivel életetekben találkoztok. Rengetegen vannak. Hullámokban jönnek, ki-be sodródnak az apállyal meg dagállyal. Egyes hullámok nagyobbak és elsöprőbbek másoknál. Néha a nagy hullámok magukkal hoznak ezt-azt a tenger mélyéből, és ott hagyják őket a parton. A lenyomatok a homokban emlékeztetőül szolgálnak, hogy a hullámok ott jártak jóval azután is, hogy elvonult a dagály.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.15. Könyvvilág
12.16. Never Let Me Go (extra)
12.17. Dreamword (extra)
12.18. CBooks
12.20. Never Let Me Go
12.21. Deszy könyvajánlója
12.22. Sorok között



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése