„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. november 27., kedd

5+1 könyv, ami nagy hatással volt rám 2018. második felében


Idén, a második félévben - legfőképpen ősszel - rengeteg szuper könyv jelent meg, amik nagy hatással voltak rám. Ráadásul még nincs is vége az évnek, hátra van a decemberi/karácsonyi időszak, ami szintén sok-sok újdonságot tartogat számunkra. A mostani bejegyzésemben összegyűjtöttem 5+1 könyvet az év második feléből, amik kiemelkedően tetszettek vagy azért mert megérintették a szívemet, egy kicsit összetörtek, vagy idegfeszítő pillanatokat okoztak, édes, romantikus élményekkel gazdagítottak, vagy egyszerűen csak sikerült úgy kikapcsolniuk, hogy elfeledkezzek minden másról. Ez persze egy kicsit ajánló is, hátha valaki figyelmét elkerülte volna ezeknek a könyveknek a megjelenése, most tartok egy kis ismétlést az év második felében (ősz végéig) megjelent olyan könyvekről, amik megmozgattak bennem valamit.


1. Mary Ann Shaffer - Annie Barrows Krumplihéjpite ​Irodalmi Társaság

Nos, ez az a könyv, ami megmelengette a szívemet, a 2. világháború idején játszódik a történet, egy csodálatos helyszínen, szerethető karakterekkel, a könyv hangulata pedig legtöbbször könnyed és humoros, de közbe-közbe azért összetöri az olvasó szívét.


Fülszöveg: A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című regény először 2008-ban jelent meg
Amerikában, majd számos nyelvre lefordították, a magyar olvasókhoz 2010-ben jutott el. A zajos siker után időről időre hírek kaptak szárnyra a történet megfilmesítéséről, és végül a filmet idén áprilisban mutatták be a Dowton Abbey című sorozatból ismert Lily James főszereplésével. A magyarországi premier augusztus 10-én lesz a Netflix műsorán.
1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey -n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.




KIADÓ: Parki Kiadó
MEGJELENÉS: 2018. július 31.


2. Karen Fortunati: The ​Weight of Zero – Semmi súlya
A mentális betegségről szóló történetek mindig is érdekeltek, szerintem nagyon fontos, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról, könyvek is szülessenek a témában. Ez a könyv teljesen kifacsart lelkileg, de volt egyfajta tanító jellege is, hiszen sokat megtudhatunk belőle a bipoláris zavarról. Legfőképpen azt, hogy van remény!


Fülszöveg: Bipoláris ​zavar – olyan, mint egy halálos ítélet.
A tizenhét éves Catherine Pulaski tudja, hogy Semmi eljön érte. Semmi, a Catherine bipoláris zavarából születő pusztító depresszió egyszer már majdnem győzedelmeskedett felette: ekkor akart először öngyilkos lenni.
A bipoláris zavar egy életre szól. Soha nem múlik el. Talán pillanatnyilag hat a gyógyszer, de Semmi vissza fog térni. Csak idő kérdése.
Így hát Catherine egy régi balettcipős dobozban gyógyszereket gyűjtöget, és arra készül, hogy kioltja az életét, még mielőtt Semmi újra élőhalottá változtatja. De még mielőtt megtenné, rövid bakancslistába kezd.
A bakancslista, a család támogatása, az új barátok és egy újfajta kezelés együttesen elkezdi lebontani Catherine elszigeteltségének falait. A probléma csak az, hogy a terv már olyan régen megszületett a fejében, hogy a jövő talán már nem is létezik a számára.
Ez a történet a veszteségről, a bánatról és a reményről szól, valamint arról, hogy a szeretet különféle formái – az anyai szeretet és a romantikus, plátói szerelem – milyen hatással vannak egy fiatal nő küzdelmére a mentális betegségével és a kezelés stigmájával.


KIADÓ: Könyvmolyképző Kiadó
MEGJELENÉS: 2018. október 2.


3. Karen M. McManus: Lehull ​a lepel

Az év egyik legnagyobb meglepetése volt számomra, a borító, de még a fülszöveg alapján sem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog a történet. Egy gyilkosság és a négy gyanúsított történetét követhetjük végig egy középiskolában. Nyomozás, titkok, fordulatok, és végül egy hatalmas arculcsapás. Elképesztően izgalmas!


Fülszöveg: Ebben a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?


KIADÓ: Maxim Kiadó
MEGJELENÉS: 2018 október 7.



4. Sally Thorne: Gyűlölök ​és szeretek
Ez a könyv szintén nagy meglepetés volt, legalábbis nem gondoltam volna, hogy ennyire szeretni fogom. A hangulata nagyon egyedi, a történet szórakoztató, a főszereplő egy igazi egyéniség, a romantikus szál pedig szuper. Kell ennél több a kikapcsolódáshoz?


Fülszöveg: Nemezis (fn)
a) Ellenfél, rivális, akit képtelenség legyőzni
b) Valakinek a veszte
c) Joshua Templeman
Lucy Hutton és Joshua Templeman ki nem állhatják egymást. Nem csupán ellenszenvesek egymásnak. Nem épp hogy csak megtűrik egymást. Hanem gyűlölik a másikat. Az sem okoz nekik problémát, hogy ki is mutassák az érzéseiket egy sor rituális, passzív-agresszív játékon keresztül az irodában, ahol egy kiadó társigazgatóinak asszisztenseiként egymással szemben ülve dolgoznak. Lucy nem érti Joshua karót nyelt, ideges, aggályoskodó hozzáállását a munkához. Joshua pedig egyértelműen nem tudja hova tenni Lucy hóbortos ruháit, különcségét és túlzott derűlátását.
Most ugyanazért az előléptetésért versenyeznek, és elszánt küzdelmüket immár semmi sem fékezheti meg. Lucy nem hajlandó meghátrálni, annak ellenére sem, hogy legújabb játékuknak álmai munkája lehet az ára…
Ám pont amikor a köztük lévő feszültség a tetőpontjához közeledik, Lucy rájön, hogy talán nem is utálja a férfit. És talán a férfi sem utálja őt.
Vagy lehet, hogy ez is csak egy újabb játék?
Ismerd meg izgalmas szabályait!


KIADÓ: Könyvmolyképző Kiadó
MEGJELENÉS: 2018. október 23.
ÉRTÉKELÉSEM: https://tejszinhabzsolo.blogspot.com/2018/10/sally-thorne-gyulolok-es-szeretek.html



5. Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba
A Kapcsolatpróba, a Szállj a dalllal! második része még csak a napokban jelenik meg, de nekem már lehetőségem volt korábban elolvasni a blogturné keretében. Azért került bele ebbe a listába, mert szerintem az első részhez képest hatalmas fejlődésen mentek keresztül a karakterek, emellett a könyv hangulata, a szerző stílusa is sokkal jobban megfogott, mint az előző köteté. A részletes értékelésemet a hamarosan felkerülő bejegyzésemben olvashatjátok.


Fülszöveg: Te képes vagy megnyitni a szíved?
Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…
Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?
Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében…
Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?
Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.
Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?
Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.
A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki ahhoz, hogy elfogadja önmagát?
Az öt barát továbbra is egymás mellett áll, és a zenei vetélkedő következő fordulójára készülve küzdenek az álmaikért.
Van egy pont, amikor a szerelem lehet az egyetlen megoldás.
Kövesd a szíved dallamát!


KIADÓ: Könyvmolyképző Kiadó
MEGJELENÉS: 2018. október 30.
ÉRTÉKELÉSEM: hamarosan



+1. Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Egy külföldi könyv is felkerült a listámra, de talán nem meglepő a könyv címe alapján. Igen, elolvastam az Üvegtrón sorozat utolsó részét, és nem, még nem voltam képes megírni az értékelésemet. Ha megírnám, az azt jelentené, hogy végleg el kell búcsúznom a sorozattól, amire egyelőre nem vagyok hajlandó. Egyértelműen nagy hatással volt rám a történet, sokszor megszakadt a szívem a szereplőkért, rettenetesen izgultam értük, viszont nem volt tökéletes, de majd egyszer csak felkerül a bejegyzésem a könyvről, és akkor részletesen is megírom, hogy mit éltem át a Kingdom of Ash olvasása alatt.


Fülszöveg: Years ​in the making, Sarah J. Maas’s #1 New York Times bestselling Throne of Glass series draws to an epic, unforgettable conclusion. Aelin Galathynius’s journey from slave to king’s assassin to the queen of a once-great kingdom reaches its heart-rending finale as war erupts across her world. . .
Aelin has risked everything to save her people―but at a tremendous cost. Locked within an iron coffin by the Queen of the Fae, Aelin must draw upon her fiery will as she endures months of torture. Aware that yielding to Maeve will doom those she loves keeps her from breaking, though her resolve begins to unravel with each passing day…
With Aelin captured, Aedion and Lysandra remain the last line of defense to protect Terrasen from utter destruction. Yet they soon realize that the many allies they’ve gathered to battle Erawan’s hordes might not be enough to save them. Scattered across the continent and racing against time, Chaol, Manon, and Dorian are forced to forge their own paths to meet their fates. Hanging in the balance is any hope of salvation―and a better world.
And across the sea, his companions unwavering beside him, Rowan hunts to find his captured wife and queen―before she is lost to him forever.
As the threads of fate weave together at last, all must fight, if they are to have a chance at a future. Some bonds will grow even deeper, while others will be severed forever in the explosive final chapter of the Throne of Glass series.


KIADÓ: Bloomsbury
MEGJELENÉS: 2018. október 23.
ÉRTÉKELÉS: várhatóan később

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése