„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. október 17., szerda

Anna Banks: Szövetség



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg a napokban Anna Banks Nemesis duológiájának második részét: Szövetség - A szerelem ereje címmel. Sepora és Tarik izgalmas történetének befejezését hat bloggerünk véleményezi, érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában 3 nyereménykönyvet sorsolunk a játékunk helyes megfejtői között.

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. október 7.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 320
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789632619651


A serubeli Sepora hercegnő és Theoria királya, Tarik között nagy nehézségek árán béke köttetett, mióta összefogtak a tomboló járvány, a csendes pestis ellen. Mivel egymás iránti érzelmeiket a politika és a hatalom kusza hálója szövi be, saját megbízható forrásaik segítségével kell megpróbálniuk közös nevezőre jutni. Azonban amikor árulók tesznek keresztbe a terveiknek, akiknek ráadásul nagy hatalmú szövetségeseik vannak, mindkét királyság jövője veszélybe kerül. Vajon sikerül időben megbizonyosodniuk arról, kiben is bízhatnak igazán – beleértve egymást is –, hogy megmentsék a királyságaikat, a szerelmüket, sőt az életüket?







Végre elhozta a Maxim könyvkiadó Anna Banks Nemezis c. könyvének a folytatását, amit én már nagyon vártam, hiszen emlékeszem annak idején nagyon tetszett a könyv. Ráadásul nem kis függővéggel zárult a történet, szóval volt okom izgulni a Szövetség megjelenése miatt.
A történet nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol annak idején abbamaradt. A két ellenséges királyság – Theoria és Serubel – között egyfajta szövetség lép életbe Sepora és Tarik eljegyzésével. Kettejük kapcsolata azonban igencsak bonyolulttá válik, hiába szerelmesek egymásba, egyikük sem tud túllépni a korábbi árulásokon, képtelenek bízni egymásban. Ez pedig fennmarad szinte az egész történet során, ami nagyon vontatottá teszi a cselekmény folyását, mert mindketten titkolóznak, nem beszélik meg egymással az érzéseit. Közben a csendes pestis lenyugvónak tűnik, azonban nagy veszélyt jelentenek a tévelygők, akik magukból kifordulva viselkednek, fenyegetik a királyságot, ráadásul a háború is a küszöbön áll, ezért szövetségeseket kellene találniuk a többi királyság között. Ezek mellett nagy szükség lenne legalább arra, hogy megerősödjön Theoria királyának és a leendő királynőjének kapcsolata, ez azonban nem történik meg, mindketten tudnak dolgokat, de nem beszélik meg egymással, bizalmatlanok, titkolóznak, éppen ezért legnagyobb sajnálatomra, szétesik a történet.
Az a nagyobb erkölcsi dilemma, ami az előző könyvben felmerült Sepora kovácsolásával kapcsolatban kissé háttérbe szorul, mivel úgy tűnik a csendes pestisnek más gyógymódja is van. Persze a kitörni készülő háború miatt fegyvert még mindig készíthetne a lány, azonban az már jóval érthetőbbnek tűnt, hogy nem akarja, hogy rossz ember kezébe kerüljenek ezek az eszközök, főleg, ha másként is meg lehetne oldani a háborút. Itt természetesen Sepora apjára gondolok, aki feleségével együtt azóta is Tarik „vendégszeretetét” élvezi Theoriában, és még mindig úgy gondolja, hogy a lányának kovácsolnia kellene. Ha azonban egy pillanatra azt hittem volna, hogy ő jelenti a legnagyobb veszélyt a lányra, vagy a királyságokra nézve, akkor nagyobbat nem is tévedhettem volna. Az írónőnek sikerült meglepnie, volt bőven fordulat és izgalom ebben a kötetben is.
A szerelmi szálra nagy hangsúlyt fektetett az írónő ebben a részben is. Nagyon sok problémával kell megküzdenie mindkét főhősnek, azonban bőven jutott még hely az egymás iránt érzett szerelmük miatt kialakult belső vívódásaiknak is. Az egyértelmű volt, hogy odáig vannak a másikért, azonban egyikük sem volt képes félretenni a büszkeségét, és meglátni a másik valódi szándékát egy pillanatra sem, és bevallom, ez engem nagyon zavart. Ehhez képest a végén pedig pikk-pakk helyre jöttek a dolgok köztük, amit viszont nem igazán tudtam hova tenni, nem volt túl hiteles számomra.
Az egész könyv során azt éreztem, hogy az írónő egy csomó konfliktust előkészített számunkra, azonban, amikor kiéleződött az adott helyzet, túl gyorsan tett pontot a végére. A tévelygőknek szánt gyógymód megoldása, az említett szerelmi szál, de még a kitörő háború is egy pillanat alatt véget ért, aminek pedig mondhatni majdnem két könyv bevezetője volt.


Az egész világfelépítést viszont még mindig nagyon szeretem, elképesztően egyedi volt. Legjobban persze a képességek ütöttek, Sepora kovácsolása, Tarik Lingot képessége, aki ugyebár megérzi, ha hazudnak neki, de újakkal is találkozhattunk, például a Pelusia királyságban. A szereplők is okoztak meglepetést, Sethos és Tulle hercegnő párosa nagyon meglepett, de jók voltak együtt, emellett itt van még a Nagytanács is, vagy éppen Sepora édesanyja, aki igazi meglepetés volt számomra.

A Nemezis megvett kilóra annak idején, a felépített világ, a különleges képességek, Sepora és Tarik kapcsolata, ezek mind elvarázsoltak. Ehhez képest kissé csalódás volt a folytatás, nem mondom, az ötletek, a megoldások, a csavarok egyértelműen megállták a helyüket, voltak idegfeszítő pillanatok és fordulatok, csak éppen a kivitelezés nem volt mindig megfelelő. Mindezek ellenére Seporát és Tarikot még mindig nagyon erős karakternek éreztem, jól taktikáztak, ügyesen oldották meg a felmerülő gondokat, csak éppen a szívügyekben nem jeleskedtek. Aki olvasta az előző részt, annak persze ajánlom a folytatás is, mert mindent egybevetve izgalmas és nagyon olvasmányos, végül minden kérdést megválaszol, és meg is tud lepni.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
Játékunkban minden állomáson egy-egy érdekességeket olvashattok az aranyról, ki kell találnotok, hogy vajon igaz vagy hamis az állítás! A megoldást írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Egyes kutatók szerint annyi arany van a földkéregben, hogy ha kibányásznánk, befedhetné a bolygót.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
10.09. CBooks
10.15. Dreamworld
10.17. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése