„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. július 2., hétfő

Kate Eberlen: Miss you


Tess és Gus közös története akkor kezdődik, amikor tizenévesként összefutnak Firenzében néhány pillanatra. Kettejük élete azonban ezután villámgyorsan más irányt vesz, és váratlan fordulatokban bővelkedik. Vajon mikor találkoznak újra egymással? Beteljesedik a szerelmük? Ha szeretnél egy nagyon különleges szerelmi történetet olvasni, akkor tarts velünk ezen a turnén, ahol a Blogturné Klub három bloggere elmeséli a Libri Kiadónál megjelent Miss you könyvről a benyomásait. A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a három könyv egyikét, úgyhogy ne maradj le!


Könyv adatai
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2018. május 2.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 496
Fordító: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9789633108369




„A ​mai nap hátralevő életed első napja” – áll a mottó Tess családjának konyhájában az egyik tányéron, és a lánynak ez jut eszébe a csodálatos firenzei nyaralásán, az egyetem előtti utolsó vakációján. Az élete hamarosan gyökeresen megváltozik – de nem úgy, ahogy azt szeretné.
Gus szintén Firenzében nyaral a szüleivel. Az ő életük nemrég már felfordult, méghozzá váratlanul és drasztikusan. A fiú igyekszik mindenben megfelelni a szüleinek, ám legszívesebben világnak menne, hogy felfedezze, miféle ember is ő valójában.
A két tizennyolc éves fiatal útja egyetlen napig keresztezi egymást, mielőtt visszatérnének Angliába.
Az ezt követő tizenhat évben az élet és a szerelem a legkülönfélébb kihívások elé állítja őket. De most, hogy a távolság és a sors is közéjük állt, soha többé nincs esélyük megismerkedni egymással… vagy mégis?







Sokszor olvastam már különböző könyvek értékelésénél, hogy valaki azt írta, hogy az adott történet pont jó időben találta meg. Egészen eddig nem értettem, hogy ez pontosan mit jelent, viszont most én is ezt érzem a Miss You-val kapcsolatban. És még csak nem is azért, mert hasonló dolgok történnek velem, mint a karakterekkel, hanem azért, mert annyira az életről szól, annyira valóságos, hogy úgy érzem, mintha nekem írták volna. Bevallom, most egy olyan élethelyzetben vagyok, ahol egy nehéz döntést kell meghoznom, és lehet, hogy furcsán hangzik, de ez a könyv egy kicsit hozzátett ahhoz, hogy eldöntse ezt a kérdést (vagy csak megerősített abban, amit valószínűleg már meghoztam magamban). Rámutatott arra, hogy mennyi minden történik egy ember életében, és ha először nem is arra megyünk, ahova szeretnék, ahova elterveztük, nem szabad feladni, mert lehet, hogy az a más is tartogat nekünk jó dolgokat. Nem akarok túlságosan szentimentálissá válni, de ezt mindenképpen le szerettem volna írni az értékelésemben, mert ezzel valami pluszt kaptam a könyvtől, ami miatt aztán persze még jobban szerettem a történetet.
A könyvünk főszereplője Tess és Gus, kettejük szemszögén halad a történet egy időben, azonban nem egy helyen. 16 évet ölel fel a cselekmény, amelyben néha szó szerint elmennek egymás mellett a főszereplők, úgy mint az első találkozásukkor, Firenzében, azonban valami mindig közbeszól, ezért nem ismerik meg egymást. Bevallom, először kicsit megijedtem, mert a fülszöveg alapján azt hittem, hogy Firenzében összeismerkednek, eltöltenek egy napot, csak ezután valamiért megszakad a kapcsolat, de aztán rá kellett jönnöm, hogy igazából nem is beszélnek egymással. A romantikus énem az elején alig várta, hogy találkozzanak, még hátra is lapoztam a könyvben, de aztán rá kellett ébrednem, hogy ez a történet nem erről szól, és aztán persze megértettem, hogy milyen jó, hogy nem erről szól. Igazából két fiatal felnőtté válásáról olvashatunk (18 éves koruktól), amit azzal színez az írónő, hogy olykor keresztezik egymást az útjaik, de valami mégis közbeszól, ezért mindig visszakerülnek a saját pályájukra.
Természetesen egyikük élete sem mondható átlagosnak, ez a 16 év mindkettejük számára hatalmas kihívást jelent. Tess a firenzei nyaralásából abban a tudatba tér haza, hogy ősszel a régóta vágyott egyetemre megy, azonban nem számít rá, hogy otthon minden megváltozik. Kiderül, hogy édesanyja rákos, hamarosan meg fog halni, ezért neki kell gondoskodnia kishúgáról, akiről ráadásul később kiderül, hogy Asperger-szindrómás. Gusnak már a nyaralását is sötét felhők árnyékolják be, a családjával nehezen találja meg a hangot, mivel egyikük sem tudott továbblépni a fiú bátyjának, Ross halálán. Gus ezután a nyár után egyetemre megy, – hogy szülei elégedettek legyenek, orvosira –, ahol aztán számára is elkezdődik a való élet. Mindez, amit leírtam még csak a kezdete annak a rengeteg eseménynek, ami a két fiatal életében lezajlik, de úgy gondolom, hogy Tess és Gus történetét - külön-külön és együtt is - nektek kell megélnetek, hogy aztán levonhassátok a saját magatok életébe behelyezve a tanulságot.
A legjobban azt szerettem a könyvben, hogy elképesztően életszagú. Kezdve a karakterekkel, akik egyáltalán nem tökéletesek, sőt rengeteget hibáznak, rossz döntéseket hoznak, amikből vagy tanulnak, vagy nem. De nem is csak róluk van szó, hanem az egész cselekmény lefolyásáról. A legtöbb könyvben általában van valamilyen fő konfliktus, ami aztán megoldódik, és úgy zárul le a cselekmény, itt viszont nem feltétlenül történt így. Hiszen itt van nekünk Tess, aki mondhatni egyedül neveli a húgát, miközben apja alig törődik velük, inkább a kocsmát és az önsajnálatot választja helyettük. Ilyenkor arra gondol az olvasó, hogy előbb-utóbb majd megbeszélik, és aztán az apjuk jobban lesz, és Tess megvalósíthatja az álmát, hogy egyetemre menjen. Csakhogy ez nem történik meg, Tess vállán marad ez a súly, az apjuk nem változik meg, így a lány nem juthat el az egyetemre. De említhettem volna Gust is, akinek igazból soha nem oldódik meg a kapcsolata a szüleivel a bátyja halála után. És ha az ember belegondol, az élet is sokszor ilyen, nem oldódhat meg minden probléma, és nem biztos, hogy úgy történik minden, ahogy azt eltervezzük, de mégis valahogy sikerül alkalmazkodnunk az új és váratlan dolgokhoz, hiszen már csak ilyenek vagyunk, mi emberek.


Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,
A könyv elején két szinte még gyereket ismerünk meg, aztán a lapok fogytával egyre inkább érezzük, ahogy a felnőtté válás súlya ránehézkedik a vállukra. Valahogy sikerült megoldania úgy az írónőnek, hogy ez a 16 év ne tűnjön úgy, mintha túl hamar telt volna el, mindig azokat a mozzanatokat emelte ki, amiktől változtak a szereplők, amik nyomot hagytak bennük. Még ha a történet lényege nem is erről szólt, azért a romantikusok lelke is örülhetett, hiszen végül is egymásra találtak a szereplők. Tetszett, hogy ezt amolyan keretes szerkezetben oldotta meg a szerző, hogy Tess és Gus visszatértek az eredeti helyszínre.
Igazából csak ismételni tudom magamat, hogy nagyon tetszett a történet. Olyan könyv ez, ami minden korosztálynak adhat valamit, mert az életről, a folyamatosan felbukkanó akadályokról, a változásról, elengedésről, a családról és nem utolsó sorban a szerelemről szól. Nekem sokat nyújtott ez a történet, ezért is örülök, hogy elolvashattam, és itt a blogturné keretében írhattam a könyvről, és elmondhatom azt, hogy bátran ajánlom mindenkinek.

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK


Tess életében fontos szerepet játszanak a musialek, főként kishúga Hope miatt. A Blogturné Klub bloggereinél most híres musicalekből láthatsz egy-egy képet, a te feladatod az lesz, hogy kitaláld és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a musical címét. Felkészültél a zenés utazásra? Hajrá! A turné végén 3 könyv talál gazdára a Libri Kiadó felajánlásából!



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
07.02. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése