„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. június 27., szerda

Stacey Lee: A ​szerelem illata



A szerelem illata a Maxim Kiadó jóvoltából jelent meg a június folyamán. A történet főhősnője és anyukája egy igazán különleges és ritka képességgel van megáldva, mindketten aromatőrök, azaz egy kis boszorkánysággal segítenek az embereknek megtalálni a szerelmet. Csakhogy a szerelem nem mindig akkor és úgy lobban fel, ahogy azt mi elképzeljük, még akkor sem, ha a legtökéletesebb aromaőrök végzik a munkát. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Mimosa miképpen küzd meg a felmerülő kihívásokkal, miközben ő maga is megtapasztalni látszik ezt a felemelő érzést, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért!


Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. június 8.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 384
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789632618692




Néha a szerelem ott van az orrod előtt.
A tizenhat éves Mimosa a Föld utolsó két aromatőrének egyike, és tudja, mit tartogat számára a jövő: egy életen át tartó gyomlálást, parfümök meg szerelmi elixírek keverését, és hogy embereket hozzon össze, miközben ő menthetetlenül egyedül marad. Számára egyértelműek a szabályok: ha szerelmes lesz, az orra használhatatlanná válik, így odaveszik a tehetsége. Mimosa mégsem szeretné az életét könyékig földesen, virágok között tölteni. Átlagos gimis életről álmodozik, barátokkal, meccsekkel, vitaklubbal, sőt egy pasival. De amikor véletlenül rossz nőnek ad elixírt, csak a szerelemmel sújtott nő fiára, a suli sztárfocistájára számíthat, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Mim gyorsan megérti, hogy nem mindig dönthetjük el, szerelmesek leszünk-e. Egyszerre kifinomult, reményteli, vicces és romantikus regény, egy sokszínű fejlődéstörténet, amely új szemmel néz a szerelembe esésre, és hogy hogyan találjuk meg helyünket a világban.



A Maxim Kiadótól sajnos idén csak egy könyvet tudtam elolvasni a könyvheti megjelenések közül, mert így is nagyon túlvállaltam magam (pedig mindig megfogadom, hogy nem fogom). Pedig a kiadó is azok közé tartozik, akiktől sokat olvasok, minden nagy megjelenés idején sikerül olyan könyvet találnom, ami egy kicsit megmelengeti a szívemet.
Legutóbbi bejegyzésemben már pedzegettem, hogy mostanában kezdik elveszteni számomra a varázsukat az ifjúsági könyvek, és sajnos A szerelem illatánál is ezt éreztem. Pedig a történettel semmi probléma nincs szerintem, csak végig úgy érzetem az olvasás közben, hogy ez nem nekem íródott. Az alap sztori még eredetinek is mondható, a főszereplő lánnyal, aki egy aromatőr, ami azt jelenti egyrészt, hogy az illatok alapján megérzi, hogy milyen hangulata van az embernek, másrészt pedig bájital segítségével segíthet az embereknek a szerelem megtalálásban. Nem egy szó szerinti szerelmi bájitalról van szó, ez inkább csak segít abban, hogy kiszemeltünk felfigyeljen ránk, megadja a kezdő lökést, utána már rajtunk áll minden. A főszereplőnk, Mimosa és az anyukája az utolsó aromatőr a világon, ezért nagyon fontos, hogy a lány jól megtanulja értelmezni és alkalmazni az illatokat. Éppen ezért az anyukája eléggé szigorúan fogja őt, viszont a történetünk elején megengedi neki, hogy iskolába járhasson, hogy megtapasztalhassa, milyen is egy átlagos tini élete.
A csavar a dologban mindenképpen az volt, hogy habár Mimosa szinte mindenkinek tud segíteni a szerelem megtalálásában, ő maga azonban sosem élheti át ezt az érzést, mivel amelyik aromatőr szerelembe esik, az sajnos egy átok miatt elveszíti a szaglását. Mimosa azonban azzal, hogy beiratkozott az iskolába, mondhatni kivívta maga ellen a sorsot, hiszen jól tudjuk azt, hogy a gimis évek nem telhetnek el anélkül, hogy az ember lánya megtapasztalná, milyen is szerelembe esni. A részletekbe nem szeretnék belemenni, mindenestre annyi biztos, hogy Mimosának elég sok akadályt kell legyőzni a történetünk során, hiszen egyre jobban elhalványulni látszik az otthoni, aromatőr és az átlagos sulis, tinédzser világ közötti határvonal.
Az biztos, hogy Lee számlájára írható, hogy egyáltalán nem unatkoztam az olvasás során, folyamatosan történt valami Mimosa életében, mindig újabb és újabb nehézséggel kellett szembenéznie a lánynak. Az is tetszett, hogy habár Mimosa képességével kaptunk egy fantasy elemet, a történet többi része teljesen hétköznapi volt, igazából bármely fiatal lány bele tudja élni magát Mimosa szerelmi életének, vagy éppen az anyukájával való dűlőre jutás bonyodalmaiba.
A karakterek is rendben voltak, Mimosa nagyon szórakoztató, emellett pedig egy igazi különc, jó értelembe véve persze, nemcsak azért, mert aromatőr, hanem a gondolkodásában, megjelenésében, stílusában is. Ráadásul a „foglalkozása” miatt úgy vonzza a férfiak figyelmét, mint virágpor a méhecskéket, ami szerintem egy nagyon humoros eleme volt a könyvnek, jót szórakoztam rajta. Igazából nemcsak Mimosa, hanem a többi szereplő is rendben volt, mindenkinek megvolt a helye a történetben, a szigorú anyuka, a helyes focista fiú, aki megdobogtatja a lány szívét, a gőgős ex barátnő, a vicces legjobb barátnő, és nem utolsó sorban a jó fej nagynéni.

A könyv tehát könnyed és humoros, aranyos romantikus szállal, arra a pár órára kikapcsol, amíg az ember olvassa. Szerintem a fiatalabb korosztálynak jó kis könyv ez, és habár nem bántam meg, hogy elolvastam, engem már nem sikerült levennie a lábamról.

Értékelés: 5/3,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


Az illatoké lesz a főszerep a mostani játékunkban. Minden blogon találni fogtok egy képet olyan hírességekről, akik parfümreklámokban is szerepeltek. A dolgotok természetesen nem más, mint kitalálni, hogy ki szerepel a képeken, és beírni a rafflecopter dobozba a nevét.





Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
06.27. Könyvvilág
06.29. Kelly&Lupi olvas
07.01. CBooks



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése