„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. június 20., szerda

Rachel Van Dyken: The ​Matchmaker's Playbook – A csábítás szabályai


A Könyvmolyképző Kiadónál a könyvhétre megjelent a várva várt  új Rachel Van Dyken regény, az imádnivaló The Matchmaker's Playbook - amiből film is készült Nick Bateman főszereplésével.
A Blogturnén végigkövetheted a könyv értékeléseit, és a szerencsések között három példányt ki is sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásában.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. június 8.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 340
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789634573432




Minden ​szabályt megszeg, hogy övé legyen a lány.
Miután egy baleset véget vet profi sportolói karrierjének, Ian Hunter visszatér az egyetemre – és készen áll arra, hogy egy újfajta játékban vegyen részt. Az ő agyából pattan ki a Szárnysegéd Bt. gondolata, ami, szájról szájra terjedő sikeres és titokzatos szerelmi tanácsadó szolgáltatást nyújt a szerelemre éhes lányoknak. Amikor Blake Olson jelentkezik, hogy igénybe vegye a Szárnysegéd Bt. szolgáltatásait, Ian megismeri minden idők legreménytelenebb ügyfelét.
A slampos sportruhákban és tangapapucsban pompázó Blake-nek csodára van szüksége ahhoz, hogy megszerezze a kiszemeltjét. Csak egy profi randiguruval van rá esélye. Ian tudja, hogy a tanácsai és az átváltoztató munkája nyomán Blake is sikerrel járhat. Ám ahogy a lány lassan átváltozik, Ian rájön, hogy komoly veszély fenyegeti az első számú alapszabályát… Ne ess bele az ügyfélbe!
Frappáns és szenvedélyes szerelmi történet, amiből az olvasó a fejét fogva döbbenhet rá a férfi és a női gondolkodás különbségeire.
Bájos, pajkos, humoros.


Rachel Van Dyken nevét egyértelműen az Egyetlen sorozathoz kötöm, ami nekem annak ellenére, hogy milyen sokan szerették, nem igazán tetszett annak idején. Most viszont valami rávett, hogy ismét olvassak az írónőtől, talán mert bízom a kiadóban, vagy mert elég jó százalékot kapott a molyon a könyv, mindenesetre adtam neki még egy esélyt. Sajnos azonban A csábítás szabályai sem nyűgözött le úgy igazán.


A könyvből film is készült: íme a főszereplők
Nyilván olyan túl sokat nem vártam a történettől, hiszen már a fülszöveg is sejteti, hogy nem túl egyedi az alapsztori, de azért már sokszor bebizonyosodott (főleg a műfajban), hogy nem szabad előre ítélni. Azon nagyon meglepődtem, hogy a történet narrátora Ian, csak ő egyedül, ezt mindenképpen szoknom kellett. A fiú bevezeti az olvasót a Szárnysegéd Bt. rejtelmeibe, amit legjobb barátjával, Lexszel hoztak létre, a két szívtipró elhatározta, hogy segítsenek a jelentkező lányoknak a kiszemelt fiú szívének megnyerésében. Szerencsére nem egy átalakító showról van szó, hanem inkább csak arról, hogy a megpróbálnak önbizalmat adni nekik, rávilágítanak az erősségükre, kicsit noszogatják őket. Ó, és közben mindenféle trükköket vetnek be azért, hogy felhívják a kiszemelt férfi figyelmét. Azt külön értékeltem, hogy Ian többször is hangoztatja a nők iránti tiszteletét (mármint persze akik megérdemlik), hogy nem szabad egy nőnek megváltoznia csak a férfi kedvéért, és hogy el kell fogadnunk önmagunkat.

Szóval Blake is feltűnik a színen, ő is össze szeretne jönni egy fiúval, ezért felkeresi a szárnysegédeket. A lány egyébként, Ian egy másik barátjának, Gabinak a lakótársa, így még több időt tölt vele a fiú, és természetesen egy idő után elkezd érdeklődni Blake iránt. Megvoltak a kötelező szócsaták, a felforrósodott levegő, az érzelmes pillanatok, igazából minden, ami egy new adult könyvhöz alapanyag.

Az mindenképpen plusz pont az írónőnek, hogy bevállalta, hogy az egész történet férfi főszereplő szemszögén keresztül tárul elénk, hiszen ilyen azért eléggé ritkán fordul elő. Váltott szemszög igen, de csak férfi ritkább - legalábbis a műfajban. Szóval ez a fajta bevállalósság mindenképpen pozitívum, azonban az én esetemben valószínűleg itt csúszott el a dolog. Az még csak nem is zavar, hogy a történet kissé közhelyes, hiszen mindannyian olvastunk már vagy éppen láttunk filmet hasonló témában, és a fülszöveg is eléggé árulkodó, szóval tényleg erre számítottam, viszont a mélyebb érzelmeket nagyon hiányoltam a könyvből. Az hamar érezhető, hogy Iannak tetszik Blake, mert a fiús ruhák alatt nagyon dögös csajról van szó, és ezt többször is az olvasó tudtára adja, de aztán itt jó darabig meg is álltunk. Nyilván teljesen más a férfi és a női gondolkozás, a nők inkább érzelmi dolgokra helyezik a hangsúlyt, és mivel én hozzá vagyok szokva a női szemszöghöz, furcsa volt számomra, hogy Ian ennyire lazán veszi dolgokat, egyszerűbben gondolkodott. Ebből kifolyólag Blake karaktere kicsit elveszett számomra, sokszor nem tudtam kivenni, hogy mire gondolhat, mit érezhet, az írónőnek nem sikerült átadnia ezt nekem Ianen keresztül, amit nagyon sajnáltam.

Szerencsére Ian egy eléggé mókás karakter volt, igazán jókat szórakoztam rajta, de azért egy kicsit több érzelmet is belevihetett volna az írónő. Mindent egybevetve körülbelül ott tartok, amit a többi könyvénél is éreztem, hogy nem rossz, de valami mégiscsak hiányzik belőle. Kikapcsolódásra mindenképpen jó, mert könnyed, humoros és persze romantikus, nem kell sokat agyalni rajta. Aki pedig szerette az írónő korábbi regényeit, szerintem ezt is fogja, mert hasonló kaliberű. A sorozat következő része Lex és Gabi történetét meséli el, ami bevallom a szereplők viselkedése alapján (konkrétan utálják egymást) felkeltette az érdeklődésem, de egyelőre még nem tudom, hogy el akarom-e olvasni. Meglátjuk.

Értékelés: 5/3,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


A Passionflix jóvoltából film is készült Rachel Van Dyken regényéből! De kik is szerepeltek benne? :)
A mostani játékunk kissé talán nehéz lesz, de tudjuk, hogy megoldjátok! Minden állomáson találtok egy képet az egyik színészről, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter dobozba a színész nevét, és hogy mely karaktert alakította. Például: Mekk Elek - Jakab Sok sikert!


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
06.12. - Angelika blogja
06.16. - CBooks
06.18. - Kristina blogja
06.20. - Könyvvilág
06.22. - Dreamworld blog
06.24. - Sorok Között blog



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése