„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. június 28., csütörtök

J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez


A Libri Kiadó új chick lit története Sydney-be kalauzol el minket, ahol a gasztronómia és a vendéglátás világában merülhetünk el… és a meglepetésekében, mert a történet váratlan fordulatokban is bővelkedik.


Könyv adatai
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2018. május 4.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 440
Fordító: H. Prikler Renáta
ISBN: 9789633109045




Lucy ​Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet.
Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele.
Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni.
Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a Fortune a fénykorában. És ekkor valami különös dolog történik: Lucy mellett, a konyhapulton megjelenik Frankie. Lucy szinte látja, talán meg is tudná érinteni…
Ez a heves természetű séf, akinek két szenvedélye volt – az ételek és a nők –, talán hozzásegítheti Lucyt ahhoz, hogy kifőzzön magának egy jobb életet. De megvan ehhez a bátorsága?
Meglepő, érdekes fordulatokkal teli, lenyűgöző regény, amely rámutat, hogy minden egyes nap egy újrakezdés.

Szeretem az olyan romantikus regényeket, amelyek meg vannak bolondítva kulináris élvezetekkel is, azaz az ételek, italok, a sütés-főzés, maga a gasztronómia is fontos szerepet tölt be a történetben. Vegyük csak példának Jenny Colgant, aki nagy kedvencem, vagy éppen Beth Ciotta-t, Trisha Ashley-t, de talán Joanne Harris Csokoládé művét ismerik a legtöbben. Éppen ezért nagyon felkeltette az érdeklődésemet a Receptek újrakezdéshez fülszövege, ami a romantika mellett sok-sok finomságot is ígért az olvasóknak.
Sydney-ben járunk, a történet főszereplője Lucy, aki egy csúnya szakításon van túl. A nő mesterszakács, és a szintén szakács férjével közösen dolgoznak a saját éttermükben, amíg Lucy rá nem ébred, hogy a férje, Leith nos, egy igazi szemétláda (mondjuk azt nem is értem, hogy korábban ez miért nem esik le neki), és elhagyja a férfit. Lucy így pénz és lakás nélkül marad, így kénytelen visszaköltözni hippi édesanyjához. Az a fülszövegből is kiderül, hogy talál egy elhagyatott éttermet, ami aztán annyira megérinti őt, hogy úgy dönt, felújítja, és saját éttermet nyit a helyen. Hogy bebizonyítsa nem csak valamiféle szakítás utáni depresszió következményei a tervei, nagyon hamar beleveti magát a munkálatokba. A történetnek ez a része igencsak hamar eltelik, csak kapkodtam a fejem, és Lucy már meg is nyitotta az új éttermét. Nem feledkeztem meg persze a másik fontos szereplőnkről, Frankie-ről, illetve a szelleméről sem. A férfi volt a hetvenes és nyolcvanas években az étterem tulajdonosa és persze a szakácsa, azonban megölték őt, és azóta ott maradt a lelke az étteremben. Frankie-t természetesen csak Lucy látja, így megkezdődik a titkos kis kalandjuk, az egykori szakács segít az étterem újraindításában, és közösen kezdik újra megalkotni a férfi receptjeit.
"Az életünk nagy része, végül is, a képzeletünk különböző színpadain zajlik."

A történet váltott szemszögön keresztül zajlik (természetesen Lucy-én és Frankie-én), ráadásul Frankie-nek a múltjába is belepillanthatunk. Nagyon jól megoldotta Barett a múlt és jelen összekapcsolódását, a történet végére minden szál összeért, és ezt úgy, hogy szereplő nagy része újra feltűnik Frankie múltjából. Amiről már azt gondolták, hogy feledésbe merült, az étterem újranyitásával újra napvilágra került, így Frankie nem kerülheti el, hogy szembenézzen korábbi tetteivel.
Frankie és Lucy közös főzéseit nagyon szerettem, remekül át tudta adni az írónő, hogy mindketten szenvedélyesen szeretik, amit csinálnak, és az ételek is nagyon jól ki voltak találva, igazi ínyencségek voltak. Sikerült felcsigáznia engem, szinte mindent megkóstoltam volna az étlapon.
A történet eleje, ahogy említettem is, gyorsan beindult, viszont a közepe nekem nagyon leült. Bevallom nehezen haladtam vele, egyszerűen nem tudott lekötni. A múltbéli Frankie egyre unszimpatikusabb lett számomra, és ez a szellemesdi szál sem jött be annyira, habár arra mindenképpen kíváncsi voltam, hogy hogyan fogja ezt a lehetetlennek tűnő szerelmet beteljesíteni az írónő. Aztán a vége felé újra beindult a sztori, volt egy-két meglepő fordulat, olyan, ami végig az ember orra előtt van, mégsem esik le neki, csak amikor kiderül. Lucy és Frankie kapcsolatának végkimenetele nekem egy kissé giccses és hihetetlen lett, habár Frankie alapból egy szellem volt, szóval nem kellett volna meglepődöm.



Összességében nem volt rossz történet, a gasztronómiai része nagyon jól el volt találva, még recepteket is kaptunk, amik közül nem egy felkeltette a figyelmem, és Lucy is nagyon szimpatikus karakter volt, egy erős és érzékeny nő. A szerelmi szál tálalásával nem voltam annyira kibékülve, egyszerűen nem jött át nekem a kapcsolatuk. Viszont az írónő stílusa és az életről megfogalmazott gondolatai rendben voltak.

Értékelés: 5/3,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


A történet hősnője saját vendéglőt nyit, ezért játékunkkal mi is vendéglőbe megyünk. A turné minden állomásán a nemzetközi konyha egy-egy ismert remekének fotóját láthatjátok, a feladat pedig az, hogy a fogás nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
06.24 - KönyvParfé
06.26 - Olvasónapló
06.28 - Könyvvilág
06.30 - Szembetűnő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése