„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 5., kedd

Tom Fletcher: Christmasaurus


A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk a Christmasaurus-szal, a karácsonyi történettel egy kisfiúról, aki szerette a dinókat, de sose gondolta volna, hogy valaha is találkozik eggyel. Ám egy varázslatos ünnepi este a Mikulás valami olyannal ajándékozza meg, amire senki se számított. Ha szeretnéd megismerni Tom Fletcher meséjét, tarts a Blogturnéval, hogy megtudd, miképp alakulnak a kisfiú és dínója kalandjai. Azért is érdemes követni az 5 bloggert, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2017. november 10.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 350
Fordító: Dudik Annamária Éva
Illusztrálta: Shane Devries
ISBN: 9786155633515


Felejts ​el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval 
– az apjával, Trundli Gyurival 
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!) 
– egy Csücsöri nevű manóval 
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon) 
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral 
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal… 

A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon 
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.



"- Minden egyes lépés, amely távolabb visz az előző karácsonytól, közelebb hoz a következőhöz."

Amikor közeleg a karácsony vagy éppen a Mikulás ünnepe engem minden évben megszáll a várakozás hangulata, és ilyenkor mindig visszaváltozom ámuló-csodálkozó gyermekké: amit a többi ember idegesítőnek és giccsesnek talál, én imádom, ha leesik a hó, sokan morognak, én azonban belül ragyogok, sőt szinte minden második nap megnézem az időjárás jelentést, hogy várható-e fehérkarácsony. Szeretem a fényeket, a vásárokat, a decemberi havat, a díszítést, sütést és mindent, ami ezzel jár. Tavaly pedig ráeszméltem, hogy ebben a hangulatban nincs is jobb könyv, mint egy karácsonyi mese tele rénszarvassal, manókkal és persze magával a Mikulással. Ezt a hagyományt folytatva csaptam le idén két ilyen mesére, amiből az egyiket, a Christmasaurust már el is olvastam...
Ha azt hinnéd, hogy egy dinoszaurusz és a karácsony egy történetben nem igazán fér el, hiszen évmilliók választják őket el egymástól, hát akkor nagyon kevés a képzelőerőd, mivel ilyen igenis létezhet! Még szerencse, hogy éppen egy karácsonyi meséről szól a bejegyzésem, amiben ugyebár bármi megtörténhet. Még az is, hogy egy dinoszaurusz tojás, amit a dinoszauruszanyukája és dinoszauruszapukája oly nagy gondossággal óvtak, jégbe fagyva kibírja azt, amit más hasonló élőlény nem tudott, és sok-sok (és még annál is több) éven át csak arra várt, hogy valaki végre ráleljen. És természetesen ezt az egyedülálló tojást csakis a világ legvarázslatosabb helyén találhatták meg, ami nem mást, mint – biztosan Te is tudod – az Északi-sark! Nos, jól látod az aprócska éneklő és örökké rímben beszélő manók, a Mikulás legkedvesebb segítői bizony rábukkannak eme különleges tojásra, és a Mikulással együtt nevelgetik őt éveken keresztül, ó és majd elfelejtettem, a neve is igazán jól passzol a karácsonyi történetünkhöz: Christmasaurus.


Miközben Christmasaurus lassacskán felcseperedik, távol a varázslatos Északi-sarktól él egy kisfiú, Trundli Vili, apukájával, Trundli Gyurival. A Trundli család - főképpen Vili apukája - odáig van a karácsonyért, nem túlzok azzal, ha azt állítom, szinte egész évben ezt az ünnepet várják. Amit Viliről tudni érdemes, hogy imádja a dinoszauruszokat, van neki dinoszauruszos pizsamája, ágyneműje, poszterei, és igazából minden, amit csak el tudsz képzelni. Az egyik legfőbb vágya is az, - amit aztán meg is ír a Mikulásnak -, hogy legyen neki egy saját, igazi, élő dinoszaurusza! És micsoda véletlen, hogy az Északi-sarkon pont tartózkodik ebben az időben egy valódi... most már biztosan sejtitek, hogy Christmasaurusra gondolok.

Talán még az is érdekelhet Titeket, hogy Vili, amióta csak az eszét tudja, tolószékbe kényszerül, ez azonban őt sokáig annyira nem érdekli, hogy még maga a mesélő is elfelejti megemlíteni! Sajnos azonban, miután a fiú iskolájába új lány érkezik, Undok Brenda személyében, már nagyon is eszébe jut neki minden nap. A valóban undok lány ugyanis tesz arról, hogy Vili még véletlenül se feledkezzen meg róla, sőt, hogy rosszul érezze emiatt magát, és bizony, mivel olykor még a mesék alatt is megsajdulhat az olvasó szíve, Vilinek sok magányos pillanatot okoz ezzel Undok Brenda.

"- Ha soha nem láttam valamit, akkor honnan tudjam, hogy létezik? - De hiszen ez pont fordítva van! - mosolygott Trundli bácsi. - Először hinni kell benne. Aki nem hisz semmiben, az soha nem is fog látni semmit. Aki hisz, az lát."

Annyit megígérhetek nektek, hogy ha elolvassátok Tom Fletcher Christmasaurusát, garantáltan ünnepi hangulat és gyermeki öröm fog költözni a szívetekbe! Jómagam is úgy éreztem, mialatt a történet elragadott, mintha újra gyermek lennék, akivel eme varázslatos éjszaka alatt - karácsony éjjelén - rengeteg csoda történt volna. Ha nem lettem volna ott, nem láttam volna leírva feketén-fehéren, akkor tán el sem hiszen, hogy ez is megtörténhet - márpedig (mint az nagyon jól tudjuk), ami egy könyvben le van írva, az bizony úgy is történt.

Szívből ajánlom ezt a könyvet minden gyermeknek, és persze felnőttnek/szülőnek, hátha őket is ugyanúgy elvarázsolja, segít felidézni egykori hitét és álmait, tán még tanítja is egy kicsit ez a karácsonyi történet. És remélhetőleg megőrzitek a titkomat, amit csak, mi a könyv olvasói tudhatunk, hogy ha ma éjszaka kinéztek az ablakon, és jól füleltek, lehet, hogy elcsípitek az örökké vidám Mikulás zengő ho-ho-ho-ját, és talán még fel is tűnik az égbolton a jól megrakott szánja, amit nyolc csodálatos rénszarvas, és mintha egy szépséges kék pikkelyes dinoszaurusz húzna! De persze mindez csak akkor történhet meg, (ezt persze mindenki tudja), ha nagyon-nagyon erősen hisztek benne! :)

"(...) a hit a legerősebb varázserő a világon. A hit az, ami a lehetetlent lehetővé, a kivitelezhetetlent kivételezhetővé teszi. És az összes hit közül a gyermek hite a legerősebb, hatása megállíthatatlan."


"– De hiszen a gyerekek nem varázslatosak. Én is gyerek vagyok, és én egyáltalán nem vagyok varázslatos! (…) – Ó, dehogynem! Varázslatos vagy, bizony! Csak még nem tudod! Elképesztő világokat tudsz létrehozni a képzeleteddel, amelyek valójában nem is léteznek. Márpedig ez varázslat.Te csak a jót látod az emberekben, csak a jót látod a világban, az életben. Ez is varázslat. Te megérted, milyen fontos a bolondozás, milyen fontos a vidámság, a nevetés és a játék, amit a felnőttek már régen elfelejtettek. Ez is varázslat. Mégis elsősorban azért vagy varázslatos, mert hinni tudsz a lehetetlenben, kételkedés nélkül. Anélkül, hogy bizonyítékokat követelnél. Anélkül, hogy egy pillanatra meginognál. Ez is varázslat." 


Értékelés: 5/5


Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,



NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha már egy olyan karácsonyi történetet ajánlunk, ahol vannak dinoszauruszok is, nyereményjátékunk is róluk szól. Minden állomáson találtok 1-1 képet rajzfilm dínókról. A Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, hogy melyik filmben/filmsorozatban szerepelt a képen látható őslény.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.









További állomások
12.05 Könyvvilág
12.06 Dreamworld




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése