„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. október 3., kedd

T. R. Salty: Erődvárosok


A Delta Vision Kiadó gondozásában jelent meg T.R. Salty Erődvárosok című posztapokaliptikus regénye. A történet elkalauzol minket a biztonságosnak tűnő Kordonfalon belüli világba, ahol azonban a falakon kívül élő modok, és más sokkal nagyobb veszélyek is fenyegetik a fiatal szereplőket. Tartsatok a blogturné három bloggerével, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Delta Vision
Megjelenés: 2016. június 9.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 344
Fordító: -
ISBN: 9789633951897


covers_399441.jpgA Kordonfalon belül az élet biztonságos, kényelmes, és a tizenhét éves Meg Haley szerint már-már unalmas. A falaknál azonban felfegyverzett mechák járőröznek, kívül pedig a mindig zsákmányra éhes modok százezrei, talán milliói nyüzsögnek.
Átlagos észak-dakotai kisváros egy cseppet sem átlagos világban.
Meg ugyanúgy él, mint a kortársai: iskolába jár, barátnőzik, a szüleivel harcol, és a nagyszerű Alex Mead után vágyakozik. Aztán elég egy pillanatnyi megingás, egyetlen apró szabálysértés, és az egész élete megindul lefelé a lejtőn.
Mit akarhatnak tőle a titkosszolgálat ügynökei? Miért rejteget a nagyapja egy vadidegen nőt a kávézójában? Ki és miért támadja meg a várost? És vajon Alex tényleg rendkívüli felfedezést tett az eget uraló Fekete Szivárvánnyal kapcsolatban, vagy szokás szerint a bolondját járatja vele?
A rejtélyek egyre csak szaporodnak. A rejtélyek, amelyekre a választ csakis egy helyen lehet megtalálni:
A falakon túl!


Egy időben nagyon odavoltam a posztapokaliptikus történetekért, de az utóbbi hónapokban (évben?) nem nagyon vettem kézhez ilyen könyveket. Ezek a fajta történetek is olyanok, amikből ha az ember túl sokat olvas, akkor egy idő után nagyon egysíkúvá válnak, hamar meg lehet unni. Amikor viszont elolvastam az ígéretesnek tűnő fülszöveget, és rájöttem, hogy tényleg nagyon rég nem olvastam ebben a témában, tudtam, hogy kell nekem! Az Erődvárosok volt az első könyvem egyébként a magyar szerzőtől.
A történet középpontjában egy kordonfallal körülvett kis városka áll. Ez egy biztonságos világ, ahol az emberek teljesen hétköznapi életet élnek, a felnőttek dolgoznak, a gyerekek iskolába járnak, leckét írnak, élik az életüket. Persze ez az egész mondhatni csak illúzió, ugyanis a falakon kívül már egy teljesen másféle világ létezik. A modok uralják ezt a területet, akik egy fertőzés áldozati voltak egykoron, aminek hatására gyilkos mutánsokká váltak. A várost persze nem csak a fal védi, hanem az úgynevezett mechák is, az intelligens robotok, amik veszélyt észlelve támadásba lendülnek. Ebbe a világba születik bele Meg, a főszereplőnk is. A lány a helyi serif lánya, az engedelmes, jó kislány szerepe miatt sokan gúnyolják az iskolában. Többek között ezért is dönt úgy, hogy egy éjszaka ő is kiszökik pár iskolatársával, hogy megpillanthassa, milyen is a világ a falon túl. A fiatalok azonban egyáltalán nem azt tapasztalják, mint amire számítanak, sőt egy eléggé megdöbbentő felismerésnek lesznek tanúi.
A cselekményt nem csak Meg szemszögén ismerhetjük meg, több síkon is elénk tárul: egyrészt itt van nekünk Alex, akiért Meg titokban odavan, illetve a lány nagyapja is fontos szerepet kap. Ez kellett is ahhoz, hogy megérthessük a múltat, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy mi is történt akkor, amikor egy ismeretlen objektum becsapódása után elkezdődtek a megbetegedések. Voltak is bőven meglepetések, na! Ami számomra meglepően üdítő volt, hogy annak ellenére, hogy a modok is okoznak nem kevés problémát a történetben, mégsem gyilkos és vérengző jelenetekkel volt teli a könyv. Sőt, mondhatni nem nagyon volt ilyen. Az író inkább a kormány befolyására, a titkokra és az összeesküvési elméletekre helyezte a hangsúlyt. Így elérte nálam, hogy agyaljak, töprengjek az olvasottakon, olykor pedig együtt izguljak a szereplőkkel!

A főhőseink igazából – a helyzetükhöz mérten – átlagos tinédzserek, akik élik a mindennapjaikat, egyszer vannak rosszkor rossz helyen, amitől aztán teljesen felfordul az addig életük. Meg nekem szimpatikus volt, nekem az bad ass főhősnő, aki a kezébe akarja venni a világ megmentését, inkább emberibb, félelmei, aggályai vannak. Az a kis plusz úgymond szupererő, amivel felruházta az író, tette egyedivé. Be kell, hogy valljam, Alex viszont nem hagyott bennem mély nyomokat, persze kedves volt, és Meghez is nagyon aranyos, de semmi pluszt nem hozott nekem a könyvben. Így a romantikus szál is inkább olyan kis cuki volt, illett a szereplőkhöz személyiségéhez.

Összességében nekem tetszett a könyv, jól esett ismét egy „zombis” könyvet olvasni (még ha nem is ezen volt a hangsúly), a történet nem még fejeződött be, sőt függővéggel zárult, ami felkeltette a kíváncsiságomat! Amit azonban sajnálok, az a könyv borítója, nekem nagyon nem tetszik. Persze ettől függetlenül bátran ajánlom a posztapokaliptikus történetek rajongóinak a könyvet, amit ráadásul egy magyar szerző írt!

Értékelés: 5/4

Blogturné extra - A folytatásról

Az Erődvárosok A Fekete Szivárvány sorozat első része. A folytatás, az Ébresztés is megjelent már idén májusban, íme a fülszövege.
A Kordonfalon kívüli világ lenyűgöző, hihetetlen – és ijesztő.
Alig hagyják maguk mögött – korántsem önszántukból – biztonságos városukat, az Erődvárosokból megismert Meg Haley és Alex Mead máris elképesztő események sodrásába kerül.
Kik a titokzatos katonák, akik felügyelnek rájuk? Mire készül a rejtélyes Központ, és mit akar a titkos­szolgálat félelmetes ügynöke? Tényleg földönkívüli űrhajó lett volna az emberiség történetét megváltoztató Milkovói Objektum? Mi minden történik távollétük alatt a városban, és megállíthatja-e a folyvást emlegetett Ébresztés az egész világot fenyegető járványt?
A Fekete Szivárvány sorozat második részében a két fiatal újabb rejtélyekkel találja szembe magát, miközben hol menekülnek, hol fogságba esnek, hol pedig az egyre agresszívebbé és ravaszabbá váló mutánsok vadásznak rájuk.
Csak egy dolgot tudnak egyre biztosabban: 
az Ébresztés elkezdődött!

Ha megtetszett, itt megrendelheted: http://www.deltavision.hu/ebresztes/


NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyvben fontos szerepet játszanak a modok, egykor emberek, de egy fertőzés után már emberre éhező szörnyetegek. Több disztópiában olvashatunk hasonló lényekről, azonban sokszor más nevet kapnak az íróktól! A játék során a megadott fülszövegrészlet alapján kell kitalálnotok, hogy az adott könyvben, milyen fajta zombikkal kell megküzdeniük a szereplőknek. Fontos tehát, hogy ne a könyv szerzőjét vagy címét írjátok be a rafflecopter doboz soraiba, hanem azt, hogy miként nevezik az adott könyvben ezeket a zombiszerű lényeket.

Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért, vagy egy érintésért.
Az erődházban a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak. Az erdőt a biológiai katasztrófa áldozatai uralják, akik gyűlölik a szépséget és emberséget, az elveszett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
10.03. Könyvvilág
10.05. Kelly&Lupi olvas
10.07. Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése