„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. október 29., vasárnap

Ali Benjamin: Suzy ​és a medúzák


A Libri Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Ali Benjamin különleges története. A 12 éves Suzy nem mindennapi módon próbálja feldolgozni legjobb barátnője elvesztését, amelyben a legegyedibb medúzafajták lesznek segítségében. A Suzy és a medúzák turné kereteiben öt blogger meséli el véleményét a könyvről. Tartsatok velünk Ti is, ha szeretnétek megnyerni a könyvet!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Libri
Megjelenés: 2017. szeptember 20.

Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 316
Fordító: Weisz Böbe
ISBN: 9789633108697


Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele. 


Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól. 

Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.



Már nem tudnám megmondani pontosan, hogy mi volt az, ami arra késztetett, hogy el akarjam olvasni Ali Benjamin könyvét, mindenesetre senki sem készített fel arra az élményre, amit az olvasás alatt megéltem. Suzy története a tudományt, a tényeket, adatokat keveri az érzelmekkel - nem is akármilyenekkel -, és bármily hihetetlennek tűnik is, ez a vegyítés egy nagy jó és élvezhető olvasmányt nyújt.

A történetünk főhősnője mindössze 12 éves. A medúzák iránti megszállottsága nem amolyan gyerekkori hóbort, hanem egy kapaszkodó legjobb barátnőjének elvesztésének feldolgozásában. Ráadásul Ali Benjamin nem kímélt minket, hiszen nemcsak azt kellett feldolgozunk Suzyval együtt, ami Frannyval történt, hanem azt is, ahogy a barátságuk alakult a baleset előtt. Suzy és Franny már nagyon régóta barátnők voltak, sok időt töltöttek együtt, rajongtak egymásért, azonban, ahogy egyre nagyobbak lettek, Franny kezd megváltozni, és eltávolodni a lánytól. Nem akarok részletekbe bocsátkozni, vagy spoilerezni, de annyit elárulhatok, hogy Suzy és Franny kapcsolata nagyon megromlott már, és Suzynak rettenetes bűntudata van, amiatt, ami utoljára tett legjobb barátnője ellen - még akkor is, ha fura módon segíteni akart. Suzy tehát, hogy bűntudatát enyhítse, a medúzákra fogja Franny fulladását, és beletemetkezik a különböző fajok megszállott kutatásába, megismerésébe. Így tehát mi, az olvasók is megtudunk jó sok mindent erről a különleges állatfajról. Persze nem kell ám megijedni, nincs itt semmiféle unalmas tudományos értekezés a medúzákról, sőt inkább megtudunk néhány nagyon is érdekes, olykor meghökkentő  tényt rengetegféle medúzafajról - szinte észrevétlenül ragad át a lelkesedés Suzyról az olvasóra.

Suzyt elképesztően megkedveltem a történet alatt, a 12 éves lény annyira szerethető volt, és olyan édesen szívszorító volt olvasni az érzelmeiről, hogy legszívesebben jól megölelgettem volna. A lány Franny halála óta némaságba burkolózott, ennek ellenére rengeteget adott át így is. Még jobban fájt a szívem érte, azért ahogyan az iskolába bántak vele, a különcsége csak még jobban kiélesedett Franny halála után. Szerencsére azért kaptunk néhány kedvelhető karaktert is - Justin és -, akiket egy idő után közelebb engedett magához a lány, és újra barátkozni kezdett.

"...mindenkinek saját története van, mindig. Senki sincs igazán együtt a másikkal, még akkor sem, ha egy időre  úgy tűnik." 

Suzy családját is nagyon megkedveltem: a szülei elváltak, a bátyja már elköltözött, és igazából fogalmuk sem volt arról, hogy mit kezdjenek a gyászba és némaságba fordult lánnyal, és ez nagyon életszagú volt számomra. Persze megtettek minden tőlük telhetőt kímélték őt, elvitték pszichológushoz, de mivel fogalmuk nem volt arról, hogy mi zajlik a fejében, igazán nem tudtak segíteni rajta. Suzynak magának kellett bejárnia ezt a rögös utat a gyógyulásig.

Nem fogok hazudni, szükség lesz néhány zsebkendőre a könyv olvasásakor, de mégis szívből tudom ajánlani ezt a könyvet! Suzy története olyan, ami minden olvasóra hatással van, szívszorító, de közben tanulságos, egy pozitív személetű befejezéssel, sőt olykor-olykor a humor is megcsillanni látszik benne. Tényleg ajánlani tudom minden korosztálynak! 

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK

Suzy érdeklődése a medúzák iránt a turné tagjait is megihlette, így a nyereményjáték során mi is különleges medúzafajták után néztünk. Nektek nincs más dolgotok, mint a leírás és a kép alapján kitalálni, hogy milyen fajtáról van szó, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Ez a medúzafajta csípése az eddig ismert legerősebb mérget juttatja az áldozatába. Az állat mérete kicsi, csípésének ellenszere jelenleg nincs, Ausztrália keleti parti vizeiben honos.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
10.25. - KönyvParfé  
10.27. - Olvasónapló
10.29. - Könyvvilág
10.31. - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése