„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. szeptember 6., szerda

Emery Lord: Amikor ​összeütköztünk


A Menő Könyvek gondozásában jelent meg Emery Lord: Amikor összeütköztünk című regénye.
Két fiatal felejthetetlen nyaráról olvashattok a regényben, ahol nagyon fontos szerepet kap a család, a barátság, a szerelem és az elengedés. A  Blogturné Klub három bloggere számol be a történetről a blogturné keretében, amit érdemes követnetek,  ugyanis a   játékunk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyvet

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2017. augusztus 18.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 360
Fordító: Szeibert Ádám
ISBN: 9789634034216

Jonah sosem gondolta volna, hogy létezik egy olyan lány, mint Vivi. 

Vivi nem sejtette, hogy Jonah hoz fényt az életébe. 

Egyikük sem gondolta, hogy ilyen nyaruk lesz… hogy olyan nyár lesz, ami felülírhatja a jövőjüket. 

Egy lebilincselő történet egy új szerelemről, régi sebekről, és a mélyben fortyogó erőkről… két fiatalról, akik rájönnek arra, hogy ha a megfelelő emberrel, a megfelelő időben „ütközöl”, az mindörökre megváltoztat.










Ha valaki rákeres az Amikor összeütköztünk könyvre, akkor biztos, hogy elsőként a borítója fogja felkelteni a figyelmét. Szembetűnő, élénk, színes, egyedi és persze nagyon jól mutat a könyvespolcunkon. Mondanom sem kell nekem is nagyon tetszik. Mivel a fülszöveg nem árul el túl sokat, szinte semmit, egy kicsit félve álltam neki, tologattam az olvasását. Aztán amikor már tényleg bele kellett kezdenem, nem tudnám pontosan megmondani hányadik oldalon, de valahol az elején villámcsapásként hatott rám a történet, pontosabban Vivi karaktere. Ledöbbentem, megrémültem, nem voltam biztos abban, hogy kell-e nekem a könyv, hogy fel akarok-e szállni a vonatra, ami a Vivivel közös utazásra hív, de szerencsére megtettem. Nem volt egy könnyű út, csapongtunk a fentről a lentre, és vissza, de megérte!
Hogy miről is van szó pontosan? Mivel a leírás tényleg nem mond semmit, néhány szót a történetről. A könyv borítóján ez áll: Lehetsz-e szerelmes, ha épp szétesik az életed? Olyan mondat ez, amit olvasva úgy érezzük, hogy már sok ilyet láttunk borítókon/ ajánlókon, talán kissé közhelyes is, pedig tényleg tökéletesen írja le a cselekményt, amiről azonban egyáltalán nem lehet azt állítani, hogy sablonos lenne. Verona Cove-ban járunk, itt él Jonah, a széthullott családjával, akiket letaglózott az édesapjuk iránt érzett gyász: Jonahnak öt testvére van, két idősebb és három fiatalabb, együtt próbálják túlélni az apjuk halála után bekövetkezett fájdalmas időszakot. Ami még jobban ront a helyzetükön, hogy anyjukat annyira összetörte a gyász, hogy nem képes kilépni a szobájából. Jonahnak és két idősebb testvérének kell a sarkukra állniuk, és megpróbálniuk összeragasztani a család, a testvérek széttört darabkáit. Ebbe a romokban hevert családba robban be Vivi, aki anyukájával nyárra érkezett a városba, a maga száguldó, vidám, örökké optimista hozzáállásával, egy pillanat alatt felforgatja, és igen, felvidítja a Daniels családot. Persze Vivinek is megvannak a maga démonai, nem is akármilyenek. A lány ugyanis egy nagyon súlyos mentális betegséggel, bipoláris zavarral küzd. Többször is olvastam depressziós karakterekről, amik már magukban is megrázóak, de bipolárisról most először. Engem ez első olvasásra eléggé megrázott, mert sajnos túlságosan is közelről ismerem ezt a betegséget. Aztán pedig felülkerekedett bennem a kíváncsiság, hogy vajon mit fog kihozni ebből az írónő, mennyire hitelesen tudja átadni a betegségét. Talán mondanom sem kell, remekül tette! Valószínűleg ő is közelről ismeri ezt a betegséget, mindenestre elképesztően reálisan írta le, hogy mi zajlik Vivi fejében. A lány részeit ugyanis a saját gondolatain keresztül ismerhetjük meg, amik pedig megdöbbentőek voltak.
A szeplőink sorsa tehát a könyvben szó szerint összeütközik, tetteik hatással vannak a másik életére: Vivi a vidám természetével felvillanyozza az addig magányos és elkeseredett Jonaht, míg a fiú a visszafogottságával, nyugalmával a földön tartja Vivit – legalábbis egy ideig. A kapcsolatuk kialakulására nem szán sok időt az írónő, de jobb ez így, ugyanis a lényeg azután kezdődik, hogy összejön a két fiatal: sikerül-e ennek a két teljesen ellentétes embernek együtt maradnia, megmenteni a másikat, vagy legalább is segíteni neki?
Talán mondanom sem kell, hogy a történetet Vivi karaktere vitte el. Mire a könyv elkezdődik, a lány már túl van több epizódon is, egy súlyos depresszión, és egy elképesztő pörgésen is. Vivinek meg kell küzdenie a lelki-ismeretfurdalással, amit a felpörgött időben tett cselekedetei miatt érez. A hibájából azonban mégsem tanult, ugyanis már a történet elején elkezdi abbahagyni az egyik gyógyszerének a szedését. Emiatt aztán ismét elkezd felfelé szállni, egyre jobban elveszítve az uralmat a tettei felett. Emery elképesztően jól hozta Vivi karakterét, az apróbb változásokat, ami végbe megy a lányon, míg végül teljesen beindul és már semmi sem állíthatja meg: ráadásul mindezt Vivi fejében zajlik le, tettei az ő fejében teljesen logikusnak hatnak, nem érti, hogy másik miért nem értik őt meg, megkezdődnek az elutasítások, a szeretteiktől való elfordulása. Az is remekül érzékelhető, hogy milyen hamar meg tud billenni a mérleg az egyik oldalról a másikra, hogy mennyire nehéz megállapítani, hogy rosszabbodott-e az állapota. Főleg Vivi esetében, aki már önmagában is egy jelenség, egy pozitív személyiség.
Ha azt mondanám, hogy a könyv happy enddel zárult, akkor hazudnék, de közben mégis igaz lenne: egyik szereplő sincs olyan élethelyzetben, amin könnyen tovább lehet lépni, amiknek a hegei beforrnak a könyv befejeztével. Hosszú utat tettek meg, és még mindig hosszú út vár rájuk. Végül nagyon örülök, hogy elolvastam a könyvet, hogy együtt utazhattam Vivivel, akkor is, ha sokszor letaglózott, és többször is érzékeltem, hogy rossz vége lesz. Jonah a csendes kedvességével, Vivi pedig a színes egyéniségével a szívemhez nőtt. Mindkettőjük tekintetében nagyon súlyos és kemény dolgok kerülnek elő, főhőseinknek túl korán kellett felnőniük, megtapasztalniuk az élet legsötétebb oldalait, ezért ha egy könnyed történetre vágysz, akkor ez nem a te könyved! Nem számítottam rá, de engem teljesen magával ragadott a történet, ezért bátran ajánlom, és habár fiatalokról szól, nem csak nekik, sőt! Nagyon remélem, hogy megjelenik még több könyv az írónőtől, mert engem teljesen megnyert a stílusa, az írásmódja, az őszintesége, úgy érzem, közös hangra leltem vele!

Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyv főszereplője Vivi, akinek a frizurája Marilyn Monroe jellegzetes platinaszőke hullámos haját idézi. A fiatalabb játékosoknak nehezebb lesz ez a játék, de egy kis kereséssel biztosan sikerül kitalálnotok a három filmcímet, amiben a világhírű színésznő játszott. Minden állomáson írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a filmnek a címét, amiből kiragadtunk egy-egy jellemző képet.  Sok szerencsét!




Figyelem!  A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!











További állomások


09.06 Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése