„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. december 25., vasárnap

J. R. R. Tolkien - Karácsonyi ​levelek


A Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent J. R. R. Tolkien Karácsonyi levelek című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere kislánnyá szellemült, hogy kényelmes fotelébe kucorodva, ugyanolyan gyermeki hittel és kíváncsisággal olvassa a kötetben található aranyos leveleket, mint azok a gyerekek, akiknek íródott.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzőjének bensőséges hangulatú
történeteit!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés: 2016. december 6.
Erdeti megjelenés: 1976
Oldalszám: 192
Fordító: M. Szabó Csilla
ISBN: 9789632665535
Moly: https://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-karacsonyi-levelek
Megrendelés: http://www.cartaphilus.hu/konyv/750882/karacsonyi-levelek/

Tolkien ​​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. 
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. 
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. 
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.



Idén egészen sok karácsonyi könyvet olvastam, mivel egészen 23-ig tanultam/dolgoztam, tegnap szinte úgy estem bele az ünnepbe, ezért jó volt néha egy-egy karácsonyi történettel hangolódni. Ezen a télen már másodszor olvasok a Mikulás életéről, ,,hétköznapjairól", és habár mindkét könyv teljesen más volt mind hangulatilag, mind stílusilag, még formailag is, mégis sikerült megérinteniük a szívemet (a másik könyv egyébként A fiú, akit Karácsonynak hívnak volt). 

J. R. R. Tolkien neve talán a legtöbb embernek ismerős, én azonban teljesen ismeretlenül álltam hozzá, ugyanis nem olvastam egyetlen A Gyűrűk Ura részt sem, sőt a filmeket sem láttam, valahogy ez nem az én világom. A Karácsonyi levelek azonban már a borítójával megvett magának, szerintem csodálatosan szép lett. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy 25-én írhatok róla, mert ez a nap, annak hangulata tökéletesen passzol hozzá. A könyvben tehát bepillantást nyerhetünk azokba a levelekbe, amiket Tolkien küldött gyermekeinek 23 éven keresztül, 1920 és 43 között a Mikulás nevében. Négy gyereke John, Michael, Christopher és Priscilla, akik minden évben írtak a Milkulásnak, és olyan szerencsések voltak, hogy kaptak is választ. A levelek pedig, nos.. tökéletesek voltak, annyi fantázia és szeretet volt bennük! Imádtam mindegyiket, az ajándékok elkészítésének leírását, a rajzokat, amik hűen türközték a levél tartalmát, de leginkább Jegesmedvét kedveltem meg, aki ,,csak segíteni akart", de valahogy mindig félresikerültek a próbálkozásai. Ahogy telnek az évek, egyre több mindent és mindenkit ismerünk meg, először inkább csak a Jegesmedvével közös kalandokat, aztán jöttek a kis bocsok, a hóemberek, a gonosz koboldok, vagy éppen a segítő manó, Ilbereth.

Azért egy kis szomorúság is átjárja néhol a leveleket, egyrészt a világháború idején íródottakban, amikor a Mikulás vicces történetekkel igyekszik magyarázni a kevesebb ajándékot, és hívja fel a figyelmet a háború okozta veszteségekre, a szegénységre. Másrészt pedig az idő múlása: az első levelek szinte még csak a legidősebb fiúnak, Johnnak íródtak, aztán, ahogy sorra jönnek a kisebb testvérek, John egyre idősebb lesz, és ugyebár ez tudjuk mivel jár: ,,Ölellek Chris, ölellek Micahel, és ölelést küldök Johnnak is, aki már bizonyára nagyra nőtt, ezért nem ír nekem többé."


Ezek után nemcsak a levelekből álló könyvet, de Tolkient is a szívembe zártam, mert azért hihetetlen szülői szeretetre vall az, hogy minden évben szebbé, igazán varázslatossá varázsolta a gyerekei karácsonyát ezekkel a levelekkel. Arról nem is beszélve, hogy fantáziadús történetecskéi mellé, saját készítésű rajzokat is mellékelt. A könyvet bátran ajánlom minden szülőnek és gyereknek is, aki még szeretne még több karácsonyt a lelkébe.

Értékelés: 5/5

PS: Ha már egyszer 25-én írok erről a csodálatos könyvről, megragadom az alkalmat, hogy Minden Kedves Olvasómnak Boldog Könyvekben Gazdag Karácsonyt Kívánjak! :)




NYEREMÉNYJÁTÉK
J. R. R. Tolkien neve összefonódott A Gyűrűk Urával és A hobbittal, így mostani játékunk során ezeké, és természetesen a Karácsonyi leveleké lesz a főszerep.

Minden állomáson találtok egy levelet, melyet Tolkien egyik karaktere küld a másiknak. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki küldi kinek. (Érdemes figyelni az apró jelekre!)
Amennyiben teljesítitek az összes állomást, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.


Fontos! A játékban csak az vesz részt, aki mindegyik kérdéssel megpróbálkozott. Továbbá csak magyarországi címre tudunk postázni, a nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






További állomások



12/19 Always Love a Wild Book
12/21 Szembetűnő
12/23 Dreamworld
12/25 Könyvvilág
12/27 Bibliotheca Fummie
12/29 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése