„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. december 16., péntek

Cecelia Ahern - Az ​üveggolyók titka


Cecelia Ahern már bebizonyította több könyvvel, hogy ért az emberi lélek érzékeny ábrázolásához. Előző könyve A vétkes egy posztapokaliptikus világba kalauzolta el az olvasót, az írónó új könyvében pedig egy különleges család szereplőinek életébe nyerhetünk betekintést.


Kövesd te is a Blogturné Klub 3 bloggerét, akik elmesélik nektek, hogy milyen különleges és egyedi világot mutat be Az üveggolyók titka című könyv, ami nemrég jelent meg Atheneaum Kiadó gondozásában. Szokás szerint, ha a turnéval tartasz, és helyesen válaszolsz a kérdésekre, akkor megnyerheted a könyv 1 példányát a turné végén.


KÖNYV ADATAI:
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2016. október 31.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 320
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
ISBN:9789632935942

Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára. 

Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? 

Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.






Ceceli Ahern történetei közel állnak a szívemhez, már több romantikus hangvételű regényét is olvastam, és mindegyikkel meg voltam elégedve. Az írónő a disztópikus műfajba is belekóstolt nemrég, A Vétkes c. könyvével, ami egyébként szintén ott sorakozik az elolvasásra váró könyveim között, ezért erről az oldaláról (még) nem tudok nyilatkozni. Az üveggolyók titkával pedig ismét egy más irányba indult el, hiszen habár a molyon ott sorakozik a romantikus jelző is a címkék között, én nem igazán éreztem annak, jelen esetben inkább a család, a múlt megértése áll a középpontban.

A történet két szemszögből tárul elénk, Sabrináéból és édesapjáéból. Először Fergust ismerjük meg kisfiúként, akinek gyermekkora nem volt könnyű, testvéreivel és édesanyjával élt. Anyukája szimpatikus volt nekem, szigorú, de következetes, szerette a fiait. Megtudjuk, hogy hogyan alakult ki a Fergus szenvedélye a golyózás iránt, és az is hamar kiderül, hogy egyik bátyja Hamish és ő nagyon közel állnak egymáshoz. Ezután Sabrina életébe pillanthatunk bele, aki őszintén szólva először nem volt túl rokonszenves. Furcsa volt és zárkózott, amit mint később kiderült apjától örökölt, emiatt a férjével is problémái voltak. Az izgalmasabb részek akkor következnek, amikor Sabrina megtalálja Fergus  üveggolyó gyűjteményét, és egy teljesen más, apjának addig ismeretlen oldalát kezdi felfedezni. Ezután egy sokszor nehéz és fájdalmas utazás következik, amiben Sabrina válaszokat kaphat a miértekre, és rálelhet apukája életének egy boldogabb részletére is.

Ami a történet idejét illeti, eléggé érdekesen alakult: míg Fergusnak szinte az egész életét, legalábbis annak fontosabb, sorsdöntő pillanatait megismerjük, addig Sabrina része mondhatni egy nap alatt lezajlik. Nekem egyébként sokkal jobban tetszettek Fergus történetei, mert abból azért elég sok mindenre fény derül, és én is közelebb érezhettem magam hozzá: Fergus ugyanis első látásra nem az a tipikus szimpatikus karakter: a családja felbomlott, a sok titkolózás és igen, a megcsalás miatt is, zárkózott volt, a saját lánya és volt felesége (Sabrina anyja) sem ismerte őt igazán. Aztán, ahogy vissza-visszapillantottunk a múltjába, már sikerült sok mindent átéreznem: a kisfiút, aki rajongásig imádta testvérét, de sorsuk tragikusan végződött, az üveggolyózás iránti kezdeti lelkesedését, majd szenvedélyét, az, hogy mindent meg akart adni felségének, jó férj akart lenni, ezért nehéz döntéseket hozott meg; hogy mi volt az a fontos pillanat, amiért nem tárta családja elé titkos hobbiját, és ezáltal valódi énjét, amibe végül teljesen belegabalyodott. Habár látom az okokat, a miérteket, nem mondom, hogy teljen megértettem őt. Nekem is van hobbim, amit nagyon szeretek, és sokszor én is teljesen befeledkezem, és ahogy mondani szokás, megszűnik számomra külvilág, mégis tudom a határaimat. Fergus azonban nem tudta elengedni, hiszen ebben volt otthon, ebbe kapaszkodott, ez volt ő maga.

,,Az emberek nem tudják, hogy mit tesznek a környezetükkel, amikor olyat csinálnak, amit nem kellene. A bántó tettek olyanok, mint a gyökerek, amik csak terjednek, szerteágaznak és kúsznak mindenfelé a felszín alatt, behálózzák a megsértett ember egész életét. Soha nem egyetlen hibáról, egyetlen pillanatról van szó, abból mindig pillanatok egész sora lesz, amik mind gyökeret eresztenek, ezek pedig idővel összegabalyodnak, összetekerednek, mint egy öreg, szélfútta fa részei, kibogozhatatlan gócokba állnak össze, és megfojtják egymást."

Ahern tehát túllépve romantikus történetein új irányba nyitott, és be kell, hogy valljam jól tette. Egyébként szerintem ő az fajta író, aki már a romantikus regényeibe is mindig csempészett tanulságot, fontos gondolatokat az életről, ezért nem lepődtem meg annyira, hogy mennyire jól ír, hogy mindig van valami mondanivalója, ami megérint, amin lehet töprengeni. Nagyon szerettem ezt az oldalát is. 

Értékelés: 5/4.5



NYEREMÉNYJÁTÉK

Cecelia Ahern eddigi történeteiben mindig megmutatta, hogy milyen különleges és egyedi az emberi lélek, pont mint az üveggolyók, amikkel a történet főszereplője Fergus játszik. A turnéban minden blogon találsz egy idézetet, amiből arra kell rájönnöd, hogy melyik másik Ahern könyvből választották a bloggerink az idézetet. Ha tudod a könyv címét akkor nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter dobozba és máris részt veszel a sorsoláson, ahol 1 példányt kisorsolunk az Athenaeum Kiadó jóvoltából felajánlott Az üveggolyók titka című könyvből.

"Az életünk folyton változó pillanatok sorozata, amelyek olyanok, mint a gondolataink: hol pozitívak, hol negatívak. S bár az emberi természet része, hogy szeretünk elidőzni ezeknél, mint oly sok ösztönös késztetés, ez is értelmetlen. Nem érdemes hagyni, hogy egyetlen gondolat is megszállva tartsa az elménket, mert a gondolatok jönnek-mennek, akár a vendégek, vagy az érdekbarátok. Alig érkeznek meg, máris elhagyatnak, és akármilyen hosszú időbe telik megjönniük, végül úgyis elillannak. A pillanataink értékesek, akár hosszúra nyúlnak, akár elmúlnak egy szemvillanás alatt, hisz oly sok minden tehetnek: megváltoztathatják a gondolkodásunkat, megmenthetik az életünket – és még az igaz szerelemmel is megajándékozhatnak."



Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.








További állomások


12.12. Szembetűnő
12.16. Könyvvilág blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése