„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. november 30., szerda

Deirdre Riordan Hall - Sugar


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos Young Adult románc! Fájni fog, talán szomorú is leszel, ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad!
Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a regény egy példányát!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016. december 2.
Eredeti megjelenés: 2015
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Oldalszám: 320
ISBN: 9789633998038
Moly: https://moly.hu/konyvek/deirdre-riordan-hall-sugar
Megrendelés: http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/deidre-riordan-hall-sugar-7390

Én ​​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol. 
Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában. 
Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját testéről alkotott képe, sem az anyja sértegetései. Sugar hamarosan válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy azzá a lánnyá válik-e, akit Even segítségével felfedezett önmagában, vagy felhagy a küzdelemmel, és elfogadja azt a szerepet, amibe a családja és az eddigi élete kényszerítette.
Kövesd a sorsát!

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mit vártam ettől a könyvtől, de azt biztosan tudom, hogy nem azt az érzést, ami végigkísért a könyv olvasása során. Fájt, nagyon fájt szinte végig, de a legjobban akkor, amikor már nem számítottam rá. Olyan könyv ez, aminek egyes részletei után szükségem volt arra, hogy egy kicsit letegyem, és megemésszem a dolgokat. Sugar egy iszonyúan kedvelhető karakter, akinek szörnyű sors jutott ki, és az igazat megvallva első látásra - és másodikra, és harmadikra is - nem úgy tűnik, hogy ebből ő ki fog keveredni. 
Sugar helyzete kilátástalannak tűnik, otthon is és az iskolában is. Édesapját nem ismerte, anyukájával és fiatalabb bátyjával, Görénnyel él együtt, akik azonban folyamatosan bántalmazzák a lányt. Nem testileg (habár Görény olykor így is), hanem lelkileg, de talán ez jobban is fáj neki. Sugar egész családja - így ő is - túlsúlyos, de a gondok legfőképpen édesanyjával vannak, aki már annyira elhízott, hogy képtelen kikelni az ágyból. Sugarra hárul hát az anyai szerep, ő gondoskodik édesanyjáról, bevásárol, süt, főz, mindent ő csinál a házban. Ezt azonban sem az édesanyja, sem bátyja nem hálálja meg, sőt nem hagynak ki egyetlen alkalmat sem, hogy beszóljanak neki, lelkileg beletapossanak újra és újra: anyukája azért, mert saját nyomorú sorsát vetíti ki a lányára, Görény pedig, nos legyen annyi elég, hogy az ő neve eléggé beszélő volt. És ezek még csak az itthoni esetek, szegény lánynak az iskolában sincs jobb sorsa, állandó céltáblája az iskolatársai beszólogatásnak. Sugar pedig ezt a rengeteg fájdalmat nem képes magától feldolgozni - ami persze nem csoda - , így evéssel próbálja enyhíteni a sok megalázó és lenéző beszólogatás okozta keserves érzést. Folyamatosan süt, és rengeteg édességet eszik akkor, ha valami fájdalom éri, - így szinte mindig -, egyszerűen nem ismer más gyógymódot a csillapítására. Ennek következtében aztán rengeteg kiló felszalad rá az évek során.
Ez a helyzet aztán addig tart, amíg meg nem ismeri az új fiút, Event. Even olyan srác, akiről az ember azt gondolja, hogy ilyen csak a könyvekben létezik, de azért mégis szívesen olvas róla. Nem azt mondom, hogy ő Sugar minden bánatára a recept, de az biztos, hogy hatással van arra, hogy a lány megismerje a boldogság ízét, és ezáltal elinduljon a gyógyulást útján. Ráadásul Evenben és Sugarban több a közös, mint az első látásra gondolnánk, az elcseszett család jelenséget a fiú is nagyon jól ismeri. Sugar és Even nagyon hamar megtalálják a közös hangot, és barátokká válnak, igyekezvén egymás sebeit begyógyítani, ami persze nem könnyű feladat.

A könyv úgy háromnegyed részénél van egy iszonyatos csavar, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. Már kezdtem úgy érezni, hogy van remény Sugar számára, aztán úgy tűnt, kezdhet mindent előröl. Persze alábecsültem a lányt, hiszen sokkal erősebb ő annál, csak segítség kell neki, hogy felismerje. Sugarnak egy hosszú és fájdalmas utat kell megtennie ahhoz, hogy rájöjjön másképpen is lehet élni. A lány először Even, majd saját maga hatására elkezd megváltozni, mind külsőleg, mind belsőleg egészségesebb lesz. Félre ne érts, nem arról van itt szó, hogy csak az lehet boldog, aki csont soványra lefogy - nem is ez történik -, de Sugar esetében az evési kénszer egy betegség volt a fájdalma csillapítására, amit orvosolni kellett, ha nem akar úgy járni mint édesanyja. 
A könyv tehát nagyon tetszett, hihetetlenül nagy hatással volt rám. Már régen adtam 5*-ot egy történetre, de úgy érzem, hogy Sugar megérdemli. Habár az említett csavar engem nagyon leforrázott, azért mégis úgy éreztem, hogy volt valamiféle tanulásága is. Ugyanis Sugar egyedül is talpra tudott állni és képes volt kimászni ebből a lehetetlennek tűnő élethelyzetből - csak egy kis segítség kellett hozzá, hogy jó irányba induljon el.

PS: A motoros részeket imádtam!

Értékelés: 5/5*


NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik.
Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztatok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét.
Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.

A 46 éves színésznő sokoldalú tehetség, hiszen mind a zenei, mind a színészi pályán jelentős sikereket tudhat magáénak. A pluszkilók nem gátolták karrierje kiteljesedésében. Már a nyolcvanas évek végén feltűnt a filmvásznon, és raptudását is megvillogtatta; tehetségét azóta Oscar- és Grammy-jelöléssel is jutalmazta a szakma.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



További állomások

11/27 Dreamworld
11/29 CBooks
11/30 Könyvvilág
12/01 KönyvParfé
12/02 Deszy könyvajánlója
12/03 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése