„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. június 10., hétfő

Laura Silverman: Lány a vízből


Az idei Könyvhétre jelenik meg Laura Silverman Lány a vízből könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Anise jól eltervezett nyara egy csapásra megváltozik, amikor kiderül, hogy rokonaihoz kell utaznia, és az ismerős, megnyugtató óceánt felváltja a tömény aszfalt. E nyár alatt a kezdetben elkeseredett lány számára nemcsak  egy teljesen új világ nyílik meg, de rengeteget tanul a család, a barátság fontosságáról is, miközben a kedves, gödröcskés Lincoln is képbe kerül. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, kövessétek a turné állomásait, és játsszatok könyvért.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. június 13.
Eredeti megjelenés: 2017



Hajában az óceán szellője, homok a talpa alatt!
Anise alig várja, hogy a gimi utolsó éve előtti nyarat szörfözéssel töltse és lóghasson a barátaival a parton. Santa Cruz nem csak az otthona, hanem a szíve csücske. Ám amikor a nagynénje, egy egyedülálló anyuka komoly autóbalesetet szenved, Anise kénytelen búcsút inteni Kaliforniának, hogy segítsen gondját viselni a három unokatestvérének.
A kontinens belsejében található Nebraska az utolsó hely a világon, ahol Anise lenni szeretne. Természetesen szereti a családját, de nehéz hátrahagynia a múltját, amikor abban a házban kénytelen lakni, ahol az őt elhagyó anyja töltötte a gyerekkorát. És úgy tűnik, az otthon maradt barátai minden Instagram poszttal egyre messzebb kerülnek tőle.
Aztán találkozik Lincolnnal, egy karizmatikus, egykarú gördeszkással, aki ráveszi, hogy a szörfjét gördeszkára cserélje. Néha az egyetlen módja, hogy az ember talpra álljon, ha továbblép.
Sokszínű történet kételyekről és felnőtté válásról.
Fedezd fel magadnak!

Ismét csak több ígéretes könyv jelenik meg a Könyvhétre a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, köztük a Lány a vízből is, Laura Silverman első könyve. Mivel a kiadó már sok igényes Young Adult kötetet jelentetett meg a múltban, úgy döntöttem, hogy esélyt adok Silverman könyvének is.

A történet igencsak lassan indul be, megismerjük Anise rajongását a szörfözés iránt, a stabil baráti kapcsolatait, egy esetleges szerelem kezdetét, apukájával való szoros kapcsolatát és mindazt, ami miatt a lány annyira szereti az otthonát, ami miatt örökre ott akar maradni. Aztán ahogy a fülszöveg is elárulja, Anise-nek és apjának Nebraskába kell utaznia, mivel nagynénje balesetet szenved, és neki kell vigyázni unokahúgára és unkaöccseire. A lány persze szívesen segít a családjának, viszont megszakad a szíve amiatt, hogy itt kell hagynia a barátait, akikkel az utolsó nyarukat töltötték volna el együtt (természetesen rengeteg szörfözéssel), ráadásul a szeretett óceántól is el kell búcsúznia, hiszen új "otthonában" nem várja más, mint a tikkasztó hőség és szárazföld, amíg a szem ellát.

Anise úgy érzi, hogy kilökték őt a komfortzónájából, hiszen nemcsak nagy felelősséggel jár a három gyerek segítése, hanem az is problémát okoz neki, hogy most először hagyta el otthonát, ráadásul ilyen hosszú időre. A könyv tehát nagyrészt arról szól, hogy Anise miképpen találja meg önmagát ebben az új helyzetben, hogyan próbál mindent megtenni a családjáért, helytállni az új feladatában, miközben az otthoniakról se feledkezzen meg. Ez utóbbiban egyébként igencsak csúfos kudarcot vall, miközben pedig minden porcikája arra vágyik, hogy hazamehessen a barátaihoz, az óceánhoz. Legalábbis így indul a helyzet, aztán persze szépen lassan beleszokik a helyzetbe, még közelebb kerülnek hozzá a fiúk és Emery, új barátokat, új hobbit talál magának.

Anise egy igencsak összetett személyiség, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy nem egyszerű eset. Az elején abszolút magabiztosnak tűnik, aki tudja, hol a helye, és mit akar az élettől, de mindezt csak azért, mert a megszokott környezetében élt eddig. Viszont amikor kihúzzák a lába alól a talajt, és új helyzetbe kerül, rá kell ébrednie, hogy nem biztos, hogy az a jó, amit eddig annak gondolt, hogy sokkal többől áll a világ, mint amit ő eddig látott, megtapasztalt, és rengeteg felfedezni váró terület van még számára. Az viszont egy nagyon pozitív tulajdonsága a lánynak, hogy nem fél a kihívásoktól, állja a sarat, szembenéz az új helyzettel, és ha kezdetben nehezen is, de képes alkalmazkodni hozzá. A Nebraskában töltött idő alatt fokozatosan megnyílik előtte egy új világ, olyan helyzeteket kezd el élvezni, amit nem is gondolt volna, sőt talán le is nézett előtte.

Természetesen itt jön a képbe Lincoln és a gördeszkázás. A félkarú, piszkosul magabiztos, gödröcskés Lincoln egy pillanat alatt leveszi a lányt a lábáról, és felnyitja a szemét, kitágítja az eddig rendkívül beszűkült látószögét. Igazán vicces volt, ahogy a lány először teljesen lenézte a gördeszkázást, majd jó néhány seggre esés után ráébredt, hogy sokkal több ez a sport, mint ahogy gondolta. Persze Anise nem az a fajta, aki visszavonul, hanem igenis megmutatja, hogy mire képes ebben a sportban is. Nagyon szerettem a kitartását, hogy milyen nagy szerelmese a sportnak, hogy mennyire ragaszkodik a barátaihoz és persze a családjához. Nem volt tökéletes, ó egyáltalán nem, de a hibái felismerése segítették abban, hogy változni tudjon.

A könyv egésze lassan morajlik, nincsenek benne kitörő hullámok, hatalmas konfliktusok, felesleges drámák. Nekem rögtön Sarah Dessen könyvei jutottak róla eszembe (akit egyébként nagyon szeretek), hozzá hasonlóan Silverman történetében is helye van a szerelmi szálnak, de háttérbe szorul, és a család, a felnőtté válás, a fiatalokat foglalkoztató változások, kérdések kerülnek előtérbe. És habár lassan bontakozik ki a cselekmény, mégis olvasmányos, én gyorsan tudtam haladni vele. Ebben a könyvben olvashatunk a család, a barátság fontosságáról, hogy milyen lényeges (lenne) az anya szerepe az életünkben, hiszen nélküle talajt vesztettnek érezzük magunkat, végül pedig hogy mit jelent az otthon: egy helyet vagy inkább az embereket, érzéseket?

Én a YA kedvelőinek mindenképpen ajánlom, szuperül hozza a műfaj sajátosságait, a gördeszkázás pedig plusz színt visz bele. De nyári olvasmánynak is tökéletes.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Lincoln a gördeszkázás mestere a könyvünkben, úgyhogy a nyereményjátékunk is erre összpontosít. Minden állomáson találtok egy-egy gördeszka trükk leírást, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek a trükk nevét, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Majdnem az összes gördeszkás trükk alapja. Mondjuk tíz trükkből kilencben megtalálható valamilyen módosulata ennek a trükknek. Alapjában véve azt jelenti, hogy a deszka a lábadra "tapad" ugrás közben. Ez valószínűleg a legkönnyebb trükk, minden kezdő első leckéje.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
06.10. Könyvvilág
06.12. Deszy könyvajánlója
06.14. Sorok Között
06.16. Dreamworld
06.18. Kelly és Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése