„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. január 10., csütörtök

Jenna Evans Welch: Love ​& Luck – Szerencsés szerelem



Olaszország után a térképen most már Írországot is bejelölhetjük, ugyanis Jenna Evans Welch ezúttal ide invitál minket. Úgyhogy túracipőt fel, tarts a Blogturné Klubbal január 4-től négy állomásos blogturnénkon, hogy együtt fedezhessük fel a Smaragdszigetet!

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. november 30.
Eredeti megjelenés: 2018



Addie Írországba utazik, nagynénje extravagáns esküvői helyszínére, azt remélve, elfelejti végre, milyen szörnyűséget tett a nyáron. Most szomorú, mert összetörték a szívét, ráadásul tettével még a jövőjét is veszélyezteti. Ian, a bátyja azonban nem hagyja annyiban a dolgot, állandóan nyaggatja, hogy mondja el végre az igazságot, s ez folytonos veszekedéshez, sőt verekedéshez vezet a valaha elválaszthatatlan testvérek között. A bánatos Addie alig várja, hogy meglátogathassa a barátnőjét Olaszországban és maga mögött hagyja a bátyját és az összes problémáját. Amikor aztán Addie rábukkan a szokatlan útikalauzra, az Írország a vigasztalhatatlanoknak egyik kallódó példányára a szállodai könyvtár poros polcán, végre képes lesz megszabadulni nyugtalanító gondolataitól és Ian bírálatától. Aztán változás áll be az utazási terveikben. Addie hirtelen egy fergeteges, a Smaragdszigetet átszelő autós utazás közepén találja magát a világ legeslegkisebb járművében Iannel és annak tagadhatatlanul helyes, ír akcentussal beszélő barátjával, Rowannel. Ahogy a trió elhalad a lélegzetelállító zöld dombok, a számtalan várkastély, és a sok, tündérmesébe illő erdő mellett, Addie reméli, hogy az útikalauza nemcsak az összetört szívét fogja begyógyítani, hanem a bátyja és közte is helyreáll a béke. Hacsak el nem tévednek végérvényesen valahol útközben.

Jenna Evan Welch Love & Gelato könyve után most egy újabb történet érkezett az írónőtől, nagyon hasonló címmel ugyebár. Bevallom, az előzőleg említett nem lett a kedvencem, és nem biztos, hogy elolvastam volna a Love & Luck-ot, ha nem látom meg a fülszövegben, hogy ez a történet is egy szuper helyen játszódik. Írország - Skócia mellett - a gyengéim közé tartozik, így nem volt kétséges, hogy ezt a könyvet olvasnom kell! És milyen jól tettem, hiszen ez a könyv véleményem szerint mind történetben, mind hangulatában sokkal erősebb volt az előzőnél.

Na, de kezdjük az elején! A könyv narrátora Addie volt, aki a családjával Írországba utazik nagynénjük esküvőjére. A cselekménybe, hogy úgy mondjam in medias res belevágunk, hiszen Addie és bátyja, Ian dulakodásába (értsd szó szerint) csöppenünk bele. Azt tudni kell róluk, hogy habár többen vannak testvérek, ők ketten mégis a legközelebb állnak egymáshoz, mindent meg tudnak beszélni, ismerik a másik minden rezzenését. Vagy legalábbis régen így volt, ez azonban egy ideje megromlott közöttük, amikor Addie titkolózni kezdett bátyja előtt, és aztán történt is valami, ami még rosszabb irányba terelte a kapcsolatukat. Hogy mi pontosan, azt nem árulnám el, de annyi biztos, hogy köze van hozzá egy fiúnak, és egy összetört szívnek. A lényeg az, hogy a testvérpár viszonya igencsak megromlott az utóbbi időben, amin képtelenek továbblépni, és ezért állandóan egymást szekálják. Addie azonban a könyv elején ezt szeretné egy kicsit elfelejteni, mégpedig úgy, hogy míg a családja Írországban marad, ő elutazik nyaralni Firenzébe a legjobb barátnőjéhez, Linához (igen, Love & Gelato Linájához), hogy jól kibeszélje magából a dolgokat, és persze, hogy élvezhesse a gyönyörű várost. Ez azonban félresikerül, amikor az indulás reggelén arra ébred, hogy bátyja egyedül akarja hagyni a hotelban, így a lányt először a kíváncsisága, majd pedig az események olyan alakulása, hogy nem éri el gépet, arra sarkalja, hogy Írországban maradjon.

Mint kiderül nemcsak Addie az egyetlen a testvérpár közül, aki titkolózik, hanem Ian is, hiszen nem véletlenül akarta otthagyni a lányt. Egy egész írországi utazást leszervezett mindenki háta mögött, amin az itteni barátjával akart részt venni a kedvenc együttese nyomán. Így lehet az, hogy ők hárman Ian, Addie és Rowan(!), nekivágnak a Smaragdszigetnek, hogy bejárjanak egy csomó érdekes, gyönyörű helyszínt és izgalmas kalandokban vegyenek részt.



Két dolog miatt szerettem nagyon ezt a könyvet. Az egyik a két - számomra - főszereplő volt, Ian és Addie. Hiszen habár ez valahol egy édes romantikus történet is, én mégis inkább azt éreztem, hogy az írónő a testvérpár kapcsolatára helyezte a nagyobb hangsúlyt, ami egyáltalán nem baj, mert mindketten nagyon szerethetőek voltak. Egyikük sem tökéletes, fiatalok, olykor hibáznak, amit nem mindig ismernek el, és nehezen lépnek túl a dolgokon. Éppen a felnőtté válás rögös útját járják be, ezáltal változik, átalakul a kapcsolatuk, már nem tudnak mindenről úgy beszélni, mint gyerekként, vannak titkaik is egymás előtt. Ezekben az új "szerepekben" ismét meg kell találniuk az egymáshoz vezető utat, hogy újra bízhassanak egymásban, hogy olyan oldalukat is meglássák, amiket eddig nem, erre pedig tökéletes alkalom ez az írországi utazás. A szerző remekül ábrázolta a testvérek kapcsolatát, akik habár éppen fasírtban voltak, mégis egyértelműen látszott, hogy törődnek egymással, hogy mennyire szeretik a másikat. Nagyon jó érzés volt tehát olvasnom róluk.

A másik ok, ami miatt alig tudtam letenni a könyvet, az természetesen a csodálatos helyszín volt. Imádtam minden egyes helyet, amit meglátogattak, és a hozzájuk fűződő történeteket, az előző könyvhöz hasonlóan, itt is azt éreztem, hogy ott vagyok velük, hogy én is átélem ugyanazokat az élményeket. Erre pedig csak rátett egy lapáttal a „Szerelmi csalódás ért? – Utazz Írországba!; avagy rendhagyó útikalauz a Smaragd-szigethez” útikalauz, amit Addie vitt magával, és amiből minden fejezet elején csemegézhettünk. Bevallom, először csak pislogtam a szóhasználatokon, mint a cukorborsó, hogy ez mégis mi akar lenni, de aztán olyan jókat nevettem rajta, annyira megtetszett a szerző stílusa, hogy már alig vártam, hogy olvassam őket. Nagyon jól passzolt minden fejezethez ez a bevezető, hiszen mindig azokra a helyekre mentek a fiatalok, amiről szó volt benne, a leírásokhoz tartozó feladatok pedig egyenesen zseniálisak voltak.

Nekem tehát ez a könyv sokkal jobban tetszett az írónőtől. A hangulata könnyedebb volt, a lélegzetelállító helyszín és Addie és Ian kapcsolata pedig sokat adott az alapokhoz. Volt benne egy aranyos és inkább még csak kialakulóban lévő romantikus szál Addie és Rowan között. Ez azért is így volt, mert ők ketten voltak az összetört szívűek, így inkább a továbblépésükön, az elengedésen volt a hangsúly, mintsem a kapcsolatuk alakulásán. Persze a feladatokat közösen végezték el, így kaptunk néhány olykor vicces, olykor szomorúbb hangulatú közös pillanatot, amit jó volt olvasni. Én nagyon ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik Írországot, és akik szeretnének minőségi ifjúsági könyvet olvasni.

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal egy vicces játékra invitálunk! Mi jut eszedbe Írországról? Nekünk a lóherék! És mi jön rögtön szembe a Love & Luck borítóján? Naná, hogy lóhere!

A mostani játékunk így lóherés lesz. Minden állomáson elrejtettünk lóherés képeket, méghozzá linkekkel, egy-egy szóra vagy mondatrészre linkelve. A feladat egyszerű: találd meg az összes elrejtett lóherét minden állomáson, majd írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, összesen hányat találtál az állomásokon, majd pedig a legvégén, hogy az egész blogturné alatt hány lóherét gyűjtöttél be.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
01.06. Deszy könyvajánlója
01.10. Könyvvilág




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése