„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 9., vasárnap

Róbert Katalin (szerk.): Meghitt ​pillanatok



Húsz novella, húsz pillanat az ünnep és emelkedett hangulat jegyében, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőitől és íróiskolai hallgatóitól. Fedezd fel a Meghitt pillanatok antológia sokszínű történeteit a Blogturné Klub hat bloggerének tolmácsolásában, és légy te az a szerencsés, aki megnyerheti a könyv egy példányát.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. december 7.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 376
Fordító: -
ISBN: 9789634575436
Moly: https://moly.hu/konyvek/robert-katalin-szerk-meghitt-pillanatok


Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?
Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?
Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.
A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.
Add át magad a meghitt pillanatoknak!




Amikor megláttam, hogy decemberben megjelenik a Meghitt pillanatok antológia, rögtön az Ajándékba adlak kötet jutott eszembe, ami 12 karácsonyi történetet tartalmaz. Mivel annak idején azt nagyon szerettem, egyértelmű volt, hogy a Meghitt pillanatok-at is el szeretném olvasni, és így utólag már tudom is, hogy nagyon jól tettem. A Meghitt pillanatok 20 magyar szerző és a Könyvmolyképző Kiadó íróiskola hallgatóinak novelláit tartalmazza. Szerintem szuper, hogy úgymond pályakezdők írásait is beválogatták a kötetbe, mert így megmutathatták, hogy mit is tudnak igazán, és sokan megismerhetik őket.

A novellaírás nem könnyű feladat, hiszen ebben az esetben nagyon röviden kell megírni egy történetet, mindezt úgy, hogy tartalmas, kerek legyen, hogy az író minden fontos mondanivalója benne legyen. Jómagam nem is vagyok novellapárti, a hosszabb könyveket, a regényeket szeretem, de olykor-olykor ha valami mégis felkelti a figyelmemet, akkor kezembe veszek novellás kötetet is. Jelen esetben természetesen a téma miatt fogtam bele az olvasásba, hiszen ünnepi, meghitt pillanatokat ígért a fülszöveg.

Mindegyik novellát nagyon szerettem, a kedvenceim talán A Titkos Mikulás, Az idő minden sebet.... és a Miért gyűrődik a Duna? voltak. De ott van még a Távol, mint a csillagok vagy az Elrendezett házasság... Na jó, igazából nem tudok választani! Érdekes, hogy habár a legtöbb történet télen és karácsony idején játszódott, és volt pár olyan is, ami más időszakban, de valahogy mégis mindegyik hangulata emelkedett volt. Egy kicsit mindegyik történet megérintett, persze más okok miatt. Sok mindenről olvashattunk ezekben a novellákban, szerelemről, szakításról, családról, magányról, elengedésről, betegségről, barátságról vagy éppen új találkozásokról. Minden történet más és más volt, de külön-külön is elérték, hogy megmelengessék a szívemet, valamelyiken jókat mosolyogtam, míg másikakat megkönnyeztem.



A szerzők közül eddig csak Rácz-Stefán Tibortól és Beninától olvastam, ezért nagyon örültem, hogy ennyiféle szerző, különböző stílusát is megismerhettem. Kíváncsian várom, hogy például a kiadó iskolájából melyiküknek fog megjelenni saját kötete is. Azért jó, hogy több különböző szerző ír egy hasonló témájú kötetbe, mert megvan adva egy téma, és az biztos, hogy mindenki máshogy, a saját szemszögén keresztül fog nekiállni a történet megálmodásának. A Meghitt pillanatok antológiájában is tökéletesen átjött ez, hiszen ahányan írtak egy karácsonyi, téli vagy más meghitt pillanatról, mindegyiküknek más jelent ez a szó, ez az érzés, mást - egy kicsi saját magukból - vittek bele a történetekbe. Az olvasó pedig éppen ezért biztos, hogy megtalálja majd minimum azt az egyet, amibe teljes mértékbe bele tudja magát élni.

Ez a könyv véleményem szerint karácsony előtt tökéletes olvasmány, és nem csak azért mert több történet is ez idő alatt játszódik. Én úgy gondolom, hogy ez az az időszak, amikor legjobban törekszünk arra, hogy megéljük a pillanatot az ünnepre való készülődés közepette. Ez azonban nem biztos, hogy sikerül, mert sokszor átmegy nyűgös, fárasztó ide-oda rohangálódásba, a teljes kifáradásba. A Meghitt pillanatok azonban megajándékoz minket 20 olyan történettel, ami ráébreszt minket arra, hogy igenis érdemes odafigyelni az apró gesztusokra, a pillanat szépségére, mert sajnos ha nem tesszük ezt, akkor észrevétlenül elillan. Az ünnepek előtt és alatt pedig ez egy tökéletes tanulság. Éppen ezért én szívből ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szeretne egy kicsit megállni és élvezni a pillanatot, és talán a könyv elolvasása után, önmaga is még jobban fog törekedni erre.


A könyv szerzői
Benina
Eszes Rita
Fráter Zsuzsanna
Greff Magdi
Chiara
L. K. Patrícia
Misz Anna
Nagy Roxána
Novák Vica
Őszi Alíz
Rácz-Stefán Tibor,
Róbert Katalin
Sárközi Erika
Sereg Gitta
Szabó Krisztina
Sztrinkó Réka
Tiszlavicz Mária
Tóth Eszter
Vasváry Csilla
Zugligeti Enna
Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

A Meghitt Pillanat antológiába a már publikáló szerzők mellett a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattak történeteket. Játékunk során ők kerülnek fókuszba.

Minden állomáson láthatjátok egy, az Aranymosás oldalra kikerült novellájuk vagy regényrészletük címét. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a szerző nevét, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Meg nem írt levél

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.09. Könyvvilág
12.10. Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú Beninával
12.12. Dreamworld
12.14. Never Let Me Go
12.16. Deszy könyvajánlója
12.18. Dreamworld - Nilla interjú



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése