„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 10., hétfő

R. M. Romero: Karolina és a krakkói Babakészítő



A Maxim Kiadó elhozta nekünk idén decemberben R. M. Romero nem mindennapi könyvét. A Karolina és a krakkói Babakészítő a második világháború idején játszódik, a krakkói zsidók kitelepítését veszi témájául. Azonban nem egy megszokott módon, egy baba szemszögén keresztül meséli el a történetet, aki maga is egy háború miatt menekült el a Babák Földjéről. Ha szeretnétek ti is megélni egy különleges barátság szívfacsaró történetét a történelem egyik legszörnyűbb időszakában, akkor tartsatok a turné négy bloggerével, és játsszatok a könyvért.

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. december 7.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 318
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632618685


Karolina a Babák Földjén élt, ahol a babák és a patkányok háborúban álltak.  A helyzet egyre reménytelenebbé vált, és Karolina azt remélte, hogy az emberek földjén talál majd megoldást.
És egy napon egy furcsa jó szél elviszi Babaországból… Krakkóban, a németek által megszállt Lengyelországban találja magát, a Babakészítő társaságában, 1939-ben.
A játékgyáros fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi. Már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra képes mosolyogni. Közben telnek a napok, és a Babakészítő mindenhova magával viszi Karolinát. De amikor elkezdődik a zsidók begyűjtése, a férfi és Karolina nem maradhatnak tétlenek.
De mit tehet egy varázserővel bíró játékgyáros és egy baba? Visszajut még valaha Karolina a Babák Földjére?






"Az ember mindig választhat. Mindig van lehetősége a jót választani."

A Maxin Kiadó egy igazán különleges könyvet hozott el nekünk a téli megjelenései között. Ha az ember ránéz a Karolina és a krakkói Babakészítő borítójára, elfogja valamiféle meleg érzés, annyira gyönyörű lett. És bizony így, hogy már olvastam a történetét, azt is nagyon jól tudom, hogy nemcsak a fedlapja jelent kincset.

A Karolina és a krakkói Babakészítő egy nem mindennapi történetet mesél el, nem is akárhogyan, egy baba szemüvegén keresztül. A narrátorunk tehát Karolina, aki a Babák földjén él, azonban nehéz idők járnak feléjük, a gonosz patkányok elfoglalják a területüket, és rabszolgaságban tartják a babákat. Karolina egy nap úgy dönt, hogy elszökik, és a jó szél segítségével az emberek földjére érkezik. Ebben az a nagyon különleges, hogy Karolinának egy olyan emberhez kell kerülnie, akinek valamiért nagy szüksége van a társaságára, és így jut a baba a címszereplő babakészítőhöz, Brzezick úrhoz. Eddig még azt gondolhatnátok, hogy egy teljesen átlagos meséről van szó, egy babával a középpontban, azonban itt jön a csavar, hiszen Karolina nem akármilyen korszakban találja magát, Krakkóban tér magához a babakészítő műhelyében a második világháború ideje alatt. Nyilvánvalóan aki egy kicsit is ismeri a történelmet, tudja, hogy innentől kezdve nem egy könnyed cselekményről lesz szó. Brzezick úr egy nagyon magányos ember, akit teljesen megváltoztat Karolina felbukkanása, kicsit nyitottabbá válik, új barátokra tesz szert a zsidó Jozef Trzmiel és lánya, Rena személyében. Egy ideig nagyon jól elvannak, de ahogy telnek a napok, hónapok és évek, a zsidók helyzete egyre nehezebbé válik, egészen addig, míg annyira elszigetelik őket a többi embertől, amíg már nem is találkozhat velük Karolina és a babakészítő.

Mivel igazából egy meséről van szó, nem telhetett el a történet varázslat nélkül, jelen esetben Brzezick úr van felruházva eme nemes képességgel, és bizony tesz néhány igazán jó cselekedet a zsidókért ezekben a nehéz időkben. Bevallom, legnagyobb részt elnehezedett szívvel olvastam a történetet, nagyon megviseltek az események. Az ember a történelemkönyvekből tudja a tényeket, adatokat, hogy mik történtek akkor, de így kiragadva egy-egy mozzanatot, egy család sorsát, teljesen letaglózza az olvasót. Brzezick úr egy csodálatos karakter volt, egy igazán jó ember, aki megtett minden tőle telhetőt a barátaiért. És habár őmaga csak egy kitalált szereplő, aki a felruházott képességével segített a zsidóknak, a valóságban is léteztek hozzá hasonló emberek, akik próbáltak segíteni nekik, és ezt szerette volna megmutatni nekünk a könyv szerzője.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amikor elkezdtem olvasni a könyvet, nem igazán tetszett, igazából nem is értettem, hogy miképpen passzolhat egy baba sorsa a történelem eme szörnyű időszakába. Aztán ahogy haladtam előre a cselekménnyel, ráébredtem, hogy milyen jól kitalálta az író ezt egészet. Az biztos, hogy nagyon merész ötlet volt egy mesét alkotni erről a nehéz témáról, úgy hogy legyen benne a mesékre jellemző csoda, de a valóság azért keményen ott maradjon. Nos, ez nagyon jól sikerült Romeronak, hiszen azt az elemét emelte ki az eseményeknek, ami tényleg egy igazi csodának minősült ebben az időszakban, az emberi jóságot, a segítségnyújtást.

Nem egy könnyű történet ez, a szívem kettéhasadt a végére, bevallom, nem hittem volna, hogy így fog végződni, de igazából ez a realitás. Külön felhívom a figyelmet a szerző utószavára, aminek hála még közelebb érezhetjük magunkat hozzá, és amit szintén megkönnyeztem. Adott egy sötét időszak, amibe Karolina és a babakészítő jósága némi varázslatot csempészett bele, mindezt úgy, hogy hű maradjon a valósághoz. Én nagyon ajánlom ezt a könyvet igazából bárkinek, a stílusa olvasmányos és igényes, azt nem állítom, hogy könnyű lesz végigolvasni, de a végére, miután egy kicsit lenyugszol és átgondolod az egészet, mégis feltöltődsz szellemileg és lelkileg egyaránt.

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani nyereményjáték során egy kicsit jobban megismerkedünk Krakkóval. Minden állomáson megtaláljátok a város egyik híres helyszínét, a feladat pedig természetesen az lesz, hogy a kép és leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik látnivalóról van szó. A helyszínek/épületek nevét a szokásos módon a rafflecopter dobozba várjuk!



Egy mészkő-kiemelkedés a Visztula bal partján, 228 méterrel a tengerszint felett. A hegy tetején található a királyi palota, bástyák és a katedrális.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.10. Könyvvilág
12.12. A Szofisztikált Macska
12.14. Always Love a Wild Book
12.16. Olvasónapló



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése