„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. november 23., péntek

Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg Rachel Higginson Szerelem ​5 lépésben című könyve. A szívszorító történetben Elizabeth sorsát követhetjük végig, aki férje elvesztése után próbál újra talpra állni. A nőnek nemcsak magáért, hanem 4 gyermeke miatt is erőt kell vennie magán nap mint nap, és meg kell próbálnia továbblépnie. A könyvben a gyász szakaszait végigkövetve ismerjük meg Elizabeth küzdelmeit, ez az öt lépés azonban nemcsak egy lezárást jelenthet, hanem egy szerelem kialakulásának folyamatát is - persze csak akkor, ha a főszereplőnk megbirkózik az új szomszéd, Ben megjelenése okozta lelki zűrzavarral. Tartsatok velünk, és legyetek részese Ti is e fájdalmas, de egyben gyönyörű könyvről szóló turnénak!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. november 20
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 368
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634574910
Moly: https://moly.hu/konyvek/rachel-higginson-szerelem-5-lepesben



Tagadás – Harag – Alkudozás – Depresszió – Elfogadás

Ez a történet nem arról szól, hogyan szerettem bele valakibe.
Ez a történet arról szól, hogyan tanultam meg ismét élni, miután a szerelem elhagyott.
Elizabeth Carlson a poklok poklát járja – más szóval gyászol.
Nyolc évig volt Grady felesége, négy gyereket szült neki, ő élete szerelme, csakhogy a férfi meghalt. A prognózis kezdetektől fogva borzasztó volt, ám Liz sosem adta fel a reményt, hogy Grady meggyógyulhat. Hogyan is tehette volna, ha egyszer ő volt a mindene?
Fél évvel később igyekszik összeszedni széthullott életei darabkáit, és időben eljuttatni a gyerekeket az iskolába. Mindkettő lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Manapság mintha minden lehetetlen lenne.
Amikor Ben Tyler beköltözik a szomszédba, Liz bánatban és fájdalomban fuldoklik, a gyerekei lázadoznak, úgy érzi, sosem éri utol magát. Nincs ideje kíváncsi barátokra, nem vágyik kéretlen segítségre, ám Ben mindkettővel megajándékozza. És nem csak az udvaron meg a fűnyírásban akar segíteni. Ben többet akar Liztől. Sokkal többet, mint amennyit ő valaha is adni képes a történtek után.
Liz igyekszik feldolgozni a férje halálát, keresztülvergődi magát a gyász öt szakaszán, és rádöbben, hogy jóval többet képes adni, mint azt korábban gondolta. Új szerelem kél a szívében, miközben lehántja a bűntudat és a fájdalom kérgét, és rádöbben, hogy az élet sokkal fontosabb, mint a halál.
Nagyon féltem ettől a könyvtől, mert a fülszöveg alapján biztos voltam abban, hogy össze fog törni, és nekem bizony kell egy hangulat az ilyen típusú könyvekhez, hogy egy kicsit megacélozzam magam mielőtt belevágok. Persze ott volt egy pislákoló reménysugár is, hogy Elizabeth nagy valószínűséggel tovább fog lépni, de azt tudtam, hogy nem lesz egy könnyű menet.
Igazam lett! Már az első fejezetben sikerült megsiratnia az írónőnek, hiszen egy kis bepillantást engedett Grady és Liz utolsó együtt töltött pillanataiba, és mondanom sem kell, nagyon nehéz volt olvasni. Aztán jön az elkerülhetetlen, Grady meghal, és Liz társ nélkül marad a nagy házban, négy gyerekkel és rengeteg tennivalóval. És ez egy elképesztően kemény menet volt számára. Nem elég hogy elveszítette élete szerelmét, a gyerekei apját, aki olyan sokat tett értük, egyszerűen nem törhet össze, hiszen rengeteg dolga van, legfőképpen nevelni az apa nélkül maradt gyereket. De persze mégiscsak összetört, nagyon is, és ezért egy percig sem hibáztattam, hiszen hatalmas fájdalom mellett rengeteg feladat és kihívás szakad a nyakába, amivel sokszor nem tudott mit kezdeni. Szerintem ennek a könyvnek a legnagyobb erőssége Elizabeth karaktere volt, annyira életszagúra formálta az írónő: a fájdalma, a nap mint nap felmerülő nehézségekhez való hozzáállása, és igen sokat hibázott, és igen nem volt könnyű a négy gyerekkel, akiknek szörnyen hiányzott az apukájuk, és sokszor kiborult, de mégis egy rettenetesen erős karakter volt az övé. Mert akárhányszor is fordultak rosszra a dolgok, minden nap felkelt, és tette a dolgát, és megpróbálta legyűrni a sötétséget, még akkor is, ha ez nem mindig sikerült neki. Szerencsére ott volt neki a húga, aki azért sokat segített neki, amikor padlóra került.
A könyv mondhatni főszereplője Liz gyásza volt, minden szakaszát végigjárta, ezt követte a könyv is: a tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Érdekes volt olvasni, ahogy ezek a szakaszok megjelentek az egyes élethelyzetekben, ahogy egyikből csusszant át a másikba. Nyilvánvalóan előbb-utóbb el kell jutnia az elfogadásig, még ha sokszor azt is éreztem, hogy nem fog sikerülni neki. És itt jön a képbe a jóképű új szomszéd, Ben, aki valamit felébreszt a nőben. Nagyon szerettem a medencés jelenetet, jó volt egy kicsit mosolyogni a sok könny után, itt éreztem először azt, hogy van Liz számára remény.
Ben egy szuper karakter volt, először csak barátok voltak természetesen, nagyon jól kezelte a nő problémáit, kedves és türelmes volt hozzá, ami nagyon kellett Elizabethnek. Az külön tetszett, hogy nem egyoldalú volt ez a kapcsolat, hiszen a férfinak is megvoltak a maga problémái, nyilvánvalóan Liz életében volt nagyobb káosz, ezért nagyon nagy szüksége volt egy barátra, aki meghallgatja őt, de azért Ben sem volt elnyomott szereplő, ő is egy szépen kidolgozott karakter.
Nagyon óvatosan oldotta meg az írónő azt, ahogyan a gyász öt lépcsőfoka átalakult a szerelembe esés öt szakaszává. Nyilván valahol kiszámítható a történet kimenetele, de mégis igényesen, lassan lett kibontva, úgy, hogy reálisnak érezzük, hogy most már tényleg itt az ideje annak, hogy Liz továbblépjen. Habár én bármennyire is szerettem Ben karakterét, és örültem, hogy ennyit segített a nőnek, mégis úgy éreztem, hogy a történet inkább szól Lizről, a harcáról, az életben maradásáról, a gyerekivel való kapcsolatáról, mint egy szerelmi történetről. Persze Ben felbukkanása sokat segített neki, de én úgy éreztem, hogy akár nélküle is kerek lett volna a történet, mert inkább nő karakterén volt a hangsúly.

Én nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert habár biztosan fájó lesz olvasni először, mégis gyönyörűen és valósághűen ábrázolja egy nő, egy feleség, de legfőképpen egy anya küzdelmét, továbblépését egy tragédia után. És a hasonlóan romantikus lelkületűeknek, mint amilyen én is vagyok, biztos ugyanannyira fogják szeretni a kedves és odaadó Bent is, akivel nagyon jó párost alkotnak. Szívszaggató, de reménnyel teli, romantikus, de olykor mégis magányos történet ez, egy megtört családnak kell megtanulnia új formában működni.
Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK

5 állomás, 5 szakasz: tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Adott a játék, hogy a gyász folyamatának öt szakaszát járjuk végig, persze nem feltétlenül sorrendben. Ráadásul nem is akárhogyan fogjuk ezt tenni, ugyanis a könyvből vett idézetek alapján kell kitalálnotok, hogy a továbblépés mely szakaszáról van szó. A válaszokat szokás szerint a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk!
Kétségbeesésemben bármit képes lettem volna feladni, csak hadd lássam őt még egyszer, hadd beszéljek vele még egyszer. Hadd csókoljam meg még egyszer utoljára!”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11.23. Könyvvilág
11.25. Kristina blogja



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése