„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. október 11., csütörtök

Karen M. McManus: Lehull ​a lepel



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg  Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel.  A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét!

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. október 7.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 384
Fordító: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789632619323


Ebben a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

Majdnem lemaradtam erről a könyvről, pedig mekkora hiba lett volna! Bevallom, a borító alapján ítélkeztem először, ami egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, de a fülszövegben volt valami csábító. És milyen jól tettem, hogy végük az olvasás mellett döntöttem, mert egy elképesztően izgalmas és tanulságos történetet olvashattam.

A történet még annál is sokkal összetettebb és izgalmasabb, mint amit a fülszöveg sejtet. A cselekményt a négy főhősünk, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a négy gyanúsítottunk narrációján keresztül ismerhetjük meg. De miről is van szó pontosan? Öt diák elzárásra kerül iskola után, mert mindegyiküknél mobiltelefon volt órán, pedig nagyon jól tudták, hogy a tanáruk harap emiatt. Egy valaki azonban nem éli túl ezt a büntetést, ugyanis Simon allergiás rohamot kap, és végül nem tudják megmenti az életét. Első körben nincs semmi gyanús, hiszen habár mindegyiküket sokkolta az eset, egyikük sem gondol gyilkosságra. Csakhogy a rendőrség nyomozni kezd az ügyben, és egyre furcsább dolgok derülnek ki, kezdve attól, hogy miképp került mogyoró Simon vizébe, vagy miért nem volt EpiPen a nővérszobában, a furcsa autóbaleseten át, ami elterelte a tanár figyelmét, egészen addig, hogy miért voltak egyáltalán náluk ezek a mobilok. És akkor még itt van Simon blogja is, amiben a suli diákjainak titkait teregette ki eléggé kegyetlen módon, azaz igencsak sok ellensége lehetett, akik talán a halálát is akarták.

És ki ez a négy ember, akit a fiú megölésével gyanúsítanak? Nos, négy nem mindennapi karakter, az biztos: Bronwyn, a látszólag mintadiák, jó módú családból származik, kitűnő tanuló, a Yale-re akar menni tovább, úgy tűnik mindent tökéletesen csinál. Nate, a szöges ellentéte, mindig bajba keveredik, dílerkedéssel vádolják, szegény körülmények között él alkoholista apjával, anyja pedig elhagyta őket, a fiú egy valódi bűnbak típus. Aztán itt van nekünk Cooper, az iskola (egyik) szépfiúja, sportoló, egy igazi rendes srác. És végül Addy, a gimi egyik legnépszerűbb csaja, a legmenőbb pasi barátnője, mindenki vele akar barátkozni. Szóval ők lennének a mi négyesünk, akikben elsőre nincs semmi közös, mégis ők kerültek ennek a zavaros ügynek a középpontjába.

Egy hasonlóság azonban mégiscsak van bennük, mindegyiküknek van egy olyan titka (amit persze nem árulhatok el), amiről Simon tudott, és meg akarta írni a halála előtt, azonban erre nem kerülhetett már sor. Természetesen egyből rájuk terelődik a gyanú, hiszen egyrészt ők voltak jelen a halálakor, másrészt pedig egyikük sem akarhatta, hogy kiderüljön az igazság.

Bevallom, én az első pillanattól kezdve imádtam a főszereplőket, egytől-egyig: az okos, a rossz fiú, a sportoló és a népszerű, micsoda klisének hangzik, és közben mégsem az! Az írónő elképesztően jól ábrázolja azt, hogy a sztereotípiák, az emberekre aggatott címkék mennyire nem felelnek meg a valóságnak. Az igazság az, hogy egyikük sem az, akinek látszik, jóval többek annál. Mindegyikük életébe bepillantást nyerhetünk, és az ember ráébred, hogy mennyi minden áll egy személy története mögött, hogy miért hozunk olyan döntéseket, amilyeneket. Ráadásul, ahogy egyre jobban megismertem őket, úgy váltak egyre szimpatikusabbá. Egyikük élete sem könnyű, olykor rossz döntéseket hoznak, hiszen nagy rajtuk a nyomás, a család, a suli, a továbbtanulás, azaz olyanok, mint bármely diák. Így azon sem kell meglepődni, hogy mindegyiküknek van valamilyen titka, amit nem szeretnének, ha kiderülne, ami teljesen emberi dolog.

A krimi szálra is maximum pont jár az írónőnek. Az, hogy ki a gyilkos, hogy mi lesz az egésznek a végkimenetele, nagyon jól titokban tartotta, legalább is előttem. Egy idő után kezdtem gyanakodni, de McManus mindig úgy csavarta a szálakat, hogy elterelődött a figyelmem. Úgy gondolom, hogy ez a történet nagyon tanulságos lehet mindenkinek, de főként a fiatalok számára. Egyre többet fordul elő könyvekben (is) az iskolai zaklatás témája, ami nem csoda, hiszen nem könnyű manapság a középiskolásoknak. Habár ebben az esetben nem is pontosan ezt éreztem, inkább csak a szerencsétlen döntések és véletlenek vezettek el idáig, de az biztos, hogy jobban kellene figyelnünk egymásra, kevesebbet ítélkezni, hiszen nem vagyunk egyformák.

Sokat töprengtem azon, hogy ki a valódi áldozat ebben a történetben, és ki a rossz fiú. Még most sem tudnám megmondani, mert mindegyikük sokat vesztett emiatt, de az biztos, hogy egy életre megtanulták a leckét (kivéve Simont ugyebár). Talán a legérdekesebb az egészben, hogy (bármennyire is megszerettem ezt a négyest) Simon karaktere volt a legizgalmasabb számomra, még akkor is, ha csak az elején találkozunk vele. Nem véletlenül az egész sztorit áthatja a szelleme, és rengeteg minden derül ki róla végül. Úgy gondolom, hogy nagyon szomorú történet az övé, sok minden vezetett a halálig, ami talán lehetett volna változtatni. Őróla is nehéz véleményt mondai (főleg spoiler nélkül), hiszen szándékosan ártott az iskolatársainak a bejegyzéseivel, de mégsem tudom őt száz százalékig elítélni.

Annyit mindenképp megtanulhattunk ebből a történetből, hogy a dolgok nem csak feketék és fehérek, hanem nagyon is sokszínűek, összetettek. Nem skatulyázhatunk be senkit egy tette, vagy egy címke alapján, hanem igenis a dolgok mögé kell nézni. Én mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a könyvet, mert elképesztően magával ragadó, fordulatos, olykor hátborzongató, tele titkokkal, és egy jó nagy arcul csapással a végén. Azt meg csak hab a tortán, hogy van benne kettő szerelmi szál, ami egy kicsit enyhíti a hangulatot. Jó tanács az olvasáshoz: légy résen, figyelj minden apró részletre, gyanakodj mindenkiben, és nem bízz senkiben!


Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!  (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. - Megoldás: Bűnjelek)


Hatósági személynek az az eljárása, amellyel a felet személyi adatairól v. valamely üggyel kapcsolatos adatokról, tényekről, ismereteiről kikérdezi, és vallomását rendszerint jegyzőkönyvbe foglalja.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
10.07. CBooks
10.11. Könyvvilág
10.13. Olvasónapló
10.15. Spirit Bliss - Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése