„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. szeptember 25., kedd

Tricia Levenseller: A kalózkirály lánya


Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez - nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesitik az oldalakat - amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon!

Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. október 2.
Eredeti megjelenés: 2017


Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.
A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat.  Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába.
Tricia Levenseller első regénye, bővelkedik akcióban, kalandban, romantikában, sőt, még némi varázslat is keveredik a nyílt tengeren játszódó, magával ragadó történetbe.
Vitorlát bonts! Tengerre fel!

Repülj vele a kalandok és érzelmek tengerén!


A kalózokról szóló történetek mindig is vonzottak, hiszen rengeteg lehetőség rejlik bennük, legyen szó kalandról, izgalmakról, akcióról és persze némi romantikáról. Éppen ezért A kalózkirály lánya rögtön felkeltette a figyelmem, főleg mivel már nagyon rég olvastam könyvet a témában, ki voltam éhezve egy kis változatosságra.


A főszereplőnk, Alosa, aki - ahogy cím is mutatja - a kalózok királyának lánya. Alosa egy igazán kemény csajszi, akit nem nagyon lehet megfélemlíteni, talán az apján kívül, mindenesetre nagyon szívesen vállal bármilyen veszélyes kalandot, amit a kalózkirály rábíz. A történetünk is egy ilyen kalandot mesél el, hiszen a lánynak el kell raboltatnia magát az ellenséges kalózokkal, hogy felvigyék őt hajójukra, az Éjvándorra. Itt őrzik ugyanis a három részre szakadt térkép egyik felét, ami egy kincsekkel teli szigetre vezet. A darabok a három ősi kalózfejedelem leszármazottjainál vannak, az egyik természetesen Alosa apjánál, a másik Lord Jeskornál volt, őt azonban fiai megölték, így most valahol az Éjvándoron van eldugva Draxen kapitánynál, a harmadik pedig Vordan Seradé. A lányt tehát elrabolják váltságdíj fejében, miközben fogalmuk sincs arról, hogy egész egy nagyobb terv része. Alosát cellába csukják, ahol a kapitány öccse, Riden végzi a kihallgatásokat, hogy minél többet tudjanak meg a lány apjáról.


Nem mondhatnám, hogy túlságosan megkedveltem Alosát, igazság szerint nem igazán tudtam kiigazodni rajta. A lánynak elképesztő ereje van, ha harca kerül a sor, akkor bárkivel elbánik, aminek oka, hogy az apja konkrétan kínozta őt gyerekkorában, hogy minél erősebb és állhatatosabb legyen. Ezzel nagyon is tisztában van, és nem is állja meg, hogy elég gyakran a tudtunkra adja, úgyhogy a magabiztossága is megvan. Olykor-olykor azonban felbukkannak a felszínre a félelmei, a szorongásai, aminek bevallom, én örültem, mert nekem az nem jön be, ha egy karakter túl tökéletes, sohasem hibázik, igenis szoruljon bele némi érzelem is, és azt se felejtsük el, hogy egy nagyon fiatal lányról van szó, Alosa mindössze 17 éves. Az elején meg is ijedtem, mert csak egy lányt láttam, akit semmi nem érdekel, bármit megtenne a célja elérése érdekében, nem számít, hogy mondjuk hány ember sérül meg eközben, és most nem is csak az ellenségekről beszélek. Van egy titka is, ami viszont már sokkal érdekesebbé tette őt a számomra, sok mindent megmagyarázott a tetteivel kapcsolatban.


Természetesen Riden karaktere is nagyon fontos szerepet tölt be a történetben. A kihallgatások és egyéb találkozások alkalmával sikerül egy kicsit megpuhítania Alosát, és némi romantikus kapcsolat is kialakul közöttük, habár ez még nagyon kezdetleges. Riden egyébként nagyon titokzatos volt számomra, egyrészt hű a gonosz bátyjához, másrészt viszont mintha valami lappangana a háttérben, és sokszor siet Alosa segítségére. Mindenesetre nagyon bírtam a közös jeleneteiket, a szócsatákat, azt ahogyan egymást kijátszották (na jó legtöbbször Alosa járt túl a fiú eszén), igazán szórakoztató volt olvasni.


A könyv nagyon olvasmányos, nem hagyja, hogy letedd, csak ha nagyon muszáj, én konkrétan két olvasatra kivégeztem. Tetszett az írónő stílusa, könnyed, laza, humoros, ami tökéletes egy ifjúsági kalandos történethez. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb erőssége, hogy meg tud lepni, annyira magával ragad a történet, hogy nem veszed észre azokat a dolgokat, amik szinte végig az orrod előtt csücsültek. Egy ízig-vérig kalózos történetről van szó tehát, legendákkal, kincskereséssel, elrablással, váratlan fordulatokkal, mindez megfűszerezve egy természetfeletti szállal is. Kalózrajongóknak kötelező darab.


Bevallom, amikor elkezdtem a könyvet, nem tudtam, hogy egy sorozat első részéről van szó, viszont ahogy haladtam vele, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy folytatásért kiállt. A történet szinte minden szegmense nyitott kérdés maradt, kezdve a térkép harmadik részétől, ami ugyebár a harmadik kalózfejedelemség birtokában van, Alosa titkán át, egészen Riden kifürkészhetetlen személyiségéig, aki szerintem még fog meglepetéseket okozni a jövőben, arról nem is beszélve, hogy mi lesz a sorsuk a lánnyal. Első részhez képest viszont nem éreztem elég ütősnek, hiába zajlottak folyamatosan az események, a lényeges dolgok most lógnak a levegőben. Alosa személyiségének is van mit fejlődnie, habár arra mindig emlékeztetnem kell magamat, hogy nem egy felnőtt nő, hanem egy kamaszlány. Aztán itt van a rettenthetetlen kalózkirály is, akiről rengeteg mocskos dolgot tudtunk meg Alosa emlékeiből, viszont a történetben kb. két percig volt jelen, amit azért sajnálok, mert nagyon kíváncsi voltam rá. Na de, majd a folytatásban, amit szerintem el fogok mindenképpen olvasni, mert hiába nincs függővég, azért sok kérdés motoszkál a fejemben.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset?
De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell.
És hogy hogyan?
Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben.
Kincsvadászatra fel!

Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
09.25 - Könyvvilág
09.26 - Ambivalentina
09.27 - Deszy könyvajánlója
09.28 - CBooks
09.29 - Hagyjatok! Olvasok!
09.30 - Sorok között blog
10.01 - Dreamworld
10.02 - Kelly & Lupi olvas
10.03 - Nem félünk a könyvektől
10.04 - Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése