„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. szeptember 30., vasárnap

Stacia Deutsch: A ​barátságkód



A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg Stacia Deutsch A barátságkód c. könyve. A Kód, csajok, satöbbi sorozat első részében négy teljesen különböző fiatal lány kerül egy csapatba a kódoló szakkörben. Lucy, Sophia, Maya és Erin egy titokzatos feladat megoldása közben nemcsak a kódolás alapjait sajátítják el rövid idő alatt, hanem egy bimbózó barátság is kezdetét veszi négyük között. Ha ti is kíváncsiak vagytok a lányok kalandjaira, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a három példány egyikéért!

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2018. augusztus 21.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 164
Fordító: Neset Adrienn
ISBN: 9789634373506
Moly: https://moly.hu/konyvek/stacia-deutsch-a-baratsagkod
Megrendelés: http://kolibri.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/a-baratsagkod-kod-csajok-satobbi/


Stacia ​Deutsch számos New York Times bestseller gyerek- és ifjúsági könyv szerzője. Végre magyarul is megjelenő könyve a technológia és a kódolás világába vezeti be fiatal olvasóit. A Kód, csajok, satöbbi sorozat első kötetében, A barátságkódban az iskolai programozó szakkör hozza össze a lányokat, akik csakhamar egy megoldandó rejtéllyel találják magukat szembe…
Tudod, mi az a kódolás? Amikor te mondod meg egy számítógépnek (vagy egy iPhone-nak vagy egy robotnak), hogy mit tegyen. Ha megtanulsz programozni, a lehetőségek száma végtelen: készíthetsz játékprogramot, appot, de fel is találhatsz valamit.
Lucy is alig várja, hogy elkezdődjön a programozó szakkör a suliban. Ám ott pechére azokkal a lányokkal kerül egy csoportba, akiket inkább elkerülni szeretett volna, és végtelenül lassan haladnak az anyaggal is.
Közben viszont sorra kapja a kódolt üzeneteket. Hogy megértse a programozói nyelven írt leveleket, segítséget kellene kérnie valakitől… De kitől? Lucy hamarosan rájön, hogy a programozás – éppúgy, mint a barátság – időt és kitartást igényel, de egyben a legnagyobb buli is.

Megvan a bája azoknak a könyveknek, amikben a főszereplők még csak általános iskolába járnak, sokkal ártatlanabb, nyugisabb, mintha mondjuk már kamaszokról lenne szó, emellett egyfajta nosztalgikus érzés olvasni őket, éppen ezért olykor muszáj beiktatnom egy-egy ilyen történetet.

A barátságkód a Kód, csajok, satöbbi sorozat első része, meglepően rövid, de annál tartalmasabb. A főszereplő Lucy, a hatodik osztályt kezdi meg éppen, aminek nagyon örül, mivel ez azt jelenti, hogy végre eljárhat a kódoló szakkörbe. Már régóta várja ezt a lehetőséget, hiszen úgy gondolja, ha megtanul kódolni, akkor létrehozhat egy applikációt, amellyel segíthet a nagybátyjának, aki rákos beteg, és mindig elfelejti bevenni a gyógyszereit. Szóval a történet elején Lucy lelkesen robog az új szakkörre, és alig várja, hogy bekapcsolhassa a számítógépet és megtanuljon a kódolni. Csakhogy a tanárnő keresztezi a terveit, ahelyett, hogy a gépen dolgoznának, teljesen másképpen szeretné megértetni a gyerekekkel az alapokat. Ráadásul nem elég, hogy Lucy nem tanulhat a számítógépen, a szakkörben lévőket csoportba osztja a tanárnő, és három olyan lánnyal lesz együtt, akikkel nem szeretne: Sophiával, akivel kisebb korukban jóban voltak, de aztán valami miatt megromlott a kapcsolatuk. Aztán itt van a divatos Maya, akit nagyon félelmetesnek talál, végül pedig Erin, az új lány, aki igazából csak azért került be ebbe a szakkörbe, mert már csak itt volt hely. Lucy tehát nagyon kétségbeesik, hiszen nem csak hogy nem tanultak semmit az első órán a kódolásról, de ráadásul még olyan lányokkal került egy csapatba, akikkel nem igazán tud mit kezdeni.

Lucy egy nagyon szerethető karakter, szívfájdítóan édes, ahogyan szeretne segíteni nagybátyján. Sajnos azonban a kódolást, ahogy a legtöbb fontos dolgot, nem egy nap alatt tanuljuk meg, és erre neki is rá kell ébrednie. Lucy csüggedtsége nem is tart aztán túl sokáig, ugyanis igazán furcsa feladatokat kap egy titokzatos személytől, amiket megoldva ráébred, hogy bizony valaki a kódolás alapjait szeretné megtanítani neki. Ráadásul a feladatokat nem tudja egyedül megcsinálni, hanem valamelyik csapattársának mindig vele kell lennie. Így történhet az, hogy feladatról feladatra egyre közelebb kerül a többi lányhoz, és ráébred, hogy igazából mennyire jó fejek, és nem olyan félelmetesek, mint azt elsőre gondolta.

Tőlem távolabb nem is állhatna a kódolás, azonban ebben a történetben igazán érthetően és humorosan magyarázta el Stacia Lucyéknak (és persze az olvasónak) az alapokat. Tetszett a történet ártatlansága, a stílusa nagyon könnyed volt, csak úgy pörögtek a lapok, de azért volt mondanivalója is. Szerintem ez a könyv tökéletes lehet olyan fiataloknak, akikkel szeretnénk megszerettetni az olvasást.

Végül természetesen kiderül, hogy ki volt a titkos feladó, miközben Lucy sok mindent meg tudott a kódolásról, de arra mindenképp ráébredt, hogy nem tud gyorsan jó munkát végezni, hogy idő kell a tanuláshoz, a közös kalandjuk során pedig sok új barátra tett szert, ami miatt szintén érdemes volt elkezdenie a szakkört. A sorozat következő részében pedig már egy kódoló versenyen szeretnének részt venni a lányok, ami természetesen biztosíték az újabb kalandra.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
A játékban kódolni nem, viszont egy kis matek példát kell megoldanotok. Minden állomáson találni fogtok egy kérdést, amire a válasz valamilyen szám lesz. A csavar az, hogy ne csak a válaszokat írjátok be a rafflecopter dobozba, hanem a végén adjátok össze a válaszokban szereplő számokat, és a kapott eredményt írjátok be a doboz “végösszeg” sorába.

Hányadik osztályba jár Lucy?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
09.30. Könyvvilág
10.02. Olvasónapló
10.04. KönyvParfé
10.06. Spirit Bliss Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése