„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. február 18., vasárnap

Sara Raasch: Jég, ​mint tűz


Hosszú várakozás után végre olvashatjuk a Hó, mint Hamu trilógia második részét a Twister Média jóvoltából és megismerhetjük Meira további küzdelmét a Télországának megmentéséért!
Tartsatok velünk a blogturné három állomásán, ahol bloggerek véleménye mellett egy nyereményjátékot is találtok, melyen megnyerhetitek a Jég, mint tűz egy példányát!


Könyv adatai
Kiadó: Twister Media Kiadó
Megjelenés: 2017. október 15.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 560
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9786158041508



Három ​hónap telt el azóta, hogy Télország lakói felszabadultak, Tavaszföld királya, Angra pedig eltűnt. Minden nagyrészt Cordell segítségének volt köszönhető.
Meira királynő csak azt akarja, hogy a népe biztonságban legyen. Amikor eladósodásuk Cordell országa felé arra kényszeríti a télországiakat, hogy adósságukat ásványkincseik bányászatával egyenlítsék ki, nagy erejű és feltehetőleg veszélyes tárgy kerül elő a földből: Primoria elveszett mágiasztere. Amikor a világnak legutóbb ilyen varázslathoz volt hozzáférése, az nagy pusztulást hozott. Így amikor Cordell királya parancsot ad, hogy Meira és Theron induljon küldetésre, hogy felfedezzék a mágiaszter titkait, Meira azt tervezi, hogy szövetségesek toborzására használja az utazást. Célja, hogy a mágiaszter elzárva maradjon, és Télország biztonságban lehessen… akkor is, ha ez szakítást jelent Theronnal. De vajon sikerülhet ez úgy, hogy közben ne veszélyeztesse szeretett népét?
Mather csak szabad akar lenni. A télországiak által elszenvedett borzalmak még frissek és fájók Jannuari lakóinak életében. Olyannyira, hogy ettől Télország sebezhetővé válik Cordell agressziójával szemben. Amikor Meira elindul szövetségeseket keresni, Mather úgy dönt, a saját kezébe veszi Télország biztonságát. Vajon vissza tudja építeni lerombolt királyságát, és képes lesz megvédeni népét az új veszélyektől?

Ahogy egyre szorosabbra szövődik az árulás és a hatalom hálója, Theron a mágiáért harcol, Mather a szabadságért… Maira pedig rádöbben, hogy talán nemcsak Télországért, hanem az egész világért kell harcolnia.


Folytatódik a Hó, mint hamu sorozat a Twister Media gondozásában. Az első kötet többé-kevésbé pozitívan zárult, hiszen Meirának sikerült felszabadítania Télországot, és úgy tűnik Angrát is legyőzték. Persze ez a béke csak pillanatnyi, csak egy látomás, Sara Raasch tesz arról, hogy az olvasó ne unatkozzon, ne ringassa magát abba a hitbe, hogy Meira és a télországiak nyugodtan épülhetnek fel - hiszen szinte az első pillanattól kezdve érződik, hogy semmi sincs rendjén, hogy valami készülődik a háttérben.

A történet elején Télországban járunk, az első könyvhöz képest nagyon megváltoztak az erőviszonyok Meria és a hét társa között. A legfontosabb, hogy Meira a királynő, minden felelősség, amitől rettegett, ami eddig Mather vállát nyomta, rá hárul. Szerettem Télországban járni, az itteniekről olvasni, még akkor is, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam volna. Hiszen hiába szabadult fel Télország, a sebek, amik a sokévnyi rabszolgaság alatt alakultak ki, nem gyógyulnak meg egykönnyen. Az emberek gyengék, betegek, idő kell ahhoz, hogy meggyógyuljanak, megerősödjenek, és nemcsak testileg... sőt! Ráadásul ez a béke igencsak törékeny, hiszen itt vannak a Cordelliek, itt van Noam, aki ugyebár segített a felszabadulásukban, most behatja rajtuk ezt az adósságot. Az alapfelállás tehát ez, nagyon tűnik, hogy Télország egyik rabszolgaságból a másikba esett.


"Nem is tudom. Csak szeretem elképzelni a lehetőségeket. Ez is a szabadság része… hogy álmodozhatunk, és tudjuk, hogy megtörténhetne, ha akarnánk."

A történetet két szemszögön keresztül olvashatjuk, Meria mellett - végre - Mather gondolatait is megismerhetjük. Azért is mondom, hogy végre, mert így egy kicsit jobban megismerhettem Mather érzéseit, korábbi döntéseinek okait, ami segített abban, hogy közelebb kerüljön hozzám. Úgy gondolom, mindenképpen jó döntés volt az írónő részéről, hogy a fiú nézőpontját is megismertük, mert a két szereplő útja kettéválik a regény nagy részében, és így figyelemmel követhetjük mindkettejük cselekedeteit. Meira Theronnal ellátogat néhány másik királyságba, hogy egyrészt Noam zsarolására megtalálják a kulcsokat, amik a Bűvösség-barlang bejáratát nyitják, másrészt viszont Meria szövetségeseket keres Cordell ellen. Míg Mather Télországban marad, és a saját maga módján próbál segíteni, erősíteni az itt élőket.

Ebben a kötetben Mather nagyon sokat változott jó irányba szerintem, vagy csak lehet azért érzem így, mert most már ismerem a gondolatait. A Télországban maradtak közül ő a legerősebb egyéniség, Sir hatalmas csalódás volt nekem, elfordította a fejét a problémák elől - remélem a harmadik részben ez megváltozik. Mather viszont tervezett, harcolt, néhány társával együtt - az Olvadás ivadékai - összefogtak, és próbáltak harcolni, erősödni. Egyáltalán nem érdekelte, hogy már nem ő a király, csak a legjobbat akarta a felszabadult népnek, és persze Meirának is...

Ezalatt az idő alatt pedig Meira Theronnal, Conallal, Carrigannal Nessával és Denderával ellátogattak Nyárföldre, Yakimba és Ventralliba. Nagyon érdekes volt olvasni ezekről a királyságokról, megismerni a kultúrájukat, erejüket, érdekeiket. Az biztos, hogy egyik királyság sem tökéletes, mondhatni mindegyik csak a saját érdekét nézi. Viszont kaptunk új, érdekes és persze titokzatos szereplőket is, köztük a legszimpatikusabb Nyárország hercegnője, Ceridwen volt. Már a könyv elején is különösen viselkedett Theron herceg, viszont az út során egyre furcsább lett, amire szerencsére Meira is ráérzett, és egyre jobban eltávolodtak egymástól, egyre több titok került közéjük. A vége pedig ójajj, remélem azért akármennyire is megváltoztak a dolgok, mégsem marad így a herceg. Sajnálnám.

Mondjon bárki bármit, nekem Meira nagyon szimpatikus volt ebben a részben. Igen hozott rossz döntéseket, és igen sokszor nem tudta eldönteni, hogy mit akar, de pont ettől volt ő szerintem annyira emberi. Hiszen egy harcos lányra ráerőltettek egy királynői szerepet, aki eddig erővel volt képes csak harcolni, most ésszel kénytelen, és politikai intrikákkal, szavakkal kellett felvennie a kesztyűt. Az biztos, hogy bármit tett, az Télországért, a népéért tette. És őszintén szólva amennyi titok, csavar volt ebben a könyvben, nem csodálom, hogy olykor nem tudta, mit tegyen, mi a legjobb döntés.


"Ritkább a jó és erős, mint a jó és gyenge ember. Azok teszik tönkre a világot. A jók, de gyengék. Akik jót akarnak, de mások véleménye alatt görnyedeznek, míg jó szándékuk számtalan életet tönkretesz."

Unalmasnak egyáltalán nem mondanám a történetet, de mindenképpen lassabb lefolyású, és mondhatni az utolsó 150 oldalon indulnak be igazán az események. Itt viszont már annyi minden történik, hogy azt sem tudtam, hová nézzek. Egyrészt az írónő sok mindenkit megöl, ami eléggé sokkolt (és igen, fájt is), másrészt pedig annyi mindenről hull le a lepel, hogy csak tátogni tudtam. Tipikusan pont amikor elkezdődne a lényeg, akkor ér véget az egész, Raasch eléri, hogy tűkön ülve várd a folytatást. Lényeg a lényeg, én mindenképpen ajánlom azoknak, akik már olvasták az első részt, mert nem egy felesleges, erőltetett második kötetről van szó, hanem nagyon is vibráló, izgalmas és fordulatos. A szereplők változnak, fejlődnek, meglepnek minket. Nagyon sok az elvarratlan szál a végén, sőt igazából szinte minden szereplő sorsa egy hatalmas kérdőjel, elképesztően kíváncsi vagyok a befejező kötetre! Ó, és borító - persze mondanom sem kell - még mindig gyönyörűséges!

Értékelés: 5/4


Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,
NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyvben nagy szerepet kapnak a magiszterek, amik varázserővel vagy különleges mágiával felruházott ékszerek/tárgyak. Hasonló tárgyakkal már találkozhattunk a szórakoztató irodalomban, ezeket keressük, melyekhez segítségül egy-egy idézetet osztottunk meg.


"– Az rendben van, hogy valahogy tönkretesszük a _____________ – töprengett hangosan Ron –, de miért ne tudna a benne lakó lélekdarab egyszerűen átköltözni másvalamibe?

– Nem tud, mert a _________ az élő ember pontos ellentéte."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.18. Könyvvilág
02.19. MFKata gondolatai
02.20. CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése