„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. február 19., hétfő

Donna MacMeans: Mámoros ​ölelés


Újabb történelmi romantikus regény jelent meg a General Press Kiadónál Donna MacMeans tollából. Ezúttal gyönyörű skót tájakra kalauzolja el olvasóit az írónő, ahol az angol alkoholellenes Claire Starke és egy skót szeszfőzde tulajdonosa között izzik fel a romantikus szenvedély. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen alakul e két teljesen ellentétes személy románca, akkor tartsatok a turné 5 bloggerével, és játsszatok a könyvért.

Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2018. február 7.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 248
Fordító: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634521327



Claire ​Starke nem táplál hiú reményeket a jövőjével kapcsolatban. A külseje és a hozománya egyaránt szerény, így végleg letett arról, hogy egyszer megismeri az igaz szerelmet, és férjhez megy. Ehelyett két, egészen más jellegű szenvedély tölti ki az életét: az alkohol elleni elszánt küzdelem és az, hogy megóvja az ártatlan ifjú hölgyeket a tisztességtelen szándékú férfiaktól. Így hát amikor az egyik barátnője váratlanul elutazik Skóciába, hogy válaszoljon egy whiskyfőző földesúr gyanús házassági hirdetésére, Claire úgy érzi, meg kell mentenie a lányt a feltehetőleg iszákos és buja gazembertől. Arra azonban egyáltalán nem számít, hogy harcias viselkedése felkelti a skót uraság figyelmét, őt pedig annyira elbűvöli a férfi, hogy minden elvét hajlandó sutba dobni miatta.

Vajon létezhet-e szerelem két ennyire különböző személyiség között, vagy a köztük felizzó szenvedély csupán az ellentétek vonzásának köszönhető? Donna MacMeans bájos humorral és csipetnyi erotikával fűszerezett regénye élvezetes olvasmány lehet mindazoknak, akik erre a kérdésre keresik a választ.


Amikor megtudtam, hogy újabb regény érkezik a General Press Kiadónál Donna MacMeans tollából, repestem örömömben. A Chambers testvérek sorozatát nagyon szerettem, éppen ezért az egyik kedvenc történelmi romantikus írómról van szó. Ráadásul a fülszöveg is igencsak kecsegtető volt, hiszen Skóciában járunk, egy skót whiskyfőző az egyik (a férfi!) főszereplőnk, ami már önmagában is félig nyertes ügy számomra.

A történetünk női főszereplője az angol Claire Starke a Szolid Hölgyek Társaságának tagja, emellett pedig a világ talán legnagyobb alkoholellenes nője. Ez persze nem csoda, hiszen egész gyerekkorát az alkoholista édesapjával élte le, aki sokat bántalmazta őt mind testileg, mind lelkileg. Ez természetesen beleivódott az egész lényébe, éppen ezért, amikor megtudja, hogy egyik védence és barátnője Skóciába készülődik, hogy megismerkedjen a whiskyfőző Cameronnal, a nő utánasiet, hogy "megmentse" őket. Meg kell hogy mondjam imádtam Cameron és Claire találkozásának pillanatát, annyira humorosan oldotta meg az írónő. A skót földesúr persze egyáltalán nem akar magának feleséget, csak az édesanyja erőlteti a dolgot, viszont Claire és barátnője egy kisebb baleset miatt Skóciában kényszerül maradni, ami adja a lehetőséget, hogy jobban megismerje Cameront és az ő "ördögi tevékenységét".


Talán mondanom sem kell, hogy a humor adott a történetben, ami egyrészt ered abból, hogy egy angol hölgy és egy skót hm... lazább gondolkodású férfi a főszereplő. Persze Claire-t sem mondanám éppen úri hölgynek, ő is eléggé gyakorlatias, mindenesetre a kettejük közötti nézetkülönbségek nem kevés szócsatához vezetnek. Természetesen Cameron az első perctől kezdve látja Claire makacs elszántságát az alkohol ügyében, és nem hagy ki egy pillanatot sem, hogy ne mondjon neki ellent. Valószínűleg ebből kifolyólag a kémia nagyon működik a párosunk között, Cameron érdeklődését hamar felkelti a határozott, dacos angol nő, és persze Claire sem közömbös az erős, karakán skót férfi iránt.

Mindezek ellenére a nézetkülönbségek megvannak, és erre épít az egész történet. Hiszen Claire akármennyire is vonzódik a férfihez, mégiscsak egy szeszfőzde tulajdonosa, és neki pedig az a célja, hogy bezárassa a kocsmákat, amik - véleménye szerint - rengeteg családot tönkretesznek. És akármennyire humoros és könnyed a történet, mégiscsak fontos üzenete van a mai világra nézve is. Claire-nek abban mindenképpen igaza van, hogy az alkohol rengeteg embert, és ezáltal rengeteg családot tönkretesz, viszont a kocsmák hibáztatása és bezárása aligha segít, inkább az egyéneknek kellene segíteni. Az írónő elég nagy párhuzamot von a londoni és a skót kocsmák között, míg a nagyvárosban csupa szörnyű alakkal van dolga a lánynak, addig a skót kis faluban a jókedv, egyfajta közösség alakult ki a kocsmákban. Persze ez is csak egy illúzió, hiszen Skóciában is ugyanúgy akadnak családok, akiket tönkretesz az italra költött pénz vagy éppen az agresszió. Mindenesetre Claire-nek hosszú utat kell megtennie, hogy ráébredjen, általánosítani nagy csacskaság ebben a témában, az egyéneknek van szüksége segítségre, amit aztán nagyon jól meg is old az írónő végül.

A könyv tehát mindenképpen bájos és humoros, de azért tanulságos is. Claire egy igencsak makacs teremtés, de Cameronnak, a gyönyörű helyszínnek és az új tapasztalatainak hála ráébred, hogy a dolgok nem csak feketék vagy fehérek, hogy igenis létezik olyan megoldás, ami mindenkinek jó. És amikor ő maga is megtapasztalja, a khm... bűnös élvezet egy fajtáját, na jó két fajtáját, már ő is kezd ráébredni erre. Cameron pedig egy tipikus skót, már olyan értelemben, amit mi, a női romantikus regényeket olvasók elvárunk: jó kiállású, határozott, jókedvű és persze csábító! Jó páros voltak ők ketten, a vége is nagyon cameronos volt, habár egy kicsit még olvastam volna róluk! Az írónő és a műfaj rajongóinak biztosan tetszeni fog a történet, én is tudom ajánlani!

Amit érdemes még tudni - és amire én is csak az olvasás alatt ébredtem rá -, hogy a Mámoros ölelés a Casanova érintése folytatása, a The Rake Patrol sorozat második része. Az a bizonyos hölgytársaság, a Szerelmi Őrjárat egy tagja, Edwina Hargrove már korábban megtalálta a párját. Én mint mondtam, nem olvastam, nem is tudtam róla, mindenesetre enélkül is olvasható/élvezhető a Mámoros ölelés.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK

A skótok kedvenc italai közé tartozik a skót whisky, ami a könyvünkben is fontos szerepet kap. A nyereményjátékunk során kicsit mélyebbre ásunk eme nemes ital gyártásának folyamatában. Minden blogon találni fogtok egy-egy leírást a whisky előállításának lépései közül, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába az eljárás nevét. Ha végigkövetitek az állomásokat, a legvégén megkapjátok a skót whisky előállításának receptjét.

A cefrézés során keletkező cukros oldatot az erjesztőkádakba töltik, élesztőt adnak hozzá, minek hatására megkezdődik az (...). Ez kb. 72 órán keresztül tart, míg végül egy kb. 8%-os alkoholtartalmú „sörszerű” (...) keletkezik.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.17. Kristina blogja
02.19. Könyvvilág
02.21. Insane Life
02.23. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése