„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. január 30., kedd

Benina: Mindig ​és Soha


Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Benina legújabb regénye, A túlélés szabályai 1. - Mindig és soha egy. Az írónő ezúttal új terepen próbálta ki magát. Kalandozz te is vele, és ismerd meg a történetet  a Blogturné Klub négy bloggerével. Természetesen a turné végén egy példányt is nyerhetsz a könyvből.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2017. december 15.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 424
Fordító: -
ISBN: 9789634572916



Te talpra tudnál állni a legnagyobb szörnyűségek után?


Faith Morgan mindent elveszített.
Két hét pokol után a tanúvédelmi programba kerül. Nem térhet vissza az otthonába, többé nem láthatja a legjobb barátnőjét, elvették az álmait, hitét megváltozott a kinézete, és elvesztette még a nevét is.
Faith többé nem létezik, Honey lépett a helyére.
Vajon rábízhatja magát az ügynökre? Biztonságban lesz az új otthonában? Okos dolog-e közel engedni magához a kisváros egyik legnagyobb szívtipróját?
Bray den Holmes mindent maga mögött hagyott.
Kétszer segített nagybeteg öccsén, de végül mindkettejük talpa alól kicsúszott a talaj. Zach depresszióba süllyedt, Bray pedig bulit bulira halmozott, hogy azt érezze, él. Elmenekült a családja közeléből, és egyetlen ember van, akinek a kedvéért hajlandó hazatérni: az öccse.
Ki az a titokzatos lány, aki nemcsak a kisfiút, hanem Brayt is vonzza, mint a mágnes? Miért olyan ellenséges? Miért olyan óvatos? Honnan származnak a sebhelyei?
Faith szeretné meghúzni magát, Bray viszont szeretné megérteni őt.
Egyikük sem tud szabadulni a másik hatása alól – és talán nem is akarnak.
Csakhogy Faith vészterhes múltjával nem könnyű szembenézni.
Vajon mit bír ki a szerelmük? És mit tehetnek, ha a kisvárosban felbukkan a legnagyobb ellenség?

Egy erős lány és egy különleges fiú története. Merülj el benne!

Benináról egyértelműen a fantasy műfaj jut eszembe, hiszen én is olvastam annak idején a Bíborhajú sorozatából több részt is. Amikor megtudtam, hogy új könyve jelenik meg, nagyon izgatott lettem, hiszen korábban már megszavaztam neki a bizalmat. Aztán amikor láttam, hogy egy teljesen más műfajt fog a Mindig és Soha könyve képviselni, nem mondom, meglepődtem. Szerencsére túl sokáig nem agyaltam ezen, és belevágtam az olvasásba!
A történetünk főszereplője Fatith – később Honey -, akit bátyjával, Josiah-val együtt elrabolnak és két héten keresztül kínoznak. Szerencsére sikerül kimenekülniük, azonban a lány testvére megsérül, így egy ideig egyedül kell szembenéznie a múlt árnyaival. Na jó, nem teljesen egyedül, ugyanis a szabadulásuk után, a fogva tartóinak tárgyalásai még tartanak, Faith új személyazonosságot kap, el kell költöznie, teljesen új életet kell kezdenie. Egy ügynök, Crayne tart vele, aki - egyébként nagyon szimpatikus karakter - nemcsak védelmezi, de tanítja is őt az önvédelemre, harcra, a túlélés szabályaira. Így válik Faithből Honey, egy megtört, de kemény, zárkózott lány, aki senkit nem akar közel engedni magához. Csakhogy az élet nem mindig úgy alakul, ahogy azt eltervezzük, Honey edzőtermében feltűnik egy furcsa, visszahúzódó kisfiú, aki csak a lánnyal hajlandó edzeni. Talán amiatt, hogy túlságosan is sok hasonlóságot vél felfedezni maguk között, a lány elvállalja, csakhogy ezzel együtt jár a fiú bátyjának állandó figyelő tekintete is, ami teljesen összezavarja Honey-t.


A könyv eléggé megrázott, főleg a múltba, arra a bizonyos két hétre való visszatekintések. A testvérpár elrablója, Russo, és az emberei szörnyetegek, kegyetlenül elbántak velük, többször is kiakadtam, szerintem egy tizennyolcas karika simán elférne a könyvön. Ezek a sebek – mind külső, mind belső – pedig örökké beszívódtak Honey bőre alá, megváltoztatták, formálták őt. A félelmek, a rémálmok és aztán a pánikrohamok innentől kezdve végigkísérik az életét. Honey számomra egy nagyon szerethető karakter volt. Rengeteg szörnyűség történt a főhősnőnkkel a történet során, mégis mindig újra talpra áll, nem hagyja, hogy legyőzzék a félelmei, küzd, edz, próbál túlélni. És habár úgy tűnik, egy igazi kemény dió, mégis sikerül Braynek a bőre alá férkőznie, a lány egy idő után próbál bízni a fiúban, elhinni, hogy igenis képes egy normális emberi kapcsolat kialakítására.
És ha már Bray. Habár az ő élete sem mondható könnyűnek, mégis felüdülés volt olvasni róla Honey kemény gondolatai után. A fiú problémái főként a családjára koncentrálódnak, a merev, távolságtáró kapcsolata a szüleivel, de főként kisöccsével, Zach-kel. Amin aztán természetesen Honey jelenléte oldani fog, ahogy egyre többet jár Zach-hez a lány, úgy orvosolja – akaratlanul is – kettejük kapcsolatát.
Ha valami, akkor a szerelmi szál kellett ebbe a történetbe. Annyi szörnyűség, reménytelenség itatja át Honey múltját és bizonytalan jövőjét, hogy szükség volt egy olyan kitartó karakterre, mint Bray, aki a maga „hétköznapiságával” visszarántja a lányt a sötétségből. A tipikus pasis viselkedés, az incselkedő flörtölés, a szócsaták, amik kettejük között zajlanak nagyban oldotta a könyv súlyos hangulatát. Tetszett, ahogy lassacskán, lépésről lépésre alakult ki közöttük a bizalmasabb kapcsolat, így sokkal hihetőbb, valóságszagú volt. Aztán amikor már együtt voltak, fellélegezhettem, előtört belőlem a kislányos, ábrándos énem, élvezettel olvastam a boldogabb, és ó igen, a pazarul felvázolt érzékibb sorokat.
A könyv vége talán egy kicsit túl szappanoperás lett számomra, az események ismétlődése, Bray hősiessége túl sok volt nekem, jobban örültem volna, ha simán Honey gyógyulásáról, továbblépéséről, túléléséről szól a történet, minthogy újra játszódjon a lemez. Persze kellett az a bizonyos tetőfok, amikor a feszültség a legmagasabb szinten van, amit folyamatosan előkészített az írónő a háttérben. És azt is látom én, hogy egy sorozat első részéről van szó, szóval végleges lezárásban nem is kellett volna reménykednem, mindenesetre függővégről nincs szó, de érződik még sok megválaszolatlan kérdés a levegőben. És kíváncsi vagyok, mit hoz még ki ebből a történetből Benina.


Minden hibájával együtt beleszerettem a történetbe, ismét sikerült elvarázsolnia Beninának. Faith/Honey egy olyan karakter, akivel a legtöbben képesek azonosulni, empátiát vált ki az olvasóból, és azt a késztetést, hogy szurkoljunk neki, hogy sikerüljön legyőznie a múltját és saját magát is. A szerelmi szál is jól kidolgozott volt, Bray egy olyan karakter, aki megdobogtatja sokunk szívét. Szóval mindenképpen ajánlom, de ahogy utaltam is rá, inkább a felnőtt korosztálynak, mert van mit feldolgozni benne.

Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK
Benina első regénye A Boszorka fénye volt, ezért a mostani játék híres boszorkány karakterekhez kapcsolódik majd. A turné állomásain boszorkány karakterek fényképeit találhatjátok, a feladatotok, hogy beírjátok az adott karakter teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
01.30. Könyvvilág
02.01. Sorok Között
02.03. Spirit Bliss
02.05. MFKata gondolatai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése