„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 19., kedd

Matt Haig: A ​lány, aki megmenti a karácsonyt


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2017. november 27.

Eredeti megjelenés: 2016

Oldalszám: 340 oldal

Fordító: Magyari Andrea
Illusztrálta: Chris Mould
ISBN: 9786155591563


Ahol ​A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. 

Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. 

A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát. 

Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…




Egy évvel ezelőtt jelent meg A fiú, akit Karácsonynak hívnak könyv Matt Haigtől. Akkor azt gondoltam, hogy ez már egy lezárt történet, de mint kiderül, tévedtem: idén ugyanis kijött a folytatás, A lány, aki megmenti a karácsonyt. Természetesen nagyon kíváncsi voltam arra, hogy Matt Haig miképpen fogja továbbszőni a cselekményt, hiszen emlékszem, annak idején mennyire elvarázsolt Karácsony apó története.
Talán még emlékezetek (ha nem, hát akkor most jól figyeljek), hogy az első könyvben magának a Mikulásnak a történetét ismerhettük meg: kiderült, hogy miként élt a szegény Nikolas gyerekkorában, hogyan került Koboldfalvára, és mégis hogyan válhatott belőle (egy emberből!) talán a legtöbb varázslattal rendelkező személy, a világon minden gyermek legjobb barátja, maga a Mikulás – természetesen óhajtósóhajtó varázslattal. Szóval a történetünk még nem ért véget, az biztos, hiszen előzőleg kiderült, hogy a Mikulás már létezik, a játékok is megvannak, viszont ahhoz, hogy ezeket egyetlen éjszaka alatt ki tudja osztani minden gyermeknek, bizony sok-sok csodára van szükség, amihez pedig nem kell más, mint hogy a gyerekekben lakozzék remény. Bizony, a remény a legfontosabb ebben a történetben, ugyanis e nélkül még a legvarázslatosabb ember, a Mikulás sem tudja teljesíteni a gyerekek kívánságát.
Szerencsére az első évben minden összevág, még akkor is, ha a világon csak egyetlen gyermekben pislogott a remény, ez elég volt, ahhoz, hogy Mikulás tejesíteni tudja a feladatát. Úgy ám, Reményi Ameliában annyi remény gyűlt össze, amennyi elég volt az egész világ, összes gyerekének! Ha ez nem csoda, hát akkor nem tudom, mi az! A második évben azonban már minden elképzelhető szerencsétlenség megtörtént, ami megakadályozta a Mikulást abban, hogy kivigye az ajándékokat: trollok támadták meg Koboldfalvát, ráadásul a Mikulás most Ameliára sem számíthatott, hiszen a lány teljesen reménytelennek látta saját helyzetét. A harmadik év sem indul éppen simán, éppen ezért a Mikulás útra kel, hogy megtalálja azt a 10 éves kislányt, aki annak idején megmentette az első karácsonyt, hiszen az nem lehet, hogy akiben valamikor oly sok reménység élt, most minden bizakodást elveszítsen!
Matt Haig az előző könyvhöz hasonlóan, ismét úgy mesélte el a történetet, hogy a nehezebb pillanatoktól haladtunk a csodás boldog befejezésig. Az elején megismerjük Ameliát, aki habár valamikor nagyon erősen hitt, éppen karácsonykor veszíti el édesanyját, majd pedig egy szörnyű ember, Ádáz úr karmai közé kerül, aki a Dologházba zárja az árván maradt kislányt. Így nem is csoda, hogy a lány már nem, vagy csak alig képes hinni a csodákban, de főképp magában a Karácsony apóban. A következő karácsonyon azonban minden megváltozhat, hiszen úgy esik, hogy maga Karácsony apó – akibe már szinte képtelen volt hinni a lány – jelenik meg a komor Dologházban, hogy kimentse őt.

Őszintén megmondom, hogy az előző rész után már nem voltam benne biztos, hogy lehet-e fokozni ezt a történet. Hatalmasat tévedtem! Ez a karácsonyi mese két szálon futott, egyrészt Koboldfalván, az apró és általában vidám lények most a trollokkal próbálták felvenni a harcot, másrészt pedig Amelia életéről olvashatunk. Mindkét részletet másért szerettem: a koboldok rendkívül aranyosak és szórakoztatóak voltak, Bohó, Mimóka és Himihumi kifejezetten a kedvenceim voltam. Amelia része pedig egyértelműen a szívem legmélyére hatott, a lány, aki éppen karácsonykor veszíti el szeretett édesanyát, hatalmas együttérzést váltott ki belőlem. Minden rossz ellenére egy nagyon erős kislányról olvashattok a könyvben, aki annyi nehézség után is tudott még végül hinni: azt hiszem ez a gyerekek egyik legnagyszerűbb tulajdonsága.

Matt Haig azért természetesen megőrizte a humorát is, és okozott meglepetéseket is. Visszatértek régi kedves és persze apró szereplőink, de újakat is megérintett a varázslat. Ha szeretnének megismerni a lányt, aki egyedül – na jó cicájával együtt – képes megmenti a karácsonyt, ha szívesen kiderítenétek, hogy mégis miképpen fog a Mikulás egy nagyon rövid éjszaka alatt megmenti egy kislányt és kihordani kétszázhuszonhétmillió-nyolcszázkilencvenkétezer-kilencszázötvenegy ajándékot – ó és ha Charles Dickensszel is örömmel találkoznátok, akkor ezt a történet mindenképpen el kell olvasnotok!



Értékelés: 5/5




NYEREMÉNYJÁTÉK

Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák - karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep.

Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.



nász

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!






További állomások
12/19 Könyvvilág
12/20 Zakkant olvas
12/21 Deszy könyvajánlója
12/22 KönyvParfé
12/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése