„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. október 11., szerda

Jeff Wheeler: A királynő méregkeverője


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Jeff Wheeler népszerű sorozatának első része, A királynő méregkeverője. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a bátor kisfiú, Owen cselszövésekkel teli kalandját, aki a király kémeit elkerülve és  szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. szeptember 29.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 376
Fordító: Varga Tibor
ISBN: 9789634570974
Egy fiúból férfi lesz – és nagyszerű ember.
Severn Argentine király messzi földön hírhedt: trónbitorló, a törvényes örökösök gyilkosa, az árulás kegyetlen megtorlója. Kiskaddon hercege veszélyes játékba kezd, hogy a királyt letaszítsa a trónról… de veszít. Cserébe a király fogságába kell adnia fiát, Owent. Így ha a herceg hűsége ismét megrendülni látszik, azért a fia fizet az életével.
Owen a király kémeit elkerülve és szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában. Amikor azonban újabb bizonyíték derül ki apja árulásáról, és a sorsa megpecsételődni látszik, a fiúnak különleges eszközökre van szüksége. Meg kell mutatnia a bosszúszomjas királynak, hogy élve igenis nagyobb hasznát veheti. Az elkeseredett próbálkozásban pedig csakis egyvalaki lehet a segítségére: egy titokzatos nő, akinek valóban hatalma van élet, halál és sors felett.

Ismét a fantasy műfajába csöppentem bele a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Bevallom a kapcsolatom a könyvvel eléggé különösen indult, ugyanis habár a fülszöveg sokat elárul, egy lényeges dolgot kihagy, nem mást mint a főszereplőnk, Owen életkorát. Amikor belekezdtem a könyvbe, döbbentem rá, hogy Owen még csak 8 éves, és ahogy haladtam vele, tudatosult bennem, hogy az is marad.:D Vegyes érzéseim voltak ezzel kapcsolatban, ugyanis ritkán olvasok olyan regényt ebben a műfajban, aminek a főhőse nem felnőtt, vagy legalábbis tizenéves lenne. Persze az esélyt már megadtam a történetnek azzal, hogy felnyitottam, elnézést betöltöttem a könyvet, és mivel nem szeretek félbehagyni könyvet - csak nagyon indokolt esetben szoktam -, és egyébként sem volt rá nyomós okom, csak egy kis meglepetés, minden kételyemet félretéve folytattam.

Ennek ellenére azért mégiscsak nehezen rázódtam bele a történetbe, és ennek egyáltalán nem Owen életkorához volt köze. Akárhányszor kezd bele az olvasó egy fantasy műfajú könyvbe, mindig nagyon fontos, hogy milyen világba csöppen éppen bele. Ebben a műfajban ugyanis különösen nagy hangsúlyt kap, hogy milyen a felépített háttértörténet, hiszen igazából bármi megtörténhet, határ a csillagos ég, az író képzelőerején múlik minden. És mivel tényleg szó szerint elrugaszkodunk a valós világtól, nem mindegy, hogy hogyan adagolják be ezt nekünk. Félreértés ne essék, nem volt itt semmi probléma a világgal, amit Jeff Wheeler megálmodott nekünk, egyszerűen csak azzal voltam gondban, ahogyan elém tárta - legalábbis egy részét. A könyv első felén ugyanis többször merült fel bennem kétféle érzelem: értetlenkedtem és néha untam is. Az egyikből fakadt a másik, az elején sokszor összezavart a sok név - főként az egykori uralkodóké -, és a hozzájuk kapcsolódó események, anekdoták, ettől aztán el-elkalandoztam közben, azaz nem sikerült lekötnie.

Királyforrás http://jeff-wheeler.com/worlds/kingfountain/

Ami aztán végül mégiscsak megfogott a könyvben, az maga Owen karaktere volt. A fiút tehát elszakítják a családjától, hogy a rettegett Severn király palotájába költözzön. A kisfiú a történet elején elképesztően félénk és bátortalan, a király, sőt a legtöbb felnőtt jelenlétében nem mer megszólalni, ami persze nem is csoda, hiszen mindössze nyolc éves és retteg az új helytől. Ez egészen addig így zajlik, amíg meg nem ismeri a címszereplőnket, azaz a királynő méregkeverőjét, aki nem kevés önbizalmat ad neki. Nem akarok spoilerezni, de az biztos, hogy a nő nagyon fontos szerepet kap a történetben, Owen sorsának alakításában és jellemének fejlődésében egyaránt: a fiú ugyanis a lapok fogyásával hatalmas fejlődésen megy át, a visszahúzódó kisfiúból egy igazán bátor és megerősödött még mindig kisgyermek lesz. Persze nem szabad megfeledkeznem az ifjú Owen másik nagy segítőjéről és barátjáról sem, aki nem más, mint Elysabeth Victoria Mortimer, azaz Evie. A lány Owennel egyidős, kb. a könyv negyedénél bukkan fel robban be az életébe. Evie Owen teljes ellentéte, örökké lelkes, vakmerő, locsi-fecsi, de nagyon aranyos lány, aki habár az elején még bosszantja a főhősünket, azért mégiscsak hamar megkedveli őt. Nagyon szerettem a kapcsolatukat, mert igazán édesek és együtt bátrak voltak, a rengeteg közös kaland és titok pedig megpecsételte a közös sorsukat. Huh, alig várom, hogy a következő részben, már 17 évesként olvassak róluk.

Ami szintén felkeltette az érdeklődésemet, és ami igazából egy másik nagy erőssége a könyvnek, az Severn király személye és kapcsolata a fiúval. A király a Forrás kegyeltje, ami azt jelenti, hogy valamilyen természetfeletti képességgel ruházta fel őt a Forrás - erről többet nem is árulnék el, de azt fontos tudni, hogy Owen életében is nagy szerepe lesz a Forrásnak. Ezzel tehát a király hatalma megdönthetetlennek tűnik. Ami pedig felkeltette az érdeklődésemet, az a rendkívül összetett személyisége. Igazából rengetegféle gaztett kering róla ilyen-olyan mendemondákban, és valóban, be is bizonyítja sokszor a kegyetlenségét, mégsem egyértelmű számomra, hogy ő a nagy gonosz. Az Owenhez kötődő kapcsolata is igencsak különleges, sokszor nagyon nehezen igazodtam ki rajta, az író sok mindent homályban hagyott még róla, ami persze csak jobban fokozta a kíváncsiságomat! Le a kalappal előtte!

A könyv második fele már sokkal jobban tetszett, az események beindultak, rengetek titok és váratlan fordulat színezte azt. Owen karakterének fejlődése, a királlyal való kapcsolatának bonyodalma, a sok-sok titkos küldetés és persze az Evievel közös kalandjai mind-mind tettek azért, hogy ne akarjam letenni a könyvet. Örülök, hogy végül megvártam, hogy beinduljon a történet, és biztos vagyok benne, hogy ha lesz itthon is folytatás, akkor el fogom olvasni: ugyanis elképesztően kíváncsi vagyok arra, hogy milyen fiatal válik az először félénk, majd pedig igazán bátor kisfiúból!
Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
Owen, a főszereplő kisfiú imád csempéket rakosgatni, majd ledönteni őket, ezért mostani játékunkban mi is ezt fogjuk tenni dominókkal.
Minden állomáson találtok egy képet, melyről vagy hiányoznak dominók, vagy nem. Nektek kell eldöntenetek, hogy eldől-e az építmény, majd ha ez megvan, a rafflecopter megfelelő mezőjébe beírni az igen vagy nem szócskát.



Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






További állomások
10/11 Könyvvilág
10/13 Dreamworld
10/15 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése