„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. július 11., kedd

K. A. Tucker: In ​Her Wake – Sodrás



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg az idei Könyvhétre  K. A Tucker In Her Wake - Sodrás c. könyve. A Tíz apró lélegzet folytatásában végre lehetőséget kapunk arra, hogy megismerjük Kacey után Cole történetét is.  A szívszaggató könyv turnéját 6 blogon követhetitek végig, és játszhattok a nyeremény könyvekért!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. június 8.
Eredeti megjelenés: 2014

Oldalszám: 184

Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789634570325


Cole ​Reynoldsnak mindene megvolt. Mígnem egy este borzalmas, végzetes hibát követett el… és mindent elveszített. 
Mikor egy alkoholmámoros egyetemi buli hat ember halálával végződik, Cole-nak fel kell dolgoznia a tragédiában játszott szerepét. Ilyen esetben általában támaszkodhatna a legjobb barátaira – azokra, akik gyakorlatilag azóta vele vannak, hogy megtanult járni. Csakhogy ők meghaltak. És ami még ennél is rosszabb: valahol egy kórházi ágyban egy tizenhat éves lány fekszik összetört testtel, akitől az egész életét elragadták, hála egy rekesz sörnek és egy kocsikulcsnak. 
Mindenki azt mondogatja Cole-nak, tudják, hogy amit tett, nem volt szándékos, ő mégis folyton magán érzi tekintetük súlyát, és hallja a suttogásukat a háta mögött. A srác mindezek mellett a borzalmas bűntudattól sem képes megszabadulni, ami mindig rátör, valahányszor csak a lányra gondol, aki még csak a kórterme közelébe sem engedi őt, hogy Cole bocsánatot kérhessen. Ahogy telnek a hónapok, és Cole-on egyre jobban elhatalmasodik a bűntudat és a magány, a fiú markából kezd minden kicsúszni, ami valaha is fontos volt a számára: az egyetem, a barátnője, a jövője. Az élete. Ám Cole-nak előbb le kell érnie a gödör legaljára, hogy rájöjjön, van még kiút személyes poklából: a megbocsátás. 

És csakis egyetlen személy van, aki megadhatja ezt neki…


K. A. Tucker Tíz apró lélegzet című könyvében már megismertük Kacey szívszorító történetét, és most végre lehetőséget kaptunk Trent/Cole múltjának betekintésébe is. Szó szerint a múltjába, ugyanis a Sodrás percre-pontosan a Tíz apró lélegzet előtti eseményeket mutatja be. A könyv nem hosszú, de annál tartalmasabb, és az első könyvben felmerülő kérdéseket is igyekszik megválaszolni.
Akármennyire is vágytam rá, hogy megismerjem az első rész eseményeit Trent szemszögéből, nem ez történt, hiszen a Sodrás korábban, közvetlenül a baleset után játszódik. Visszagondolva sokkal jobb ez így, ugyanis végre megismerhettem Trent múltját, Cole-t, de legfőképpen azt, hogy ő hogyan élte meg a tragédiát. Az első rész végén, amikor kiderül, hogy ki is az a férfi, akibe Kacey beleszeretett, talán sokan – így én is – meglepődtünk, hogy most akkor mégis mi a fene történt: mi késztette Cole-t, arra, hogy a baleset egyetlen másik túlélőjét, Kacey-t meg akarja ismerni. Ez egy picit furcsa. Nos, a Sodrás a tökéletesen megírt válasz minden kérdésünkre/kétségünkre! Az egész a baleset éjszakáján kezdődik, amikor is egyetlen rossz, vagy inkább fogalmazzak úgy, téves döntés miatt Cole élete darabokra hullik. Szembe kell néznie a barátai halálával, a fájdalommal, gyásszal, amihez még egy jó adag bűntudat is társul, a jó öreg mi lett volna, ha.. kérdésekkel.
A történet során Cole megjárja a pokol legsötétebb bugyrait, a gyász, az önmarcangolás teljesen beszippantja. Az elszigeteltségtől, a kapcsolatai felbontásán át egészen az öngyilkos gondolatokig, ezek jellemzik az életét. Képtelen feldolgozni a történteket, ami nem csak a barátai, de egy másik család életébe került. És itt kerül a képbe a másik túlélő, Kacey is. Cole elkezd utánajárni annak, hogy mi történt a lánnyal a tragikus éjszaka óta, először csak a közösségi profilját nézegetve, egészen addig eljut, hogy személyesen – persze inkognitóban - akarja megtudni, hogy milyen életet él. És itt megláthatjuk azt a Kacey-t, akit a Tíz apró lélegzetben, csak hallomásból ismertünk. Talán nem kell, hogy mondjam, megszakadt a szívem a lányért, de igazából mindkettőjükért!
A könyv egy hihetetlenül nehéz és kényes témát feszeget még jobban kibontva, mint az első részben. A történet nagyon tanulságos a résztvevőinek, de az olvasó számára is. Ha ugyanis egy effajta hírt hallunk/olvasunk valahol, a legtöbbünknek az első reakciója az ítélkezés, elutasítás. Cole és Kacey élete azonban új ajtót nyit az olvasó felé, más megvilágításba helyezve ezt a szörnyű tragédiát. Az, hogy nemcsak az egyik oldalt, hanem Kacey után Cole szemszögét is megismerhetjük, lehetőséget ad nekünk arra, hogy mérlegeljük a dolgokat, megbocsássuk vagy elítéljük Cole és legjobb barátja döntését. Mindenképpen tanulságos!
A könyvecske nem túl hosszú, de mégis annyi érzelem, annyi fájdalom van benne, hogy sokszor nehéz megbirkózni vele. De mégis megéri, mert Cole is megérdemli a saját történetet, neki is végi kellett járnia a gyógyulásig vezető nehéz utat, hogy végül újrakezdhesse. És a végét, az utolsó mozzanatot pedig imádtam, mert tényleg azon a ponton fejeződik be, ahol újrakezdhetik Kacey-vel!

Értékelés:5/5

Blogturné extra – A folytatásban…
Szerintem mindenki emlékszik még Kacey húgára a Tíz apró lélegzet-ből, aki egy igazán szerethető csajszi volt. Ha nem, hát segítek: Livie Kacey egyetlen rokona, folyton próbálta összerakni nővére megmaradt darabkáit. Most viszont, hogy Kacey már boldog Trenttel, végre ő is megérdemel egy saját történetet. K. A. Tucker is így gondolta, és meg is írta Livie könyvét, a One Tiny Lie-t.
A lány a történetben a Princeton Egyetemre jár, és nem vágyik semmi másra, csak hogy elvégezze az iskolát, megismerjen egy kedves, becsületes fiút, és egy nap talán megházasodjon. Persze a terve kudarcba fullad, amikor megismerkedik az arrogáns Ashtonnal, az evezőcsapat kapitányával, aki megtestesíti mindazt, amit nem kedvel egy srácban. A legrosszabb az egészben, hogy a fiú legjobb barátja, Connor tökéletesen megfelel Livie elvárásainak, de akkor mégis miért gondol állandóan Ashtonra? Hmm. én már alig várom!





NYEREMÉNYJÁTÉK
A Sodrás nem a Tíz apró lélegzet idejében játszódik, hanem korábban, így talán nem árt, ha felelevenítünk néhány mozzanatot ebből a részből. Minden állomáson találni fogtok egy-egy idézetet az első könyvből, ami segít, hogy visszarázódjatok a történtekbe. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy mely szereplőtől hangzott el az idézet, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha minden szereplő nevét eltaláljátok, esélyetek van, hogy megnyerjétek a három példány egyikét!

,,-Hallottad ezt, anyu? Az emberek tudják, hogy hercegnő vagyok!"

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





További állomások

07.05. - Dreamworld blog
07.07. - CBooks
07.09. - Sorok között
07.11. - Könyvvilág
07.13. - Angelika blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése