„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. június 23., péntek

Joanne Harris: Csokoládé


Vianne ismeri a kedvenc nassolnivalód, a Libri Könyvkiadó pedig új köntösben jelentette meg Joanne Harris regényét, a Csokoládét. Természetesen, mi sem maradhatunk ki az édes kényeztetésből! A Blogturné Klub három bloggere ered a messzi tájakról érkezett Vianne és Anouk története nyomába. S ha a turnéval tartasz, nyereményjátékunkkal akár te is bezsebelhetsz egy új Csokoládét a Kiadó felajánlásában.

KÖNYV ADATAI:
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2017. május 25.
Eredeti megjelenés: 1999
Oldalszám: 408
Fordító: Szántó Judit
ISBN: 9789634330523



Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.








Egy olyan könyv, amelynek a címe Csokoládé, akarva-akaratlanul is felkelti az ember figyelmét, beindítja legmélyebb érzékszerveit, vonzza a kíváncsiságát. Vajon mi rejtőzhet egy olyan cím mögött, ami oly sokféle - méretű, formájú, színű, ízű - lehet, de minden bizonnyal élvezetet nyújt? Akkor a könyvnek is ezt kell tennie... Ez, és a fülszöveg keltette érdeklődés izgatta fel a fantáziámat, és nem hagyott nyugodni, amíg el nem olvastam, meg nem tapasztaltam a könyv által nyújtott élményeket.

,,Boldogság. Egyszerű, mint egy csésze csokoládé, vagy tekervényes, mint az emberi szív. Keserű. Édes. Élettől lüktető."

Talán én vagyok az egyetlen élő ember, aki nem látta a filmet, így egyáltalán nem tudtam, mire számítsak. Az biztos, hogy arra nem, amit végül kaptam. A könyv főszereplője, Vianne Rocher, aki szél szárnyán érkezik lányával egy piciny francia faluba. Éppen húshagyó kedden, a nagyböjt előtt, amikor még utoljára vigadhatnak a falucska lakói, kiélvezve a jó ételeket és italokat, a zenét és mulatságot mielőtt megkezdődne a fogadott tartózkodásuk. Másnap azonban - mintha mi sem történt volna - már visszafogottan, lenyugodva viselkednek, így járnak-kelnek az utcán, azonban kíváncsiságuk még így is felülkerekedik, tűnődve, hogy mégis ki lehet ez a titokzatos nő, a lányával, aki közéjük merészkedett. Vianne minden mozdulatával kitűnik ezen emberek között, hiszen színes ruhájával, nyitott természetével egyáltalán nem illik bele ebbe a szürke faluképbe, ami azonban a legnagyobb megdöbbenést váltja ki, hogy a nő egy régi pékség helyén bűnre csábító csokoládézót nyit. Éppen a nagyböjt idején! Emiatt, és hogy nem hajlandó templomba járni, már az első napon megszerzi magának a faluban legnagyobb ellenségét, Reynaud pap személyében. És mivel a pap szava nagy befolyással bír a nyája körében, már meg is alakul azon emberek közössége, akik teljesen mértékben ellenszenvesek vele, míg akik előítéletüket legyőzve bemerészkednek a boltba, és megismerik Vianne és a lánya kedves természetét, természetesen az oldalukra állnak. És már meg is indul az állandó harc, a pletyka és egymásra mutogatás a két ,,tábor" között.

Nagyon megszerettem a könyv stílusát. Vianne élettörténete, a viselkedése, a feltűnése és távozása nagyon különleges, az események néhol túlfeszítik a valóság határait, egy csipetnyi varázslatot belecsempészve a történetbe, aminek okait nem tisztázza, inkább az olvasó fantáziájára bízza, hogy minek éli meg. A leírások nagyon részletgazdagok, olykor felemelkedőek voltak, nemcsak a helyek és eseményeknél, hanem - természetesen -  az édességeknél is, amiket sokszor oly részletesen, és oly minőségben tárt elénk, hogy összefutott a nyál a számban. 

A könyv szereplői is közel kerültek hozzám: megvolt a jó és rossz oldal, de nem túl szélsőségesen, mert mindenkinek volt esélye jobbá lenni, és olykor a jószívű emberek is letértek a helyes útról. Aramande-t különösen megkedveltem, a felfogását, humorát, makacsságát. De ott volt az imádnivaló Anouk, Vianne lánya, vagy a kutyáját gyászoló Guillaume, és persze a bátor Joséphine, aki sokat változott, fejlődött, sok rosszat hátrahagyott a történet során. A legjobban mégis a főszereplőnket kedveltem meg, aki igazából nem várta el senkitől, hogy mellé vagy ellene szegődjön, egyszerűen csak elfogadta azokat, akik betértek hozzá, és nem törődött azokkal, akik viszont nem.


,,Az állandóság gondosan felépített álma csak annyit ér, mint homokvára a tengerparton. Még a dagályig sem tart ki: szétmállasztja a nap, és reggelre jóformán nyoma sem marad."

A történet húsvét hétfőn zárul, amikor a szél ismét feltámad, és Vianne úgy tűnik menni kényszerül. A nő karakterének különlegessége itt mutatkozik meg igazán, hiszen úgy éreztem a végén, hogy megérkezett ebbe a szürke kis falucskába, sok emberen segített, majd pedig miután mindenki megtalálta a helyét, újra útnak indult. 

Ahogy a böjt tehát, úgy a könyv is lezárult, nem mindennapi élményt hagyva maga után. A szereplők úgy tűnik, megtalálták a helyüket, talán csak Vianne és lánya sorsa bizonytalan. Az biztos, hogy a stílusa és a főhőse nagyon egyedi, amiért könnyű megszeretni. Én valamiért csak lassan tudtam haladni vele, aprókként megrágva, meg-megpihenve. Néhol kicsit elnyújtottnak éreztem, és olykor a francia nevekbe is belekeveredtem, de azért végül mindig visszataláltam. A végén maradtak azért elvarratlan szálak, amik talán a folytatásban (mert van!) megválaszolásra kerülnek. 

Értékelés: 5/4


Blogturné extra - Ínycsiklandozó borítómustra

A nagysikerű könyvhöz rengeteg kiadás készült, én most a legínycsiklandozóbbak borítóját hozom. :)















NYEREMÉNYJÁTÉK
Bár már jócskán elhagytuk a húsvétot, a könyvhöz tartozó nyereményjátékunkban egy kis csokikeresésre invitálunk Titeket - a kert helyett a könyvek birodalmában. Minden állomáson fülszövegrészletet találhattok, mely egy-egy olyan könyvet rejt, aminek címében szerepel a csokoládé szó. A feladat az, hogy a fülszöveg alapján kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és a könyv szerzőjének nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Csokivadászatra fel!

Maya a tökéletes életről ábrándozva éli mindennapjait, és a számára elérhetetlen férfiak iránt táplál reménytelen érzelmeket. Jobbára a csokoládéfogyasztásban talál vigasztalást. Aztán egy titokzatos idegennel való találkozás hatására spirituális utazásra indul, hogy megtalálja mindazt, amit mindig is keresett…

Figyelem! A beírt válaszaitokon nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.





További állomások

06. 19. - Szembetűnő
06. 21. - KönyvParfé
06. 23. - Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése