„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. május 28., vasárnap

Spirit Bliss - Reményfosztottak

Csatlakozz, vagy meghalsz! 

Különleges, láthatatlan szervezet rejtőzködik az éjszakában, 
és olyan bűnözőkre csap le, akikre senki más nem tud, vagy nem mer. 
Ana a Szem tagja. 
Első törvény: bármi áron védd meg az ártatlant! 
Második törvény: légy láthatatlan a rendőrség előtt! 
De mi történik, ha egy zsaru az áldozat? 
Ana megmenti Ryland életét, hogy lerójon egy régi tartozást. Ez a váratlan tett láncreakciót indít el, megváltoztatva mindenki sorsát. 
Macska-egér játék indul az FBI és a Szem között, ám Anára egy új küldetés is vár. Meg kell találni Tamarát, a fiatal modellt, akinek furcsa körülmények között nyoma veszett. 
Vajon a bilincstetkós férfiak állnak a háttérben? Vagy más a felelős a lány eltűnéséért? 
Nyomozz a Szemmel, ha nem félsz a veszélytől! De ne feledd: 
Megszökhetsz a rendőrségtől, 
kijátszhatod a törvényt, 
elbújhatsz a felelősség elől, 
de a Szem akkor is lát. 

Szeress, akkor is, ha veszélyes!


A Reményfosztottak volt az első könyvem Spirit Blisstől, de az biztos, hogy nem az utolsó, ugyanis „egy-újabb-magyar-gyöngyszemre-találtam” érzéssel csuktam be a regényt. Ritkán veszek krimit a kezembe (habár eddig még nagyot nem csalódtam egyszer sem), most azonban mégis lehetőségem volt arra, hogy picikét kilepve a komfortzónámból elolvassam a könyvet. Van benne egyébként romantikus szál is, azonban számomra nem ezen volt a hangsúly, sokkal fontosabb kérdéseket latolgat a könyv.
A történet középpontjában a Szem áll, ami egy titkos szervezet, célként a gonosz emberek kiiktatását tűzte ki. A Szem tagjai nem riadnak vissza a gondolattól, hogy embert öljenek, ha ezzel jobbá tehetik a világot. A szervezet által képviselt elv természetesen nagyon megosztó az emberek körében, hiszen valaki elítéli őket, mondván, hogy Istent játszanak csak, mások pedig rajonganak értük, hősként tekintenek rájuk. Természetesen a rendőrség sem megy el szó nélkül a szervezet tevékenysége mellett, hiszen habár céljuk legtöbbször közös - a gonosz megbüntetése -, a választott eszközük igencsak eltérő. Éppen ezért a Szemnek nemcsak magukkal a bűnözőkkel kell megküzdeniük, hanem a zsarukkal, konkrétan az FBI-jal is, akik mindent megtesznek, hogy lebuktassák és elkapják őket. Ezt tetőzve volt egy ütős választás, hogy a sorozat első kötetének a középpontjában egy rendőr és a Szem egy tagja állt. Esőként tehát Ana történetét ismerhetjük meg, aki tevő a szervezeten belül, ami azt jelenti, hogy terepre megy és harcol, míg vannak az értők, akik a háttérben segítenek. A lány egy napon közelebb kerül egykori barátjának fiához, Rylandhoz, akit egy bevetés közben ment meg, és az eset után egyikük sem tudja kiverni a másikat a fejéből, ezért újra és újra felbukkannak egymás életében.  
Insta-kép

A könyv elég fontos erkölcsi kérdéseket vet fel, hiszen akármennyire gonosz, gyilkos embereket ölnek a Szem tagjai, mégis csak kioltják egy másik ember életét. A tagok mind olyan emberek, akinek a múltja sötét titkokat rejt, akinek már nem volt kit hátrahagyniuk, nem volt választásuk, mintegy utolsó esélyként léphettek be a szervezetbe. a fülszöveg ezt egyébként nagyon jól érzékelteti: Csatlakozz, vagy meghalsz! 
Ahogy említettem tehát, némi szerelmi szál is helyet kap a történetben. A sorozat első részének főszereplő párosa tehát Ana és Ryland, akik között az első pillanattól kezdve fellángolnak a szenvedélyes érzelmek. Először talán úgy tűnik, hogy nincs bennük túl sok közös, azonban hamar kiderül, hogy Ryland - rendőr létére - talán nem is ítéli el annyira a Szem tevékenységét. Sőt! Ana elsőre nagyon megközelíthetetlen a férfi számára, a keménység álcája mögé rejtőzik, azonban Ryland nem hagyja annyiba a dolgot, mígnem elkezdi elrepeszteni a lány jól megacélozott páncélját. Nagyon tetszett, hogy minden fejezet úgy kezdődött, hogy részletekben feltárta Ana múltját, megismerve azt, a sebeit és persze a miérteket, megértve, hogy miként lett az, aki.

,,- Erős érzelmi kötelék van közöttünk, szükségünk van egymásra, és a sors terelt minket össze, nem pedig mi választottuk egymást. Azt hiszem, ezt jelenti a család."

Az írónőnek sikerült elérnie, hogy a többi szereplő, a Szem többi tagja is a szívemhez nőjön, ami igencsak jól jön, hiszen ahogy látom a következő részekben mindig egy-egy tagnak az életét ismerhetjük meg közelebbről. Biztosan rengeteg izgalom közepette, hiszen ahogy ebből a részből is kitűnik, mindegyikőjüknek megvan a maguk titka és sebe. Különösen megkedveltem Adalynn-t, aki a csapat agya, szinte minden ehhez hasonló krimiben, van egy hozzá hasonló számítógépzseni, aki bármilyen technikai jellegű gondot kiiktat egy pillanat alatt. A másik ilyen szereplő Kaemon volt, aki Ana mondhatni egyetlen igaz barátja a tagok közül, ő nagyon rendes volt, és ami nagyon jó hír, hogy a következő kötetben az övé lesz a főszerep.

A Reményfosztottak tehát számomra igazán kellemes csalódás, hiszen a krimi műfaj nálam azzal jár, hogy ki kell lépnem a komfortzónámból. Már maga az alapötlet szuper, ezzel a titkos szervezettel, akik a saját kezükbe veszik a bűnözők megtorlását, emellett izgalmas, sokszor kiszámíthatatlan és azért a szerelmi szál sem jelentett hátrányt számomra. A szereplőket is nagyon meg lehet kedvelni, éppen ezért én mindenképpen el fogom olvasni a folytatást! Széles skálán, krimi és romantikus rajongóknak is ajánlom!

Értékelés: 5/4,5


Illusztrációk a könyvből: Ana és Ryland





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése