„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. április 10., hétfő

Kasie West - Szívességből ​szerelem


Kasie West szellemes és csodálatosan romantikus regényének főhőse egy hirtelen ötlet miatt óriási galibába keveredik, és az élete fenekestül felfordul. Vajon sikerül újra megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2017. április
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 304
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789634033493
Moly: https://moly.hu/konyvek/kasie-west-szivessegbol-szerelem
Megrendelés: https://www.lira.hu/index.php/hu/jcbs/139455384

Giával az iskolai bál kezdete előtt fél órával szakít a pasija, ezért kétségbeesésében vakmerő lépésre szánja el magát. Arra kér egy vadidegen srácot, játssza el egy estére, hogy járnak. A terv egyszerű: két óra, pár kegyes hazugság a barátnőknek. A baj csak az, hogy Gia nem tudja kiverni a fejéből a helyes ismeretlent. Aztán az élet úgy hozza, hogy viszonozhatja a szívességet … Tényleg egyre fontosabbak lesznek egymásnak, vagy kamu az egész? Alapulhat-e bármi is hazugságon? Mit gondolnak majd a barátnői, ha kiderül az igazság? Tényleg ennyire számít, hogy ki mit gondol?
Kasie West szellemes és csodálatosan romantikus regényének főhőse egy hirtelen ötlet miatt óriási galibába keveredik, és az élete fenekestül felfordul. Vajon sikerül újra megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?




Egy időben odavoltam a gimiben játszódó szerelmes történetekért, és őszintén szólva néha-néha elkap a nosztalgikus érzés, és szívesen olvasok újra ilyen könyveket. Én nem vagyok az a fajta ember, aki bárkit is elítélne azért, hogy éppen mit olvas - már az, hogy valaki egyáltalán olvas, egy szuper dolog -, így azt sem tartom kőbe vésett szabálynak, hogy csak a fiatalok olvashatnak ifjúsági könyveket. Nyilván azért megvan a célcsoport, hiszen azok, akik gimibe járnak, sokkal jobban magukénak tudják érezni egy gimis szerelmi csalódást, mint ahogy például egy egyedülálló anyuka is jobban át tudja élni, ha az aktuális könyvének főhőse éppen válófélben lévő háromgyerekes anya. Emellett pedig azt is hozzá kell tennem, hogy ifjúsági romantikus könyvnek sem kell feltétlen klisékkel teli tucatolvasmánynak lenni, hanem igenis tanulhat belőle az ember.
Kasie West Szívességből szerelem könyve egy csöppet megijesztett először, pontosan attól féltem, aminek az ellenkezőjéről akartalak titeket feljebb meggyőzni, hogy egy elcsépelt és közhelyes történetet fogok kapni. A történet elején ugyanis rögtön abban a szituációban találjuk magunkat, ami a fülszövegben megjelenik, megismerjük Giát, akit az iskolai bál éjszakáján - konkrétan mielőtt bevonulnának - ejt a pasija. Gia első pillanatra egy eléggé idegesítő és igen, felszínes csajszi, aki attól retteg, hogy mit fognak szólni a barátai, ha egyedül lép be azon az ajtón. Aztán a helyzetet megmenti a titokzatos idegen, Hayden személyében, akit Gia szó szerint a parkolóban talál, és megkéri, hogy játssza el egy éjszaka erejéig, hogy ő Bradley, a lány valódi exe. Ez nyilvánvalóan a későbbiekben nem kevés szív- és fejfájást okoz a lánynak a könyv során. 
Első ránézésre eléggé kiszámíthatónak tűnik a történet  - valahol az is - , de mégis felvet azért néhány kérdést. Egyrészt Giának miért kell eljátszania az állítólagos barátai előtt azt, hogy van neki valakije, hiszen ha tényleg barátok lennének, akkor megértenék őt. Ez a barátság azonban nagyon törékeny, és erre egy idő után maga Gia is ráébred: szép kis ellentéttel ábrázolja Gia fejlődését az írónő, ugyanis a lány a hazugságainak hálójában ébred rá arra, hogy eddig milyen felszínes világban élt, és jön rá arra, hogyan kell bízni, hogyan kell valóban érezni valaki iránt. A tökélestes család, a tökéletes barátok, a tökéletes, népszerű iskolaelnök lány, akire mindenki felnéz, ezeknek Gia mind csak addig volt birtokában, amíg ki nem nyitja igazán a szemét, és rá nem ébred, hogy igazából soha nem is léteztek.
Gia és Hayden kapcsolata is érdekesen alakul, ugyanis először szó szerint csak kihasználják egymást. Mindketten egy szakításon vannak túl, ezért kölcsönösen eljátsszák azt, hogy együtt járnak. Eközben pedig - bármilyen közhelynek hangzik is - sokat tanulnak egymástól: Hayden újra bízni, Gia pedig, nos elengedni a tökéletes látszatát. Mindeközben a történet igazán humoros és könnyed persze, amolyan egyszer kinyitod, és hopp, már vége is: olvastatja magát.
Szóval én amondó vagyok, hogy tetszett a könyv, Giával is megbarátkoztam a végére. Egyébként én szeretem ha olyan karakterekről olvashatok, akik az elején nem annyira szimpatikusak, mert így megkapják az esélyt arra, hogy fejlődjenek. Főleg ha éppen fiatalokról van szó, akik alapból sokat változnak ez idő alatt. A könyvnek megvan a maga bája, és a tanulsága is, így én ajánlom azoknak, akik szívesen olvasnak gimis romantikus történeteket.
Értékelés:5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
Mostani játékunk során a kamupasis, -csajos könyveké a főszerep. Minden állomáson találtok egy borítórészletet, ami alapján ki kell találnotok, melyik könyvre gondoltuk. Ám a feladat nem ennyire egyszerű, ugyanis nem a címükre vagyunk kíváncsiak, hanem a kamupár tagjainak nevére. Ráadásul a borítókat is kicsit átszabtuk!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások

04/07 Deszy könyvajánlója
04/08 Dreamworld
04/10 Könyvvilág
04/11 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése