„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. április 13., csütörtök

Colleen Hoover - Maybe ​Someday – Egy nap talán



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Colleen Hoover világsikerű regénye, a Maybe Someday - Egy nap talán, melyhez Peter Griffin saját dalokat is írt. A Blogturné klub nyolc bloggere ennek örömére bemutatja Sydney és Ridge dallamokon és szövegeken átívelő, szenvedélyes történetét barátságról, megcsalásról, szerelemről és zenéről.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak főszereplőit, Peter Griffint, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. április 20.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 392
Fordító: Barthó Eszter
ISBN: 9789633999387
Moly: https://moly.hu/konyvek/colleen-hoover-maybe-someday-egy-nap-talan


A huszonkét éves Sydney élete maga a tökély: egyetemre jár, jó állása van, stabil kapcsolatban él egy remek sráccal, Hunterrel, és a legjobb barátnőjével, Torival közösen bérel lakást. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy Hunter megcsalja, és egyik pillanatról a másikra el kell döntenie, hogyan tovább. 

Sydney egyszer csak vonzódni kezd a titokzatos, jóképű szomszéd sráchoz, Ridge-hez. Nem tudja levenni róla a szemét, és valósággal megbabonázza a fiú szenvedélyes gitárjátéka esténként az erkélyen. Ridge sem közömbös iránta, és hamarosan ráébrednek, hogy több szempontból is szükségük van egymásra. 

Az Egy nap talán egy szenvedélyes történet barátságról, megcsalásról és szerelemről, ami az első oldaltól kezdve beszippantja az olvasót Sydney izgalmakkal teli világába.









Colleen Hoover azon írók közé tartozik, akivel szemben alapvetően megvan a bizalmam, mert amióta ismerem és olvasom a történeteit, még nem csalódtam benne. Sokakkal ellentétben azonban engem nem a Hopeless sorozatával, hanem a Slammed könyvekkel vett meg magának. Tavaly pedig Tarryn Fisherrel közösen alkotott Never never szólt akkorát, hogy - már elnézést a fogalmazásért, de - köpni, nyelni  nem tudtam, most pedig a Maybe Someday lepett meg és nyűgözött le teljesen. Hogy miért is lepett meg? Én ugyanis nem tudtam semmit a történetről, csak azt, amit a fülszövegben olvastam, abban pedig - habár a történet elejét visszaadja - mégis egy fontos információt hallat el. Ezért egy picit bajban is vagyok, mert nem szeretnék nagyon spoilerezni, viszont ha nem teszem meg, akkor nem tudok érdemi bejegyzést írni, mert nagy valószínűséggel nem fognak átjönni az érzelmeim, amit a könyv hagyott bennem. Pedig higgyétek el, nagyon sok van!


A történet elejét tehát a fülszöveg nagyon jól ecseteli, Sydney-t valóban megcsalja a barátja a legjobb barátnőjével, ami miatt a szomszéd sráchoz kényszerül költözni. Azt azért tudni érdemes, hogy a kapcsolatuk már picit korábban elkezdődött, Sydney napokon keresztül hallgatta a gitározó Ridge-t az erkélyen, ami rögtön felkeltette a figyelmét, hiszen ő maga is zenerajongó. Ennek tudatában pedig nem csoda, hogy meglepődik az olvasó, amikor nemsokára kiderül, hogy Ridge valójában nem hall. Bizony jól látjátok, egy halláskárosult zenész és egy megcsalt dalszövegíró vonzódásának kialakulásáról és nehézségeiről szól a történet. És hogy ezt milyen szemérmetlenül nagyszerűen vitte papírra az írónő, azt el sem tudom mondani! Az a sok-sok jelenet, ami a közös munkájukról, a zeneszerzésről szólt, ahogy Ridge megmutatja, hogy mégis hogyan érzékeli ő a zenét, hangokat, rezgéseket, valami varázslatos és sokszor érzéki pillanatokat nyújt nekünk. Colleennek sikerült egy szuper párost megalkotnia, akik nagyon jól passzolnak egymáshoz, és Ridge betegsége nemhogy hátrány lett volna, inkább még mélyebb kapcsolatot eredményezett. A fő konfliktus is egy másik szálon indult el aztán, hiszen ami nagyon fontos mozzanata a cselekménynek, hogy Ridge nem egyedülálló, ráadásul egy szuper édes csaj a barátnője. Ezzel aztán jól megleckézteti a párosunkat - és minket is -  az írónő, hiszen nem lehet nem észrevenni az ordító párhuzamot Sydney múltja és jelene között: vajon a megcsaltból megcsaló lesz?



Nem vagyok a szerelmi háromszögek rajongója, sőt, ha tudom, hogy valószínű ez vár rám egy történetben, akkor nem is kezdek neki, most azonban mégis máshogy éreztem magam az olvasás alatt. Sydney-nek és Ridgenek nincs könnyű dolguk, mert egyrészt Maggie valóban nagyszerű lány, másrészt pedig Ridge tényleg szereti őt, és hogy még fájdalmasabb legyen, egy nehéz titok is lappang a háttérben, ami miatt Ridge nem akarja őt elhagyni. Ebből kifolyólag a könyv sok helyen nagyon nehéz és fájdalmas, mindkettőjüknek szörnyű lelkiismeret-furdalása van, pedig valójában egy alkalom kivételével nem történik semmi köztük. Ezért tehát a könyv nagyon jól rámutat arra, hogy a megcsalás nem a tetteknél kezdődik, hanem a gondolatoknál, szavaknál, de legfőképpen az érzelmeknél. Sydney és Ridge akármennyire is próbál távolságot tartani egymástól, az érzelmeiket egyszerűen nem tudják elzárni, mint egy csapot. A könyvet olvasva azt éreztem, hogy van különbség megcsalás és megcsalás között, hiszen, amit Hunter tett, folyamatosan, mindenféle érzelem nélkül Sydney-vel, az máshogy jött le, mint, ami Ridge-ék között zajlott. Persze egyik sem elfogadható, sőt Sydney-éknek is le kellett volna állniuk sokkal hamarabb, mert az mindenkinek kevesebb fájdalommal járt volna. Ennek ellenére - vagy éppen ezek miatt? - annyira, de annyira sajnáltam őket, és nagyon szurkoltam azért, hogy boldog véget érjen nemcsak Ridge-ék, de Maggie számára is. 

Szóval én csak ismételni tudom magam azzal, hogy Colleen ismét nagyot alkotott. Talán senki sem fog meglepődni azon, hogy én úgy éreztem, Ridge karaktere vitte az egész könyvet: imádnivaló volt a fiú, erre nem tudok jobb szót találni. Az hogy nem hallott, pedig már az alapjaiban is megváltoztatta a könyvet, kezdve a kommunikációval, ami majdnem végig telefonon vagy laptopon történő üzenetekkel zajlott. Látszott, hogy az írónő jól körüljárta a témát, és hogy még a zenét is beleszőtte, nem kicsit bátorrá és egyedivé tette a történetet. 

Ahogy arra már korábban utaltam, a könyvben rengeteg érzelem kavarog, ami nem kevésszer fájdalmas, de mégsem hagyja, hogy az olvasó sokáig szomorkodjon. Hiszen szerencsénkre azért az írónő a humorézékét ismét meg-megvillantotta, és rengeteg megmosolyogtató jelentettel dobogtatta meg a szívemet. A kedvenc részeim pedig egyértelműen azok voltak, amikor Ridge és Sydney közösen dolgoztak az új dalokon, ezekben az intim és szenvedélyes pillanatokba teljesen belefeledkeztem. Briliáns és egyedi történet, tökéletes példája annak, hogy NA műfajban is lehet újat hozni! 

Értékelés: 5/4.5

Blogturné extra - Playlist

Colleen Hoover legújabb regénye több szempontból is különleges, amit az is alátámaszt, hogy a dalok, amiken Ridge és Sydney a könyvben ,,dolgozott", valóban léteznek! Griffin Peterson ugyanis nem kevesebb, mint 8 dalt írt a történethez! Szerintem ez egy csodálatos dolog, ezért én mindenképpen akartam írni róla nektek, és az extra keretében pedig meg is mutatom őket. Az ajánlóban egyébként az írónő is szól a dalokról: teljesen jogosan javasolja, hogy abban sorrendben hallgassuk őket, ahogy a történetben is feltűnnek (én is így fogom linkelni), hiszen így remekül visszatükrözi a történetet, a szereplőink érzelmeinek alakulását. 

A DALOK


Katt a címre, és már hallgathatod is!

Azt még engedjétek meg, hogy eláruljam, az én kedvencem a könyv címét is viselő, Maybe Someday, amit azóta is sokat hallgatok.






NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunk során a zenéé és a jelnyelvé lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy képet, rajta egy dal címével és annak előadójával, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni őket, és a helyes megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába (pl.: Avril Lavigne: Bad Girl). Ha segítségre lenne szükségetek, a www.blogturneklub.com oldalon találtok egy daktil abc-t.

Ahhoz viszont, hogy tiétek legyen a kiadó által felajánlott három nyereménypéldány egyike, mind a nyolc állomást teljesítenetek kell!




Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.


További állomások

04/13 Könyvvilág
04/14 CBooks
04/17 Kristina blogja
04/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése