„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. február 10., péntek

Lucinda Gray - Az ​aranykalitka


Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért." - írja a könyv fülszövege, a Blogturné Klub bloggerei pedig bátran bele is vetették magukat az új Menő Könyvbe.
Tartsatok velünk ti is, olvassátok el a bejegyzéseket és játsszatok velünk!
KÖNYV ADATAI
Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2017. január 30.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 272
Fordító: Lami Juli
ISBN: 9789634033479
A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon bírni fogja Katherine idegekkel, amíg rájön az igazságra?
Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.




Igazi fellángolással kezdődött a kapcsolatom Az aranykalitka könyvvel, ugyanis a borítóba első látásra beleszerettem. Ritkán esik meg velem, hogy a fedőlap miatt olvasok el egy regényt, de ez a könyv tényleg annyira szép, hogy nem tudtam neki ellenállni. Szerencsére a történet – habár nem nyűgözött le teljesen – is szerethető volt egy 19. századi amerikai farmerlánnyal, akinek meg kell küzdenie az angol elit szabályaival, és némi krimivel fűszerezve, ami pedig meghozta a kellő izgalmat, és fenntartotta a figyelmem.

Ami elsőre eszembe jut a történetről, az az, hogy az írónő eléggé kegyetlenül bánt el a szereplőkkel, és végső soron a főhősnőnkkel is. Már eleve úgy ismerjük meg őt és a testvérét George-ot, hogy a szülei nem élnek, egymásra vannak utalva a farmjukon, majd pedig Angliában, ahogy a fülszöveg is írja Katherine hamar elveszíti a bátyját. George halála pedig egészen gyanús körülmények között zajlik, és hamar egyértelművé válik az olvasó számára is, hogy itt bizony gyilkosság történt. És ez folytatódik tovább egy dolgozó halálával (csakhogy ne spoilerezzek), és még a kutyusáéval is, szóval szegény Kat tényleg jól megkapta. Pedig a könyv nem annyira hosszú, az a 272 oldal hamar lepereg, ami egyébként az egyik problémám is volt. Ugyanis szerintem kaptunk egy szuper alaptörténetet az Angliába került örökösnővel, aki a bátyja gyilkosát keresi, de mivel senki nem hisz neki, már szinte őrültnek állítják be. Emiatt pedig az olvasó folyamatosan érzi a feszültséget, és akarja, hogy folytatódjon a történet, hogy végre derüljön már ki, hogy ki a gyilkos – ami egyébként elég hamar nyilvánvalóvá vált számomra. De nem is ez a gond, mert helyette kaptunk sok titokzatos szereplőt, és bonyolult kapcsolatokat, amik tovább csavarják a történetet. Visszatérve a rövidségre, tehát én örültem volna, ha egy kicsit jobban ki lettek volna dolgozva egyes részletek és a szereplők is, mert tényleg olyan sok minden történt a könyvben, hogy ez a kevesebb, mint 300 oldal – számomra - nem volt rá elég.



Katherine-t megkedveltem, mert a keményen dolgozó farmerlány mivoltát nem tudta elrejteni az örökké merev angol ladyk és lordok között, és ez egyéniséggé tette őt. Kicsit naiv volt, ahogy mondani szokás, nem látta a fától az erdőt, és nem mindig értettem egyet a döntéseivel, de alapjában véve egy erős és bátor főhősnőt kaptunk a személyében. Volt némi szerelmi szál is a történetben, amit én mindig szívesen veszek, igazából kettőt is –úgy ahogy – belesűrítettek a könyvbe, ami viszont szerintem felesleges volt.

Azt már említettem, hogy a 19. századi Angliában járunk, ami azonban annyira nem érződött a könyv stílusán. Megvolt a helyszín, a bálok, a ruhák, de valahogy a párbeszédek, Kat gondolatai, tehát a nyelvezet mainak hatott. Ezzel annyira nem voltam kibékülve, mert én szeretek elmerülni a múltban, és az élmény teljességéhez a könyv stílus is hozzátartozik.

A történet tehát nekem nagyon tetszett, szó szerint beszippantott, éppen ezért szívesen olvastam volna még akár plusz 200 oldalon is, kicsit jobban kidolgozva. Minden gondom ellenére azonban én úgy érzem, hogy a szép belső egy értékes és olvasásra ajánlott történet takar, szóval, aki szintén ugyanúgy beleszeret a gyönyörű borítóba, mit én, nyugodtan kezdjen bele a könyvbe is, mert érdemes, nem utolsó sorban pedig nagyon jól mutat a könyvespolcon. :)

Értékelés: 5/3.5
NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyv hősnőjének, Katheirne-nek nagyon nincs egyszerű dolga a hatalmas brit birtokon, ahová örökösként kerül a messzi Amerikából. Éppen ezért a mostani játékon most megkönnyítjük a dolgotokat :)
Nincs is más feladatotok, mint felnézni a Rafflecopter dobozban lévő Facebook oldalra, és az “I visited” gombbal jelezni azt. Jó böngészést! A fődíj pedig egy példány a regényből.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások

02.07. - Sorok Között
02.10. - Könyvvilág
02.12. - Zakkant olvas
02.14. - Dreamworld Blog


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése