„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. december 12., hétfő

Matt Haig - A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak


Csodás és nagyon szerethető történetet jelentetett meg a Kolibri Kiadó az ünnepekre hangolva. A Blogtuné klub 6 bloggere a Mikulás nyomába eredt, hogy kiderítse, hogy hogyan vált a gyerekek megajándékozójává ez a kedves öreg bácsi. Vajon ő milyen volt fiatal korában? Hogyan ismerkedett meg a rénszarvasokkal? Milyen kalandokba keveredett? - megannyi kérdés, amire a gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak.

Ha még nem hangolódtál a karácsonyra, akkor ez a turné meghozza az ünnepi hangulatot, mert Matt Haig könyve tele van vidámsággal, tanulsággal és szerethető szereplőkkel. Most érdemes velünk tartani, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a karácsonyfa alá a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2016. november 14.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 270
Fordító: Magyari Andrea
Illusztrálta: Chris Mould
ISBN: 9786155591556 
Moly: https://moly.hu/konyvek/matt-haig-a-fiu-akit-karacsonynak-hivnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat









Mivel idén a sok teendőim miatt csak nehezem jött meg a ünnepi hangulatom, igyekeztem minél több karácsonyi könyvet olvasni. A fiú, akit Karácsonyak hívnak pedig a hívogató fülszövegével és borítójával egyértelműen utalt arra, hogy ezt nekem el kell olvasnom. A történet nagyon szerethető, az illusztárciók pedig még gazdagabbá teszik a cselekményt.

,,Ha azok közé tartozol, akik folyton kételkednek, és a fejüket rázzák, hogy ááá, ez nem igaz, akkor jobb, ha most nyomban leteszed ezt a könyvet, mert nem neked való. Ez a regény ugyanis tele van képtelen történetekkel."

Amit érdemes tudni a történetről, az nem más, mint hogy a Mikulás életéről szól. Bizony, jól látod, ha ezt a könyvet elolvasod, akkor rájössz minden titokra, a megválaszolatlan kérdések végre választ nyernek, és megtudod mindennek az okát: hogyan vált egy átlagos szegény kisfiúból a világ egyik legnagylelkűbb, a gyerekek által legjobban kedvelt személyévé? Hogyan került koboldok közé? Hogyan találkozott először Villámmal, és hogyan lettek olyan jó barátok? Honnan jött az ajándékozás ötlete? És persze arra, hogy mégis milyen volt Nikolas/Karácsony/Mikulás gyermekkora, hogyan vált azzá, aki? Ezek a kérdések pedig, mint tudjuk, nagyon fontosak.

Ez a könyv egyszerűen hihetetlen volt, annyira jót tett a lelkemnek! A kis Nikolas élete egyáltalán nem volt könnyű, hiszen édesapjával éltek kettesben, nagyon szegények voltak. Azonban már gyerekkorában is sikerült meglátnia a jót a sok nehézségben: míg apukája - ahogy a szülők tenni szokták - aggódott kettejükért, a jövőjükért, hogy nincs mit enniük, addig Nikolas örült annak a kevésnek, amijük van: a szánkó, amit apukája adott neki karácsonyra (igen, az a bizonyos szánkó!), vagy éppen az egyszerű baba, amit még anyukájától kapott. Ráadásul Nikolasra jellemző volt olyasmi, ami manapság szinte már senkire, hitt a csodákban. És ez kellett ahhoz, meglásson olyan dolgokat, amiket mások nem. 

A könyv viszonylag szomorúan indult, de aztán mégis annyi boldogságot, reményt, szeretet és igen, varázslatot is tartalmazott: ,,A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz". Nagyon tetszett ez a felfogás, és arra a rövid időre, amíg olvastam a regényt, ismét gyereknek és gondtalannak éreztem magam, olyannak, aki  elhiszi, hogy a Mikulás koboldokkal él, hogy minden gyereknek egy éjszaka alatt meghozza a kívánt ajándékot, hogy igenis rénszarvasok által irányított szánkón érkezik, és belefér minden kéménybe. De megtudhatunk néhány újdonságot is: példádul, hogy a koboldok először nem szerették, hogy honnan származik a piros sapka, vagy hogy kiadott több könyvet is, köztük ezt: Hogyan maradjunk vidámak: Karácsony apó boldogságkalauza. 

Úgy érzem, hogy ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Tökéletes ajándék fiatalabbaknak, és olyanoknak, akik szeretik az ünnepet. De kedvcsinálónak is remek, mert mosolyt csal minden arcra, és sok jóval tölti el a lelket. Én legalábbis ezt éreztem olvasás közben. Ajánlom mindenkinek! 

Értékelés: 5/5*



NYEREMÉNYJÁTÉK

Te jól ismered a Mikulás rénszarvasait? Matt Haig történetében Karácsony mellett fontos szerepet kapnak ezek a híres északi állatok is, akikről most egy kis rejtvény találtak a blogon. Minden blogon egy-egy rénszarvas leírását lelitek, és összekeverve a rénszarvasok neveit. A te feladatod lesz az, hogy kitaláld, hogy melyik blogon melyik rénszarvas bújt el és beírd a Rafflecopter dobozba.


Az én rénszarvasom kitartó és játékos, néha viszont rátör a melankólia, ilyenkor szeret fogas kérdéseken elmélkedni.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások

12.04. Zakkant olvas
12.06. Dreamworld
12.08. Olvasónapló
12.10. Deszy Könyvajánlója
12.12. Könyvvilág
12.14. KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése