„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. december 18., vasárnap

Jojo Moyes - Tengernyi ​szerelem


Jojo Moyes idén már meghódított minket a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek blogturnék során. Év végén a Cartaphilus Kiadó a Tengernyi szerelemmel kedveskedik a Moyes-kedvelők számára. A könyvet a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be Nektek, s ha a turnéval tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés: 2016. november 10.
Eredeti megjelenés: 2005
Oldalszám: 512
Fordító: Todero Anna
ISBN: 9789632664484 

1946-ban ​​járunk, amikor szerte a világon fiatal nők ezrei kelnek útra, hogy csatlakozzanak a háború idején megismert vőlegényükhöz, férjükhöz. Sydneyből is több száz ifjú asszony tart Angliába a Victoria fedélzetén. A hajó nem pompás óceánjáró, hanem sok viszontagságot látott repülőgép-hordozó, melyen egész seregnyi tengerész és tiszt szolgál, illetve utazik, szigorúan elkülönítve a női részlegtől. 

A négy főszereplő – Frances, a zárkózott ápolónő, a gazdag családból való, elkényeztetett Avice, a komolytalan, alig tizenöt éves Jean és az őszinte, nyílt természetű Margaret – egy kabinba kerül, s a hathetes utazás alatt sok mindent megtudnak egymásról és önmagukról. Sorra kiderül, hogy mindenkinek van valamilyen féltett titka, és a múlt bonyodalmait csak még terhesebbé teszik a jelen váratlan fordulatai, melyek akár egészen új irányba terelhetik a lányok életét. Hogy az átélt örömök, félelmek és megpróbáltatások után végül mindenkinek jól alakul-e a sorsa, az csak sok év elteltével derül ki…

A világszerte méltán rendkívül népszerű Jojo Moyes ebben a megtörtént eseményeken alapuló, érzelemgazdag regényében is mesteri ügyességgel szövi egymásba a történet szálait. Olvasói ismét bátran a szereplők útitársául szegődhetnek, a közös utazásban bizonyosan nem fognak csalódni.

,,Kapitány úr - mondta Frances -, csak az tudja mindenre a választ, aki még sosem szembesült kérdésekkel." 

Aki egy picit is figyelemmel kíséri a bejegyzéseimet, tisztában van vele, hogy mennyire rajongok Jojo Moyes munkásságáért. Mondhatom, hogy sok könyvet olvastam már az írónőtől, több oldalát is megismertem, és szerencsére nem kellett sosem csalódnom. A Tengernyi szerelem is egy picit másabb hangvételű, habár azt már megfigyeltem, hogy Moyes szeret visszatérni a múltba, hiszen nem először mesél el világháború idején játszódó történetet: jelenet esetben 1946-ban a második világháború után járunk, ráadásul a regényének most van némi valóságalapja is.
A történet középpontjában négy lány, négy feleség áll, akik egy Ausztráliából Angliába tartó hajóra szállnak, hogy eljussanak a háború miatt rég nem látott férjeikhez. A négy lány, Frances, Margaret, Jean és Avice nagyon különbözők, most azonban egy kabinba kerülnek, így sorsuk, akár akarják, akár nem összefonódik. A lányok közül nekem Margaretet és Jeant sikerült a legjobban megkedvelnem. Margaret vidéki lány, közvetlen, a legtöbbször ő töltötte be a békítő szerepet a lányok között. Jean nagyon fiatal, 15 éves, kicsapongó természetű, beszólásai először zavartak, de aztán valahogy mégis közel engedtem magamhoz, és őszintén sajnáltam azt, ahogy a sorsa alakult. Frances sokáig közömbös volt számomra, mert nagyon zárkózott volt, és mindig csak apró információkat tudtam meg róla. Aztán a könyv második felében, amikor beindultak az események, és Frances múltja is körvonalazódni látszott, már megváltoztak az érzéseim. Avicet szerettem meg a legkevésbé, önző volt és elkényeztettem, valahogy egyáltalán nem tudtam vele azonosulni.
A hajón alakuló történések nagyon érdekesek voltak, szigorú szabályok vonatkoztak a fedélzet életére, hiszen habár feleségekről volt szó, azért mégis csak össze volt zárva távol a szárazföldtől 6 hétre az a rengeteg nő és a magányos legénység. Így tehát nem csoda, hogy mindig volt miről pletykálni az embereknek, sokszor meghökkentő és fordulatos események zajlottak ezen a vízi világon. Persze a négy lány életét sem lehetett éppen unalmasnak mondani, és bizony ők is rengeteg szóbeszédre adtak okot ez idő alatt.
,,Soha senki nem mondta, hogy a fájdalom nem csupán mély verem, hanem folyamatosan tovább mélyül, amint ezernyi, örökre megválaszolatlanul maradó kérdés merül fel az emberben." 
A regény során folyamatosan informál minket az írónő a feleségek múltjáról, így lassan de biztosan összeállnak a kirakós darabkái. Megismerjük a családjaikat, a nagy vagy éppen csak áltatott szerelmeket, a félelmeiket és vágyaikat. Az út során pedig bölcsebbek lesznek, sokat tanulnak egymástól.
Nagyon élveztem, hogy ismét egy Moyes-féle világba csöppenhettem, hiszen úgy tűnik az írónő, akármilyen történetbe fog, azt remekül végig tudja vinni. Ahogy azt már megszokhattam tőle, belecsempészett némi romantikus pillanatot is, de emellett megvoltak az értékes gondolatok, az érzelmek gyönyörű leírása, és még az a bizonyos humor is, ami csak rá jellemző. A négy feleség teljesen más helyről, más életből érkezett, és a jövőjük sem egy irányba halad, azonban ez a pár hét, amit együtt töltöttek, egymáshoz láncolta őket: megtanultak együtt élni, barátságok, szerelmes pillanatok születtek, szükség esetén kiálltak egymásért, és mindegyikőjük más emberként szállt le a hajóról, mint aki előtte volt. 
Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Jojo Moyes minden alkalommal elrepít minket a romantika birodalmába. Mit olvastatok tőle eddig? Most teszteljük! Nem kell megijedni, csak egy kis idézetes ki mit tud?-ra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy idézetet Moyes valamelyik könyvéből. A feladat - értelemszerűen - az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből származik az idézet!
,,Bárhogyan is, Will kicsit boldogabbnak látszik, mióta Lou itt van. Néha hallottam a nyitott ablakon át kiszűrődő beszélgetéseiket, és megesküdnék rá, hogy Will nevetett."
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások

12.15. - Szembetűnő
12.16. - Zakkant olvas
12.18. - Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése