„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. november 28., hétfő

Sarah J. Maas - A ​Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

VYqAmuF.jpg


Sarah J. Maasról már az Üvegtrón sorozatánál kiderült, hogy hatalmas mesemondó, aki szereti a megszokott történeteket újraírni. Az ACoTar külföldön már meghódította az írónő rajongóit, így most itt az idő, hogy nálunk is megismerjétek Feyre, Tamlin, Rhys, Lucien és a többiek történetét, a Szépség és a Szörnyeteg egy új feldolgozásában.
Tartsatok velünk, mert az értékelések mellett érdekességeket tudhattok meg a regényről, illetve egy kilenc állomásos “próbán” bizonyíthatjátok a rátermettségeteket, a három legügyesebb és legszerencsésebb pedig a könyv egy-egy példányával lehet gazdagabb!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016. december 9.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 512
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789633996751


A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak. 
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.



Sarah J. Maas engem már megvett kilóra az Üvegtrón sorozatával, így egyértelmű volt, hogy legújabb sorozatát is mindenképpen el fogom olvasni. Az, hogy már megjelenés előtt megtehettem ezt, számomra kincsként ért fel, mert az egyik kedvenc fantasy írómról van szó. Azt egyébként megjegyezném már így az elején, hogy úgy látszik Maas valamiért nagyon nem tudja elengedni a tündéreket, hiszen a Tüskék és rózsák udvarában is az övéké a főszerep.
Feyre - forrás

Sarahtól már egyszer kaptunk egy csodálatos, részletgazdag világfelépítést, és most - szerencsére - ezt újra átélhettem. A történet viszonylag lassan indul be, de ezt betudtam annak, hogy az elején ugyebár meg kell ismernünk egy teljesen új világot. Megismerjük Feyre-t is, aki nehéz körülmények között él édesapjával és testvéreivel. Feyre családjának legerősebb tagja, ő gondoskodik az élelemről, és arról, hogy napról napra túléljenek. Amit már szintén az elején megtudunk, hogy az emberek és a tündérek nagy ellenségei egymásnak, azonban egy korábbi megállapodás által mindkét faj beleegyezett abba, hogy amíg nem sértik egymás területét, addig békében hagyják élni egymást. Egy nap azonban Feyre meggondolatlanul cselekszik, és megöl egyet közülük. Innentől kezdve aztán beindulnak az események. A lány ezután nem sokáig lehet nyugodt, ugyanis hamarosan eljön érte a félelmetes uralkodó tündér, Talmin, aki magával viszi a lányt saját területére. 

Ezután pedig belekerülünk a tündérek olykor sötét, de varázslatos világába. Feyre-nek természetesen az első perctől kezdve tiltakozik minden porcikája az ellen, hogy beolvadjon e különleges, de sokszor ellenséges világba. Ahogy telik az idő, aztán egyre jobban világosodik meg előttünk, hogy ebben a világban sem minden az, aminek látszik. És ez fokozottan igaz Tamlinra is. Az imént említettem, hogy az eleje kicsit vontatottabb volt, viszont aztán a második  felében a tavasz udvarába érünk, ahol aztán beindulnak az események. Ezek nagyon izgalmas és feszültségekkel teli pillanatok voltak, sokszor égnek állt a szőr a hátamon egy-egy jelenet olvasása közben.

A szerelmi szál sem maradhatott ki a történetből. Annak örültem, hogy csak szép lassacskán, lépésről-lépésre alakult ki, sőt viszonylag sokáig gondolkodtam azon, hogy ki lesz a befutó. Feyre sokat gyötrődött érzelmei miatt, sokáig önmagának sem volt képes beismerni, hogy ő, az ember egy tündérbe legyen szerelmes. Ezeket a gátlásokat csak nagyon nehezen tudja levetkőzni, sőt sokáig úgy is tűnik, hogy túl későn ismeri fel őket.

Talmin - forrás
A világ mellett a szereplők is remekül ki voltak dolgozva. Feyre remek karakter, már régen olvastam ilyen erős, kemény nőről. Akinek természetesen azért vannak sebezhető pontjai, tele van félelemmel, a tündérvilágot meg kell emésztenie, ráadásul a folyamatos aggódása a családjáért megbélyegzi szinte minden gondolatát. És aztán itt van nekünk Tamlin. Ó Tamlin! Az ő karizmája valami hihetetlen, végig azt éreztem az olvasás alatt, hogy akkora ereje és hatalma van, hogy szinte bárkit szétszaggat egy pillanat leforgása alatt. És ez főleg akkor érvényesült, amikor Feyre bajban volt. Közben viszont egy gondosodó és érzékeny lélek, és ez a kettősség nagy hatással volt rám. 

Tehát nekem nagyon tetszett Sarahának ez a könyve is, azt azért azonban megjegyezném, hogy az Üvegtrón még mindig nagy kedvencem, de persze a kettő nem zárja ki egymást. Mind ez az új világ, mind a szereplők szerethetők voltak, nagyon szerettem Tamlin erejét, de nemcsak az övét, hiszen Feyre-t sem kellett félteni, amikor - szó szerint - próbatételek elé sodorta őt a tündérvilág. Igazából nem állíthatom, hogy ez a könyv csak előkészítette a sorozat többi részét, mert ahhoz túlságosan is izgalmas és fordulatos volt. Aminek viszont nagyon örülök, hogy nem függővéggel zárult, habár azért az ember úgy érzi, hogy a jövőben (is) várnak még ránk további bonyodalmak. Alig várom!

Értékelés: 5/5


Blogturné extra - Borítómustra 

Őszintén előszőr azt gondoltam, hogy a legtöbb borító hasonló lesz majd a külömböző kiadásokban, de aztán meg kellett lepődnöm, ugynis volt itt mindenféle. Lássuk!


Eredeti




Holland
Spanyol
Spanyol 2

Török
Német
Portugál


NYEREMÉNYJÁTÉK

Feyrének a regényben különböző próbákat kell kiállnia, ezért úgy gondoltuk, hogy Nektek is ez lesz a dolgotok. Minden egyes blogon egy-egy feladatot/fejtörőt kaptok és a helyes válasz(oka)t kell beírnotok a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Most mindenképpen érdemes tüzetesen végigolvasni az értékeléseket, mert jó pár kérdésre ott kaphattok válaszokat. És mi lesz a jutalmatok? Három ügyes játékos 1-1 könyvvel lesz gazdagabb!

Ez a feladat talán nem lesz annyira könnyű, de mindig a végére marad a neheze:). Egy anagrammát mutatunk nektek, ahol a két szó betűinek újrakeverésével két másik szót kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Pici segítséget is kaptok - ide került Feyre miután úgy döntött, hogy a Szörnyeteggel tart.
SUVADT ZAVARA

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!






További állomások

11.20. - Kelly Lupi olvas
11.21. - Függővég
11.22. - Sorok között
11.23. - Insane Life
11.27. - CBooks
11.28. - Könyvvilág

2 megjegyzés: