„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. július 27., szerda

Catherine Banner - Ház az éj peremén



A Maxim Kiadónál jelenik meg Catherine Banner: Ház az éj peremén című regénye. Kalandozzatok a Blogturné Klub négy bloggerével egy olasz szigetre, ismerjétek meg a ház és a lakói történetét, barangoljátok be a 20. századot és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 

A KÖNYV ADATAI
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Megjelenés: 2016. július
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 396 oldal
Fordította: Kocsis Anikó


Castellamare ​​szigete éppen annyira messze van a szárazföldtől, hogy elfelejtsék, de nem elég messze ahhoz, hogy a világ bajaitól is kímélve legyen. A sziget életének középpontjában egy virágokkal benőtt kis kávézó áll, ami már generációk óta csalogatja be a kis közösséget beszélgetni, pletykálni. Különleges emberek találkoznak itt, és lenyűgöző sorsok fonódnak össze. Castellamare lakosait nagyban megváltoztatja a két világháború, a gazdasági világválság, és a fasiszta fenyegetés. 
Majdnem egy évszázadon át követhetjük az Espinosa családot titkokon és rejtélyeken, megpróbáltatásokon és áldozatokon át. De megismerhetünk egy kegyetlen grófot és elbűvölő feleségét, egy lelkészt, aki imádja a botrányt, egy háborús rab múltú költőt, egy kívülálló lányt, aki az erő egy fontos pillére lesz, valamint egy sebesült angol katonát, aki a tengerből bukkan fel. 
A szerelem, a szenvedély és barátság szoros köteléke, a keserű rivalizálások, és a megbocsátás ereje tölti be ennek a gazdag, hatásos regénynek a lapjait.

Már viszonylag régen vettem a kezembe családregényt, pedig általában szeretni szoktam őket, éppen ezért örültem, hogy lehetőségem volt a Ház az éj peremén elolvasására. A történet egy aprócska olasz szigeten játszódik, távol a világtól, és nagyjából egy évszázad eseményeit meséli el. A helyszín elszigeteltsége furcsa hangulatot ad a regénynek, hiszen egyik-másik szereplőnknek vigaszt és biztonságot nyújt, a múltból való továbblépést, míg másokat viszont megfojtja az érzés, hogy örökké ugyanazokat a helyeket járja be és ugyanazokkal az emberekkel találkozik naponta, vagy ugyanígy a végtelen tenger látványa, ami körbezárja őket. Ez a fajta kettős érzés végig érződött az olvasásom során.  

A könyv elején rögtön belecsöppenünk a dolgok közepébe, máris a szigeten járunk, ahol egy éjjel megismerhetjük az egyik főszereplőt, Amadeot, akinek felesége és egykori szeretője is szülni készül. Majd csak kicsit később tudjuk meg a férfi életének történetét, gyermekkorát, azt hogy hogyan került erre az aprócska szigetre. Ebből kifolyólag az elején kicsit bajban voltam, mert rövid idő alatt renget információ áramlott felém Amadeo életéről, és nehezen tudtam felvenni a lépést. Aztán ahogy megszoktam a történet lefolyásának iramát - ami azért logikus is persze, hiszen majd egy évszázadot ölel fel - már egyre kevésbé zavart. Úgy igazán pedig akkor szerettem bele a történetbe, amikor Maria Grazia megszületett. Először az apja (Amadeo) odaadása, majd a lány gyermekkori megpróbáltatásai tették egyre szimpatikusabbá. Talán azért is Maria Graziát kedveltem a legjobban, mert az ő életét ismertette az írónő a legrészletesebben - a gyönge kislánytól egészen az érett, talpraesett nőig. 



Az eltelt hosszú évek alatt egyértelmű, hogy rengeteg szereplővel (régivel és újjal egyaránt) találkozhattam. Összesen négy generáció lakott az Éjszaka Házában, akiknek élete sok mindent tartogatott. Ahogy az minden családnál lenni szokott, részük volt sok örömben, de bánatban is, ráadásul a két világháború eseményei - az első kevésbé, de a második már teljesen - is rányomták a bélyegét sorsukra. Ezek az évek nagyon nehezek voltak, rengeteg veszteséggel jártak, és sokszor elszorult szívvel olvastam e részeket. De hozott azért jót is, köztük Maria Grazia számára az első és igazi szerelmet. Bizony, szerelmi szál is volt a könyvben, több is persze, de számomra ők voltak a kedvenceim: Maria Grazia és Robert története igazi háborús romantikus rész volt, sok megpróbáltatással, és inkább később, mint előbb teljesedett be boldogságuk. 

Nem csak a két világháború változtatta meg a sziget lakóinak életét, hanem a modernizáció, a kapitalizmus megjelenése és a technika fejlődése is begyűrözött a világ e kis darabkájára. Furcsa és egy kicsit szomorú volt látni, hogy miként lesz a családi kocsmából neonfényes bár, az egy szem rádióból színes tévé majd internet, és hogyan jön létre szigeten bank, vagy éppen egy hatalmas szálloda elindítva a turistaáradatot. A változás elkerületlen volt és folyamatosan jelen volt lakók életében. 

A könyv hangulata nagyon széles skálán terjedt, sokszor volt nagy boldogság, házasság, gyerekek születése, olykor viszont nyomasztó, főleg a végén, amikor már az első szereplők megöregedtek, és szépen sorjában eltávoztak. A négy generáció, és más szigetlakók életét is folyamatosan egyre közelebb éreztem magamhoz, mintha én is ott ültem volna kocsmában, vagy éppen táncoltam volna velük Agáta ünnepén, szomorú voltam, amikor valaki elmenekült a szigetről, de örültem, amikor visszatért. Az írónő stílusát is sikerült megszoknom, ami nagyon tetszett, az az, hogy olyan élethűen ábrázolta a szigetet, a lakók életét, a háború borzalmait, mintha ő is részese lett volna. A végére tehát nagyon megszerettem a történetet, az újabb és újabb szereplőket, és beletörődtem a változással járó megmásíthatatlan eseményekbe is. A regény elgondolkodtatott és megérintett.

Értékelés: 4.5

Blogturné Extra - Az írónőről
Catherine Banner Cambridge-ben született 1989-ben, és már 14 éves korában elkezdett írni. A Fitzwilliam Főiskolán tanult angol irodalmat, majd Durhambe költözött, ahol középiskolai tanár lett. Jelenleg Angila északkeleti részén él, beosztva az idejét az írás és az oktatás között.  
A Ház az éj peremén könyvét 22 nyelvre fordították le.

Az írónő honlapja: http://www.catherine-banner.com/
A könyv linkje http://www.olvas.hu/termekek/mx1002-haz-az-ej-peremen




NYEREMÉNYJÁTÉK

Catherine Banner regényében nagyon fontos szerepet tölt be egy bizonyos ház - az éj peremén. A turnéhoz kapcsolódó játékunkban most hasonló fontossággal bíró házakat keresünk. Az állomásokon fülszövegrészleteket olvashattok egy-egy olyan könyvből, melynek címében szerepel a ,,ház" szó. A Ti feladatotok, hogy kitaláljátok mely könyvről szól és a szerző nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába! Csak a szerző nevére vagyunk tehát kíváncsiak :)

"Ellie ​​Summer élete alaposan felbolydult. Néhány hónappal ezelőtt még nagyon boldog volt barátjával, Rickkel. Ám amikor kiderül, hogy terhes, keserűen kell tudomásul vennie, hogy Rick hallani sem akar a gyerekről. 
Grace Soudley élete sem túl vidám. Férje elhagyta egy másik nőért. Biztonságot egyedül a nagynénjétől örökölt csodálatos régi ház nyújt neki. A tető megjavítására még futotta, ám az egész ház felújítására már nem. Márpedig ha nem jut valahonnan egy horribilis összeghez, otthona és ezzel élete is összeomlik. 
Ellie és Grace találkozik, s bár a két nő merőben különbözik, segíteni próbálnak egymásnak. Ellie-nek szüksége van arra, hogy valahol befogadják, Grace-nek pedig szüksége van albérlőre. Mindkettőnek a másikra. De ekkor váratlanul megjelenik Grace mostohalánya, Demi, majd a rendkívül nyugtalanító és rendkívül vonzó Flynn Cormack. Amikor Grace váratlanul néhány szép és talán kincset érő festményre bukkan, felgyorsulnak az események. Feltűnnek a színen a kapzsi testvérek, és nem akármilyen szerelmi bonyodalmak is keletkeznek."


Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak - válaszaitokon utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, melyre kérjük, 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
A turné további állomásai

Július 27. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése