„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. március 17., csütörtök

Vivien Holloway - Végtelen horizont

Becky Dwyer három évvel ezelőtt hozott egy rossz döntést, és most eljött az idő, hogy megfizesse az árát.
Egy olyan világban, ahol az elektromosság csak háromezer méteres magasság felett elérhető, a légjárók biztosítják a kereskedelem áramlását. Becky egész életét nagybátyja, Duke Barton hajóján töltötte, és soha nem is tervezte, hogy ezen változtatni fog. Három évvel ezelőtt azonban üzletet kötött a kétes hírnevű Nick Mattockkal, aki most behajtja a lányon a tartozását. A műszerészlány hirtelen sokkal távolabb kerül az otthontól, mint azt valaha képzelte volna. Eddigi kényelmes világa darabokra hullik. Helyt kell állnia egy olyan legénység tagjaként, melynek legalább a fele hajdani kalózokból áll, miközben megpróbál megtenni mindent, hogy visszajuthasson a nagybátyjához. Azonban kénytelen ráébredni, hogy ez koránt sem lesz olyan egyszerű, és nem csak azért, mert Nick minden lépését szemmel tartja. Hamarosan nem csak az ő, de Duke élete is veszélybe kerül, és megoldást kell találnia, ha nem akarja elveszíteni azokat, akiket szeret.
A Végtelen horizont az első könyvem az írónőtől, ami a steampunk műfajban íródott néhány disztópikus elemmel vegyítve. A jövőben játszódó könyvekben azt szeretem, hogy itt aztán tényleg teljes mértékben elengedhetik az írók és írónők a fantáziájukat, hiszen a jövő egy olyan dolog, amit (egyelőre) nem tudunk megjósolni.  Nem vagyok a téma szakértője, de a lényeg, hogy a steampunk legtöbbször kitalált technikai vívmányokat és találmányokat szerepeltet a könyvekben. Jómagam ritkán olvasok a műfajban (vagy csak lehet, hogy nem tudok róla), de Vivien könyvét mégis a kezembe vettem, mert egyrészt nagyon ígéretesnek tűnt a fülszövege, másrészt pedig elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, ami persze nem garancia, de most mégis bejött, így tehát az az érzésem, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem az írónőtől. 
Forrás:*
De egyelőre még maradjak a Végtelen horizont-nál. Tehát, mint említettem egy disztópiáról van szó, azaz a történet egy olyan elképzelt jövőben - konkrétan 2140-ben - játszódik, ahol mondjuk úgy, nem éppen rózsás a helyzet. A harmadik világháború után, minden elektromosság megszűnt létezni a világon, legalábbis a földön. Több ezer méter magasan ugyanis elérthető ez az alapvető szükséglet, így nem csoda, hogy a léghajók megléte nagy jelentőséggel bír az élet mindennapjaiban, így a kereskedelemben is. Becky is egy ilyen léghajón, konkrétan a Lélekvesztőn él, mondhatni beleszületett ebbe az életformába. Szüleit még kiskorában elveszítette, így nagybátyja, Duke nevelte fel őt, ő jelenti számára az egyetlen családot. Duke a Lélekvesztő kapitánya, így tehát Becky is ,,belekényszerül" a léghajós életbe. Ráadásul nem is csak úgy tengeti-lengeti életét, hanem nagyon ügyes és éles eszű műszeres válik belőle. 
Persze ahogy a vízen, úgy a levegőben is vannak kalózok, akik nem könnyítik meg az ,,egyszerű" kereskedők életét, és nem félnek keményebb eszközöket bevetni a céljuk elérése érdekében. Becky élete sem marad sokáig nyugodt, ugyanis egy napon, amikor nagybátyja elutazik, bajba kerül. Nem szeretnék részletekbe bonyolódni, a lényeg, hogy játékban elnyerik tőle a Lélekvesztőt, de mivel nem akar fájdalmat okozni nagybátyjának magát ajánlja fel a hajó helyett. Ráadásul nem is akárkivel kell megkötnie ezt az üzletet, mint a rossz hírnevéről közismert Nick kapitánnyal. Becky ezután rákényszerül, hogy Nick hajóján rója le az adósságát, és onnantól kezdve, hogy a kapitány hajójára lép, elkezdődik a kalandos utazásuk.

**Forrás
Ami a könyvben nagy pozitívum, hogy Becky nem egy döntésképtelen, hisztis lány volt, hanem igazán talpraesett, kemény és persze szószátyár, aminek köszönhetően rengeteg humoros beszólogatást kaptunk, főként persze Nicknek, de e téren őt sem kellett félteni. Remek párost alakítottak a néha komoly, de legtöbbször vicces szócsatáikkal, de persze ha harcról volt, akkor sem kellet félteni egyikőjüket sem. Ami szintén tetszett, hogy nem szerelem volt első látásra, hanem igenis eltelt az a bizonyos idő, amíg kialakult valamiféle bizalom kettejük között, sőt egy idő után már vártam, hogy mikor lesz már valami (:D) És az sem elhanyagolható tény, hogy Becky nem olyan lány, aki függ az általa választott pasitól, és nélküle nem tud lépni egyet sem. Nem Nick volt minden döntésének középpontja, sőt sokszor inkább saját magával kellett megvívnia harcait, nem pedig a kapitánnyal. 
Szóval szerintem mindenképpen érdemes elolvasni a könyvet, mert izgalmas és érdekes világot kapunk, amibe akár szívesen vissza és térnék, ha úgy adódna. Mindenből - szerelemből, humorból, akcióból, családból - pont annyi volt benne, amennyi kellett, hogy élvezhető legyen. Nick és Becky jó kettős volt, élvezet volt olvasni a szócsatáikat. Én mindenképpen csak ajánlani tudom, és nemcsak a műfaj kedvelőinek! 
Értékelés: 5/5

2 megjegyzés: