„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. január 29., péntek

Olvassunk angolul - Kezdőknek (mint én) - Avagy ismerkedjünk az Oxford Bookworms Library könyveivel



Valószínűleg már mindenkivel előfordult az olvasásai során, hogy kedvenc írójának új könyve jelent meg, vagy éppen még csak egy sorozat első részével végzett, ami persze úgy zárult le, hogy muszáj (lenne) folytatnunk, hogy megnyugodjon lelkivilágunk, de sajnos a további részek még nem jelentek meg itthon. Ilyenkor milyen jó lenne, ha egy kicsit jobban menne az angol (vagy más idegennyelv)! Hiszen az ember tanulta is, szereti is, de  amikor arról van szó, hogy a kezünkbe kellene venni egy angol könyvet, mégis megijedünk tőle. Pedig a mai fejlett világunkban már bármi elérhető a számunkra, külföldről simán meg tudjuk rendelni az újonnan megjelent kedvenceinket is. Én magamból indulok ki, hiszen nagyon szeretem az angol nyelvet, és próbáltam is többször olvasni, de egyszerűen feladtam, mert egyrészt az a típus vagyok, aki kb. minden szót meg akar érteni, és ezerrel szótároz, másrészt idegen nyelven az olvasás sokkal lassabban megy (legalábbis az elején biztosan), és akkor mégis mikor és miről írnám a bejegyzéseim? 


Mostanában viszont nagyon sok mindenkitől hallom, hogy ezt meg azt a könyvet olvassák vagy megrendelték angolul, úgyhogy egyre jobban éreztem késztetést arra, hogy beálljak a sorba. Igazából kapóra jött az is, hogy mivel turizmus és vendéglátás szakos hallgató vagyok, ahol két nyelvvizsga kötelező (két szakmai, vagy egy szakmai + egy felsőfokú) elkezdtem angoltanárhoz járni, és bizony keményen belevettem magam a témába. Első alkalommal természetesen a bemutatkozáson estünk túl, ahol nagyon hamar a legkedvesebb időtöltésemre, az olvasásra terelődött a szó. Persze meg is kérdezte rögtön (szakmai ártalom), hogy szoktam-e angolul olvasni. Én meg mondtam, hogy próbálkoztam, de eddig még mindig félbehagytam... És hát azt szerettem volna ebből kihámozni, hogy ő ajánlotta nekem a mai bejegyzésem főt témáját, az Oxford Bookworm Library könyveket is. 

Az úgynevezett könnyített olvasmányok nehézségei szerint egytől hatig terjedő skálán léteznek. Stage 1, az első szint, a legkönnyebb, amely könyvek csak 400 szót használnak, a Stage 6 könyvei pedig - magától értetődően a legnehezebb olvasmányok - már 2500 szóval íródtak. A választék is megér egy misét, hiszen nagyon sok klasszikus és modern történetet is átdolgoztak, és megjelentek már novellák, sőt a legfiatalabbaknak, illusztrált, gyakorló feladatokkal ellátott könyvek is kaphatók. Így az is látható, hogy ezek a könyvek nagyon jól segíthetnek abban, hogy a kisebbek is tanulják és szeressék az angolt, és persze az olvasást is. 

Szintek 

  • Starter - 250 szó
  • 1. szint - 400 szó
  • 2. szint - 700 szó
  • 3. szint - 1000 szó
  • 4. szint - 1400 szó
  • 5. szint - 1800 szó
  • 6. szint - 2500 szó


Ezek után én is úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam, és meg is rendeltem néhány könyvet. Amit egyébként ki kell emelnem, hiszen sok probléma okozója a könyvek ára, hogy ezek viszont tényleg nem drágák, 1000 Ft körül vannak (CD-vel drágább), én magam is 5 könyvet rendeltem, és 6370 Ft-ot fizettem érte. A tanárnő nekem a magasabb szinteket ajánlotta, de sajnos első nekifutásra csak egy 6-os könyvet találtam, sőt az Alice's Adventures in Wonderland-nak nem tudtam ellenállni, aminek a szintje bizony egy szép kettes! :) A vékony kis írások már meg is érkeztek, szóval hamarosan nekilátok, és igyekszem megosztani a tapasztalataimat.

Könyvek, amikkel kezdem:


1. Alice's Adventures in Wonderland (Stage 2)

2. Sense and Sensibility (Stage 5)

3. The Age of Innocence (Stage 5) 

4. The Garden Party (Stage 5) 

5.Pride and Prejudice (Stage 6)
 


Úgy gondolom, hogy kiindulásnak ez remek ötlet, és remélem, hogy mások is - akik hozzám hasonlóan félnek nekikezdeni az olvasásnak angolul -,  meglátják a lehetőséget ezekben a könyvekben. Szerintem az nagyon jó, hogy nem rögtön belecsapunk a lecsóba (habár valakinek így is megy), hanem különböző szintek vannak, így fokozatosan fejlődhet az ember szókincse, a helyesírása és nyelvtana is, és közben azért egy kicsit okosodhatunk, tanulhatunk is. 


Szóval én most nekivágtam ennek a ,,kihívásnak", és remélem, hogy majd később már én is le tudok gyűrni egy hosszabb regényt is. Addig kíváncsi vagyok, hogy Ti, hogy álltok a témával. Olvastatok már ehhez hasonló könyveket? Vagy van egy másik jól bevált módszeretek? Ti hogy kezdtétek/kezdenétek?



2 megjegyzés:

  1. Szia! Az idegen szavakhoz van hozzá szótár vagy szójegyzet vagy azt nekünk kell kikeresni a szótárból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Olyan szótár van (2-3 oldal), ami angolul magyarázza meg a szavakat, szerintem ez is nagy segítség. Illetve szövegértő feladatok vannak a könyv végén! :)

      Törlés