„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. január 3., vasárnap

Az én könyvem jobb, mint a tied! - Miért pont őt olvasom?


Sziasztok. Fogalmam sincs, hogy miért pont ebben a pillanatban jutott ez eszembe, de most úgy általában szeretnék a könyvekről beszélni, nem pedig egyet kiragadva. Manapság nagyon sok embertől hallom, és olvasom, hogy aki nem szépirodalmi vagy éppen az iskolában elvárt kötelező könyveket olvas az már nem könyvmoly. Félre ne értsetek én egyáltalán nem akarok beszállni a mit kellene a tizenéves gyerekeknek olvasnia az iskolában témába, hiszen azért nagyon sok remekműt adnak fel. Én esetleg az általános iskolai könyveket bővíteném ki kicsit könnyebben feldolgozható könyvekkel. Egyáltalán nem söpörném félre Gárdonyit vagy Molnárt, ismétlem a frissítés szón van a hangsúly.


Az én könyvem jobb..
Igazából nem is erről akartam én beszélni, csak ahogy mondani szokták kicsúszott. Ahogy említettem fogalmam nincs, hogy miért most jön ez ki belőlem, talán mert ismét egy NA könyvet, a Lélegezz velem-et olvasom. A lényeg, hogy elgondolkodtam azon, hogy miért van az, hogy egy adott könyvet valaki imád és le sem tudja tenni, más viszont a falra mászik tőle: ,,Már megint egy sablonos NA könyv.. Ne már! Szóval ezt a témát feszegettem ma egész nap, és most meghoztam az eredményt. Kérlek ne kövezzetek meg! 

Adott élethelyzet
Talán ez a legegyértelműbb pont, hiszen ha valaki éppen egy szakításon van túl, az tuti, hogy odalesz mindenféle szerelmes (vagy gyilkolós :D) könyvért. Ha viszont párkapcsolatban vagy lehet, hogy nem vágysz már huszadik ,,semmitmondó" lávsztorira. De beszéljünk arról, ha valaki lányból/nőből anyává vált, talán újra előveszi gyermekként kedvelt mesekönyvit, hogy felolvassa azt gyermekének. De ha te is az a lány vagy, akit kiközösítenek a suliban, biztosan imádod a gimis könyveket. A lényeg, hogy szerintem sokszor adott élethelyzet, ami éppen átélsz is befolyásolhassa azt, hogy mit olvasol éppen. 

A tapasztalat
Beszéltünk a jelenről, jöhet a múlt. Állítólag, ha valakinek gyermekként olvastak, az nagy korában is szeretni fogja ezt a tevékenységet. Persze azt, hogy mit olvasol, azt nem, nyilván nem fogunk felnőttként is minden nap Vukot olvasni (habár én mindig állatos könyvet kértem anyutól, és valóban nagyon szeretem az állatokat). De például, ha valakinek a családjában mentális beteg van, akkor az lehet, hogy szeretni fog olyan könyveket, ahol ezek előfordulnak. Sajnos az én életemben is jelen volt ez elég szűk körben, szóval én több ilyen könyvet olvastam el. A manapság nagyon híres NA könyvek is íródnak ilyen témákban, és én is több ilyet szeretek: például Sarah Dessen könyveiben is szinte mindig ott van, ugyanúgy mindig van szerelmi szál is, de azért mégis sokkal többről szólnak. Persze nem azt mondom, hogy minden NA vagy YA könyv jó, mert sokszor unom már, hogy ugyanaz történik, de vannak időszakok az ember életében, amikor erre van szükség.

Életkor/Érettség
Ne aggódjatok egyáltalán nem azt szeretném mondani, hogy gimisek csak ifjúsági könyvet, a felnőttek pedig szépirodalmat olvashatnak. De az mindenképpen elmondanám, hogy azt gondolom, vannak olyan könyvek, amikre meg kell érni. Hány embertől hallottam már, hogy ezt meg ezt a könyvet olvastam fiatalon, de csak felnőttként, újraolvasásnál értettem meg igazán. Az olvasás legtöbbször nem korhoz kötött, hiszen több olyat hallok ismerőseimtől, hogy 12 éves fia imádja és már többször újraolvasta az Egri csillagokat, más felnőtt viszont a kezébe se veszi egész életében.

Mi mind egyéniségek vagyunk!
Persze nyilván nem lehet és nem is szabad bemagyarázni, hogy ki miért és mit olvas, hiszen minden egyes könyvmoly egy egyéniség. Én csak azt próbálom kifejteni, hogy szerintem ne ítéljünk el senkit a könyvespolca alapján. Ha a fiatalok YA könyvet olvasnak, hát hajrá, legalább olvasnak, és ne feledjük, hogy az idő telik, az ember változik, és sose tudhatod, hogy milyen leszel, mit olvasol majd évek múlva. Az olvasás szeretete megvan, onnan pedig már csak lépések választanak el attól, hogy mit olvasol legközelebb.

Én se ma kezdtem
Sokszor említettem már, hogy én se voltam könyvmoly egész éltemben, csak néhány éve alakult ez ki nálam. Azóta viszont nem tudnék elképzelni egy napot, hogy ne olvassak. Sokat változtam én is, hiszen rengeteg NA, YA és ifjúsági könyvet olvastam (és fogok is), de ahogy telik az idő, egyre több klasszikus vagy Nagy könyvet veszek a kezembe. Persze ezek közül is volt olyan, amit nem szerettem, de ez úgyis az egyéniségemtől, és nem az elvárásoktól függ.

Könyv a legjobb barátom
Én nagyon sokszor érzem azt, hogy egy könyv jobban megért, mint valamelyik barátnőm. Hiszen rengetegszer olvasok olyan történetet, ami mintha rólam szólna. Én azért kezdtem el többet olvasni, mert segített átvészelni egy nehéz időszakot, és mondhatnám, hogy a nyakamon ragadt. :) Az viszont fontos, hogy bármennyire is szeretünk egy könyvet, a valóságnál kell maradni, és bármennyire jó is egy könyv, az élet azon kívül folyik. Néha én is beleesem ebbe a csapdába, de igyekszem.
A Harry Potterből nekem még a mai napig ez a kedvenc idézetem: ,,Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni."


A lényeg, 
hogy én senkit sem akartam bántani, sőt, inkább arra utalni, hogy mi, a könyvmolyok már olyan kevesen, és egyre kevesebben vagyunk, ne piszkáljuk egymást. Talán sokak számára kevesebb vagyok, amiért sok NA könyv van a polcomon, rá kellett jönnöm, hogy nem baj. Nekem az olvasás egy mentőöv volt, egy kapocs, ma pedig kikapcsolódás és boldogsághormon, szeretném azt olvasni, ami nekem jó. Tényleg, ne erőltessük azt, ami nem megy!



7 megjegyzés:

  1. Huhh, de jól összefoglaltad ezt a témát! :D Bőszen bólogattam, miközben olvastam.
    Ezen a dolgon már én is sokat gondolkodtam, mert bár egyáltalán nem szeretem az NA és a YA könyveket, de néha, ha olyan hangulatban vagyok, képes vagyok 5-6-ot is elolvasni egymás után. :D Sőt, van egy könyv, az Örökké a csajom, amire sokan mondják, hogy sablonos, és én is látom a hibáit, mégis teljesen levett a lábamról! :D Mivel, ahogyan írod is, épp olyan hangulata volt, ami akkor harmonizált a lelkemmel.
    Én sem szeretem azokat, akik kritizálják más ízlését. Az ismerőseim egy része például csak szépirodalmat olvas, és mindig kevesebbnek érzem magam a köreikben.
    Ennek ellenére, azt gondolom, ha már olyan sok a YA és az NA manapság, egy kicsit tehetnék feljebb is a lécet a kiadók, mivel sokadjára ugyanazt a sztorit olvasni fárasztó egy idő után, nem is beszélve arról, amikor nincs céljuk a szereplőknek, vagy jellemük, és a háttérsztori sincs kidolgozva. Persze nem lehet minden regény olyan jó, mint a Nyugalom tengere! ;) De azért az magasan viszi a pálmát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így látod, hisz úgyis tudod, hogy mindig adok a véleményedre :)
      Egyetértek azzal, hogy túl sok a YA és NA könyv, mert nagyon sok egyforma van, és én is mindig úgy vagyok vele, hogy kell az a bizonyos plusz, ami miatt valamelyik kiemelkedik a többi közül. Mos pl. Jessica Parktól a Lélegezz velem c. könyvet olvasom, de valahogy nem igazán jött át eddig a történet. Pedig egy másik sorozatát imádom.
      A lényeg, hogy legtöbbször úgyis a hangulatom dönti el, hogy mit fogok olvasni legközelebb :)

      Törlés
    2. Ó, a Lélegezz velem nem annyira jó, mint a Flat-Out Love? Pedig az írónő miatt arra gondoltam, kell nekem, de akkor megvárom az értékelésed, és csak utána döntök arról, megvegyem-e. :(

      Törlés
  2. Szerintem mindenki olvasson azt, ami neki tetszik. Engem pl. hót hidegen hagy, hogy mások mit gondolnak az én olvasási szokásaimról. Pl. imádom a YA, a fantasy, a kaland és a horror könyveket, meg a valós történeteket. Viszont a krimit annyira nem. És akkor mi van? Olvasok szépirodalmat is, ponyvát is, mert minden könyv egy új világ, új ismeretekkel, szókinccsel, fantáziával gazdagodom.

    Egyébként nagyon jó kis cikk lett, gratula. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, és ez a beszéd!
      Látom, hogy nálad is megvan az egyensúly, és rengetegféle műfajt olvasol! :)

      Törlés
  3. Azta nagyon jo cikk ! Én csak kb 2 éve vagyok könyvmoly és azt hiszem 2 honap után meg az elején azért piszkáltak hogy miért olvasok egyáltalán?! De szerencsere voltak körölütem olyanok akik megertetek es tamogatak *.*
    És egy gyors kérdés hogy mit takar az hogy YA ,eg NA könyv?
    Mégegyszer nagyon jo cikk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Köszönöm szépen. :)
      Ezek manapság nagyon népszerű műfajok, amelyeknek középpontjában olyan fiatalok állnak, akik valamilyen módon sérültek, vagy nehéz családi körülmények között élnek. Úgyhogy legtöbbször az alkoholizmus, depresszió, elhuny vagy elvált szülők, családon belüli erőszak témákat feszegetik az írók. És szinte mindig van szerelmi szál is. Colleen Hoover, Katy McGary, Sarah Dessen, Rebecca Donovan (és még sokan mások) írnak sokat a műfajban. A YA és NA között pedig leginkább a főszereplők kora a különbség, hiszen a Young Adult, a fiatalabb inkább gimis korosztály, a New Adult pedig egyetemisták korosztálya, itt már legtöbbször a vágyak, a szex is nagyobb hangsúlyt kap.
      Remélem érthetően leírtam :D

      Törlés