„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2015. július 14., kedd

Elizabeth Richards - A sötétség városa

Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!


Ez a könyv tipikusan azok közé tartozik, amelyet ha egyszer elkezdesz, nem tudod letenni. Legalább is velem így volt. (na jó a kegyetlen igazság az, hogy éjszaka kicsit aludnom is kellet, és aztán másnap munkába menni, de egyébként minden szabadidőmet a könyvvel töltöttem). Már régen olvastam disztópiát, úgyhogy jó volt egy kis változatosság. Tetszett a világ, amit az írónő felépített, és a szereplők is szerethetők voltak. Ráadásul, mint azt később megtudtam, ez volt Elizabeth első könyve, szóval tényleg le a kalappal előtte.

Ami rögtön megfogott a történetben az az, hogy a megszokott démon, angyal és egyéb nyalánkságok helyett most teljesen új lényeket ismerhettem meg: a sötétfajzatokat, illetve a keverékeket - akik félig emberek, félig sötétfajzatok. Ilyen volt Ash is, az egyik főszereplőnk. A fiú nem találja a helyét a világban, hiszen félvér lévén úgy érzi, igazából nem tartozik egyik fajhoz sem. Főként mivel még a szíve sem dobog. Legalábbis addig, amíg nem találkozik Natalival, aki egy magas rangú politikus a Parancsnok lánya, és nagyon is ember. Miután - a hatalmas ellentétek ellenére - mindketten érzékelik a különösön vonzalmat egymás iránt, elkezdődik az izgalmas, szenvedélyes közös kalandjuk.


A Fekete város leírása egyedi, hátborzongató és sokszor nyomorúságos volt. A két faj - az emberek, és a sötétfajzatok - élőhelyét egy hatalmas fal választja el, hiszen a háború utáni ellentétek még mindig nem csitultak el. A városnak szinte csak romjai maradtak, és főként a sötétfajzatok oldalán pedig hatalmas a szegénység, az elnyomás, ami csak még jobban kiélezi az ellentéteket. Az emberek -és nem csak ők- elégedetlenek, lázadnak a rendszer ellen. A zsarnok Tiszta Rózsa áll a város élén, aki mindenféle eszközzel manipulálja a népet.

Természetesen megvoltak a könyvben a "tipikus" disztópiákra jellemző jegyek, mint a háború után lepusztult város, a szegénység, az elnyomás, a város élén álló kegyetlen zsarnok, és persze a hős, aki előbb utóbb felismeri a helyzetet, és a lázadók élén állva szembeszáll a zsarnokkal. Ez azonban annyira nem szembeszökő, hiszen a történet annyira izgalmas volt, tele drámával és fordulatokkal, hogy teljesen át tudtam magam adni a cselekménynek. Ash és Natalie is szimpatikusak voltak: tetszett, hogy szép lassan alakultak ki az érzelmeik, a kezdeti ellenségeskedés után kezdtek el csak lassan közeledni egymás felé, sőt amikor már együtt voltak, sem volt teljesen biztos a helyzetük. Ráadásul egyikük sem találja helyét a környezetében, Ash félvér lévén, nem érzi családjának sem az emberi fajt sem a sötétfajzatokat, Natalie pedig egyre jobban érzékeli, hogy a családja hamis képet mutat a világ felé. És ezek a bizonytalanságok tették olyan izgalmassá és csavarossá a történetet.


Örülök, hogy elolvastam a könyvet, jól esett ez a kis változatosság. Imádtam Ash és Natalie közös pillanatait, nagyon izgultam értük, emellett a drámai pillanatok, az idegfeszítő harcok és az igazság felé vezető rögös út tette még lélegzetelállítóbbá a történetet. A posztapokaliptikus és a disztópiafanok nem hagyhatják ki! 

Értékelés:5/4.5

__________________________________________________________
Ezt a könyvet választom a 2015 - Readin Challenge kihívás 42. pontjának: Egy könyv a magánkönyvtáradból, amit még nem olvastál-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése